Het is al zo ontzettend lang geleden dat dit idee geboren werd, volgens mij al haast een jaar. Is het niet ontzettend schattig? Krijg je geen jeukende handen als je er naar kijkt? Ik zou hem zo nog een paar keer willen haken!

Net als de meeste ontwerpen begon het met een idee. Ik had al eens een babydekentje ontworpen, gehaakt en er een patroon van gemaakt. Dat smaakte naar meer. Het is zo’n leuk project om te doen, wel een deken, maar niet te groot. Wel wilde ik dat het een heel ander soort dekentje werd dan mijn eerste babydekentje. Dat was een strependeken en dat wilde ik deze keer dus niet.
Tijdens het haken aan andere projecten liet ik mijn gedachten gaan. Dat werkt ontzettend goed. Meestal is er volledige rust van binnen als ik haak. Dat is geweldig als je graag nieuwe dingen ontwerpt.
Er kwamen een aantal ideeën in me op. De bobbels, de Popcornsteek vind ik geweldig om te gebruiken in een patroon, daar wilde ik graag iets mee. Je kunt er op een leuke, rustige manier erg mooie patronen mee in je werk creëren. Het haken van een effen dekentje stond ook al heel lang op mijn verlanglijstje. Dan blijft de vraag: “Wat ga ik doen met de bobbels en welke kleur moet het gaan worden”? In april vorig jaar haakte ik een telefoonhoesje met een hartje erop. Het is een beetje een hoog, smal hartje en ik vond hem zelf erg leuk. Deze wilde ik graag weer in mijn dekentje terug laten komen. De kleuren, daar was ik ook snel uit. De combinatie crème en taupe vind ik geweldig en is mooi neutraal. Ook nodigt het goed uit tot het verzinnen van je eigen kleurencombinatie. Deze rustige kleuren zijn wat makkelijker om te zetten in je hoofd dan hele specifieke kleuren. Dan blijf je vaak voor je zien wat de ontwerpster heeft bedacht.
En het woord LIEF? Ik zou het niet weten. Waarschijnlijk omdat dit woord, als ik aan kleine kindertjes denk, als eerste in me opkomt.
Hiermee had ik dus alle ingrediënten die ik nodig had om te beginnen met mijn ontwerp. Op papier ging het allemaal vrij snel, maar toen moest er nog een teltekening komen in Excel. In ieder geval in een programma waarin ik in vakjes kon aangeven waar de bobbels moeten komen. Het hele proces zal ik jullie besparen. Even in het kort.
Ik moest er een hoop voor leren om een goed telpatroon voor jullie te kunnen maken. Werken in Excel had ik wel vaker gedaan, maar om alle vakjes mooi vierkant te krijgen, viel voor mij nog niet mee. Ook was het erg lastig om een goed printbaar eindresultaat te krijgen. Gelukkig kan ik na weken van ermee bezig te zijn geweest, zeggen dat ik tevreden ben. Ik ben blij dat ik dit patroon aan jullie kan geven.
Toen mijn dekentje eenmaal klaar was, wilde ik natuurlijk een mooie fotoreportage maken. Maar hoe? Ik heb zelf geen kleine kindjes meer en onze grote kinderen hebben ze ook nog niet. Ook in de verdere familie- en vriendenkring zijn niet meer van die kleine hummeltjes “voorradig”. Wat nu??
Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en een oproepje op de Facebook-pagina te plaatsen. Wat was dat leuk! Ik kreeg ontzettend veel lieve reacties hierop en heb hieruit gekozen voor Jurre en Marit. Wat een schatjes! Wat een moppies! LIEF is hetgeen dat deze twee hummeltjes zeker zijn!

Al een behoorlijke tijd geleden, op 28 april, vertrok ik naar Nieuw-Amsterdam om Jurre te ontmoeten en hem zo ver te krijgen dat hij mijn dekentje op een leuke manier aan jullie wilde laten zien.
Op het moment dat ik de deur binnenstapte was ik verkocht. Wat is dit een ontzettend leuk, stoer, ondeugend, maar vooral LIEF mannetje. Zelf heb ik drie knullen die ooit ook zo waren en met het zien en meemaken van Jurre kwamen er een hoop herinneringen bij me op. Je wordt ouder mama!!

Jurre en het dekentje? Hij heeft het ontzettend goed gedaan! Niet dat het dekentje nou echt zijn interesse had hoor, natuurlijk niet, hij was net een jaar geworden! Volgens mama was dat anders geweest als het dekentje meer kleur had gehad en ik denk dat ze daar helemaal gelijk in heeft. Toch heb ik ontzettend mooie foto’s kunnen maken en heeft Jurre een hele goede bijdrage geleverd aan deze blog. Kijk zelf maar eens!

Het was tijd om afscheid te nemen van Jurre. Na hem ging ik nog naar Wildervank om Marit te ontmoeten.

In de box lag een meisje van 10 weken te slapen. Ik was op slag verliefd. Wat een schatje, wat nog klein, wat ontzettend LIEF!!!
Kijk toch eens, die handjes en voetjes!

Marit was zo rustig, ze was zo schattig, totaal nog niet eenkennig. Ze vond echt alles prima en ze was een perfect fotomodel voor deze blog!

Wat heb ik een ontzettend leuke dag gehad, wat maken dagen zoals deze het werk dat ik doe toch nog mooier dan het al is!
Jurre en Marit. Heel erg bedankt voor het showen van mijn dekentje. Jullie zijn fantastisch en zullen altijd een warm plekje in mijn hart houden. Het ga jullie goed, ik wens jullie een fantastisch leven toe. Moeders van Jurre en Marit, heel erg bedankt voor het schrijven van de mail, voor het toestaan van het maken en publiceren van deze foto’s. Ik voelde me welkom in jullie huizen en dat maakte dat ik me ontspannen genoeg voelde om deze mooie foto’s van jullie kids te maken.

Dit dekentje is bijzonder voor me. Bijzonder omdat het een eigen ontwerp is, omdat het haken ervan me heel wat gezellige, heerlijke haak-uurtjes heeft bezorgt. Ook bijzonder omdat ik weer een nieuwe stap heb durven zetten, namelijk mezelf uitnodigen bij anderen thuis. Bijzonder omdat ik tijd mocht doorbrengen met twee geweldig lieve kindjes.
Hebben Jurre en Marit je overtuigd dat dit wel een heel leuk dekentje is om te gaan haken? Je kunt het patroon hier gratis downloaden. Ik hoop dat je net zoveel plezier beleefd aan het haken ervan als ik. Gebruiken doe ik hem nog niet. Wie weet in de toekomst. Toch ben ik ervan overtuigd dat je er heel veel plezier van zult hebben!

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.