Op 28 september van dit jaar begonnen we vol verwachting met het haken van een lossenlijn. Nu, dertien weken later wordt de ene na de andere deken afgerond en op Facebook geplaatst. Ze zijn stuk voor stuk prachtig!
Dames (en heren), ik ben trots, ik ben blij, ik ben tevreden!!

Op 1 april van dit jaar plaatste ik het laatste patroon van de eerste Lossen & Vasten – Cal die ik ontwierp. Deze Cal was een ontzettend groot succes. Het was niet alleen het samen haken dat dit project tot zo’n succes had gemaakt, het was ook het contact in de groep. Wat was ik ontzettend blij met de groep. Iedereen was zó ontzettend behulpzaam, zo blij en tevreden met hoe alles ging. Natuurlijk, ook de deken werd erg gewaardeerd, maar echt waar, het was meer dan dat.
Toen deze Cal erop zat en ook het kussen een paar maanden later was gehaakt, kreeg ik ontzettend veel vragen over een tweede Cal.
Het was erg verleidelijk en ook zat er al een idee in mijn hoofd. Ik begon te haken en te schrijven en eigenlijk ging het allemaal best erg goed en vlot.
Nadat ik ook van Scheepjes te horen kreeg dat ze dit wel samen met mij wilden gaan doen heb ik de knoop doorgehakt, ik ging ervoor!
Het betekende wel dat ik het even heel erg druk zou gaan krijgen, want samenwerken met Scheepjes betekende wel dat ik een deadline, in verband met de fotografie, kreeg.
Ik moest haken, héél veel haken, eigenlijk alleen maar haken, 4 weken lang. Gelukkig kreeg ik uiteindelijk hulp. De vierkantjes van de blauwe deken en de  bruine deken zijn voor me gehaakt door 2 fantastische dames.
Ik haalde mijn deadline, op 28 juni had ik mijn 3 dekens af. Het was me gelukt en ik was erg tevreden.
Zonsondergang, Sterrenhemel en Maanlicht waren de prachtige namen die ik aan mijn prachtige dekens gaf.

2016-08-23 14.16.46

Het duurde nog even voordat de eerste week van deze Cal online zou gaan, maar die tijd hadden we hard nodig. Er moest nog een hoop geregeld worden. Gelukkig ging alles prima naar wens. Onze jongste zoon ontwierp een prachtig label bij deze deken en ook de verpakking was op tijd klaar. Wat was ik trots, ik viel van de ene verbazing in de andere. Overkomt mij dit allemaal echt?

Net als bij de eerste Cal probeerde ik jullie zo goed mogelijk op de hoogte te houden en natuurlijk ook een beetje nieuwsgierig te maken. Dit lukte goed. We hadden er weer zin in met z’n allen!

Toch vond ik het allemaal reuze spannend, twee Cals in een jaar is niet niks. In de eerste plaats is het ontzettend druk, maar ook emotioneel vraagt het best veel van je. Het plaatsen van een “gewoon” patroon is lang zo spannend niet. Die zet ik op de website en degene die het wil maken, download het patroon en anders wacht je gewoon op het volgende.
Met een Cal is alles anders. Ten eerste zit er een hele grote groep achter, allemaal met hun eigen mening en wensen. Ook wordt het patroon niet in één keer geplaatst, dus zelfs halverwege kan alles nog gaan tegenvallen. Ik ben me me daar altijd erg van bewust. Verder is er voor iedereen de ruimte om maar van alles te zeggen, zowel positief als negatief. Dat is echt heel spannend. Toch heb ik relatief gezien ook bij deze Cal maar weinig berichtjes hoeven te verwijderen. De meeste verwijderde berichtjes waren foto’s van andere projecten dan de Cal. Dat is gewoon niet de bedoeling. Deze groep is uitsluitend voor de Cals van Lossen & Vasten. Door andere projecten te plaatsen worden foto’s en vragen over de Cal-dekens onvindbaar. Dit is niet de bedoeling. Gelukkig zijn er fantastische andere groepen die juist in het leven zijn geroepen om deze mooie projecten te plaatsen. Want daar ligt het verwijderen van deze foto’s niet aan, het zijn vaak supermooie projecten die getoond worden.
Gelukkig is de groep, zoals ik al eerder zei, zoals ze is. Behulpzaam, verdraagzaam, vriendelijk en geduldig. Niet alleen naar de leden van de groep toe, maar ook naar mij toe. Ik heb me nooit aangevallen gevoeld of beledigd. Natuurlijk, er is echt wel eens iets, we zijn tenslotte gewoon maar mensen, maar over het algemeen zijn jullie echt fantastisch!!

Het werd september en ineens was het zover! Het eerste patroon van deze nieuwe Cal plaatste ik op de 28ste. Wat was ik weer zenuwachtig en wat was het ontzettend spannend! Met trillende handen zette ik eerst het filmpje online, daarna het patroon op de website en tenslotte het Engelse en Nederlandse patroon bij de bestanden op Facebook. Ik hield mijn adem in!
De eerste reacties kwamen binnen en ze waren positief!! Wel waren er bij de eerste week van deze deken de meeste vragen, maar dat is geen enkel probleem binnen deze groep. Waar ik geen tijd heb om te antwoorden, doet iemand van jullie dit wel. Super!!
Het ging me om wat jullie ervan vonden en volgens mij vonden jullie het over het algemeen erg mooi. De groep haaksters die de deken ook echt ging haken werd steeds groter. Iedere week kwamen er mensen bij en nog steeds zijn er dames die eraan beginnen. Hoe leuk is dat?

Vorige week, 21 december, plaatste ik het laatste patroon. Het voelde vreemd, een beetje leeg. Aan de ene kant was ik blij dat het erop zat. Tijd om weer volop met andere dingen bezig te gaan. Toch voelde ik ook een hele dikke brok in mijn keel. Ik ga dit weer missen, ontzettend missen!!
Het duurde niet lang of de foto’s kwamen op Facebook te staan. Het is jullie gelukt. Alle losse onderdelen zijn uiteindelijk samen een prachtige deken geworden. Het is een hele andere deken dan de eerste Cal, maar wat is hij weer mooi! Stiekem ben ik best trots dat ik twee hele verschillende dekens heb ontworpen, dat ze in de verste verte niet op elkaar lijken, maar toch allebei echt Lossen & Vasten, echt “Joke” zijn.

Komt er een derde? Jazeker! Jullie zullen dit keer wel even geduld moeten hebben, maar hij gaat er komen. In 2017! Het idee is er al, maar hij moet nog vanaf de eerste steek gehaakt, bedacht en opgeschreven worden. En dat, terwijl er nog zoveel andere opdrachten en ideeën zijn.
Het leuke van Cal 3 is dat hij wéér heel anders gaat worden dan de eerste twee. Anders, maar weer echt Lossen & Vasten en weer echt “Joke”.
Ik zou zeggen, blijf lekker lid van deze groep en ik houd je van alles op de hoogte.

Bij het einde van een Cal horen bedankjes en er zijn een hoop mensen die ik dankbaar ben!
In de eerste plaats wil ik jullie bedanken! Bedanken voor jullie inzet, voor jullie doorzettingsvermogen, voor jullie positieve en negatieve kritiek (waarbij ik ervan uitga dat het altijd positief bedoeld was), voor jullie hulp aan anderen, voor jullie lieve woorden naar mij toe en zo kan ik nog wel even doorgaan! Echt waar, jullie zijn een geweldig lieve groep mensen, stuk voor stuk haakkoninginnen en ik ben gek op jullie!

2016-12-27-15-32-10

Daarnaast wil ik Wilke, mijn man en onze drie fantastische zonen bedanken! Ze hebben een hoop met me te stellen af en toe. Zeker op momenten dat het er even op aan komt, als er bijvoorbeeld de volgende dag een patroon geplaatst moet worden.
Wat hebben ze ook deze Cal weer veel voor me gedaan. Wilke die altijd met me op pad gaat als er foto’s gemaakt moeten worden. Hij is een kei in het zoeken van de mooiste plekjes ervoor! Ook is hij regelmatig degene die de foto’s maakt. Heijo, die elke keer weer zorgt dat de website er klaar voor is, die meedenkt met de inrichting en alles wat erbij komt kijken. Emiel, die uren van zijn tijd heeft besteed aan het klaarmaken van de filmpjes van de steken van deze Cal. Wouter zet zich iedere week weer in om de banners die hij ontwierp boven de patronen te zetten en ook zorgt hij voor prachtige flyers en labels. Wat zijn ze geweldig voor me, ook buiten het hele Lossen & Vasten gebeuren om!

Ook wil ik Jolanda, mijn vriendin, mijn steun en luisterend oor bedanken voor haar trouwe inzet. Ze haakte ook deze Cal weer voor me om te controleren op fouten. Er zijn (bijna) geen fouten in het patroon blijven staan. Wat moet ik toch zonder haar!
Samen met Catharina heeft ze voor mij ook nog alle vierkantjes rond de blauwe en de bruine deken gehaakt.
Catharina kende ik niet eens, toch zei ze ja toen ze werd gevraagd of ze dit wilde doen voor mij. Gelukkig heb ik haar inmiddels mogen ontmoeten, een lieve, warme vrouw! Dank jullie wel meiden!!

Nathalie, de eerste Cal vertaalde ze al voor me, het kussen dat daarbij hoorde ook en ook deze Cal heeft ze weer voor mij naar het Engels vertaald. Volgens mij heeft ze fantastisch werk geleverd!
Gelukkig heb ik haar eindelijk mogen ontmoeten! Zaterdag 8 oktober reisde ik af naar Melle in België voor een workshop. Ook Nathalie kwam daar om de workshop te volgen. Eindelijk kon ik haar een echte knuffel geven in plaats van al die saaie “Facebook-knuffels” die ik al zo vaak had opgeschreven. Een lieve vrouw, een bijzonder mens, ik ben zó ontzettend blij met haar!
Wat denk je Nathalie, durven we het nog eens samen aan?

Ik kan nog wel even doorgaan. We hebben ook nog een Henriëtte. Zij houdt voor mij trouw de Plaatsnamenlijst bij op Facebook. Wat een werk, echt ontzettend veel tijd is ze er steeds mee kwijt. Toch houdt ze het trouw bij en volgens mij doet ze het nog met plezier ook. Ook haar heb ik inmiddels al een paar keer mogen ontmoeten. Ik ben gek op haar en hoop dat ze nog lang onderdeel van mijn leven zal blijven!
Dank je wel meis!!

Natuurlijk bedank ik ook al die winkeliers die me hebben uitgenodigd om bij hun een workshop te komen geven of Meet & Greet te organiseren. Dankzij hen ben ik in de gelegenheid geweest jullie te ontmoeten. Dat is voor mij toch echt wel de kers op de taart. Jullie, samen met je deken in het echt te mogen zien. Samen kletsen, samen koffiedrinken, samen haken, dat schept een band.
Voor mij een heel belangrijk onderdeel van een Cal.

En als laatste bedank ik Scheepjes voor de ontzettend leuke, prettige samenwerking. Dankzij hen lagen al die prachtige pakketten in de winkels en konden ze door jullie als compleet pakket aangeschaft worden.

Hopelijk ben ik niemand vergeten! Ik zou dit heel erg vinden, maar goed, ik ben ook maar een mens en kan dus iets over het hoofd zien. Als dit zo is, laat het me alsjeblieft weten!

Hoe gaan we nu verder, is dit het einde?
Natuurlijk niet! Ik had in een vorige blog al even aangegeven dat er nog een kussen zou komen bij deze deken. Dat gaat ook echt gebeuren. Het haakwerk is gedaan en met de patronen ben ik nu druk bezig. Ook andere zaken, waaronder de verpakking zijn in gang gezet. Zelfs de datum is al gepland, maar daarover kom ik later met een blog.
Ik moet zeggen, ik ben trots op wat er uit mijn handen kwam. Ze maken deze dekens echt af! Binnenkort daarover dus meer.

Op het moment dat ik over wat dan ook, het kussen of de nieuwe Cal, meer kan en wil vertellen, doe ik dat hier. Zoals altijd houd ik jullie volledig op de hoogte van mijn plannen. Dat maakt alles zóveel leuker dan het al is!

In de tussentijd kun je je prima vermaken met de tientallen andere projecten die op mijn website, www.lossenenvasten.nl, staan. Wil je daarvan op de hoogte blijven kun je het beste de Facebookpagina gekoppeld aan de website liken. Die vind je hier www.facebook.com/lossenenvasten.

Dit was Cal 2, het zit er nu echt op. Alle patronen zijn geplaatst, het is voorbij! Aan de ene kant voelt het heel erg vreemd, aan de andere kant klopt het ook wel weer. Afscheid nemen doet altijd een beetje pijn, maar verder gaan met andere dingen, met iets nieuws maakt ook wel weer dat ik opnieuw vlinders van verwachting in mij buik krijg.
Dus lieve mensen, met een brok in mijn keel, maar ook vlinders in mijn buik neem ik afscheid. Hopelijk geen afscheid van jullie, maar wel van deze Cal. Jullie hoop ik nog vaak aan te treffen, hier op de website, maar ook op de Facebookpagina of binnen de Facebookgroep en wie weet zelfs op een workshop of Meet & Greet. Voel je niet bezwaard om je vragen te blijven stellen en je projecten te laten zien. Jullie weten het, daar geniet ik van!
Voor nu een dikke knuffel en heel veel liefs!

2016-12-27-16-47-16

Ik wens jullie allemaal een fantastisch 2017!!

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.