Soms maak je een beslissing om je daar voor altijd aan te houden. Een andere keer begin je te twijfelen aan die beslissing en kom je er toch op terug. Zo ook deze keer.

Wat heb ik het af en toe druk gehad binnen de grenzen van mijn kleine wereldje dat Lossen & Vasten heet. Ik ontwierp en ontwerp nog steeds projecten, ik haakte en haak ze nog steeds, schreef er en schrijf er nog steeds patronen van en maakte er en maak er nog steeds een blog over.
Daarnaast kwamen er vier boeken van mijn hand. Deze ervaring was vier keer zo ontzettend bijzonder! Het werken aan een haakboek, waar zoveel bij komt kijken is geweldig om te doen. Als je na al die tijd van hard werken ineens je eigen boek in handen krijgt is dit geweldig, overweldigend. Het ontroerde me elke keer weer.

Ik ontwierp drie prachtige Cal-dekens en was drie keer dertien weken samen met jullie onderweg om in heel Nederland, België en in vele landen meer, te haken aan heel veel prachtige dekens.

Ik gaf workshops, heel veel workshops! Ik reisde heel Nederland en België door om mezelf en heel veel andere dames blij te maken met een dag of dagdeel samen haken. Het was elke keer weer geweldig. O, wat heb ik veel leuke en lieve mensen ontmoet. Ik verheugde me op de heenweg op de dag die voor me lag en ik zong van blijdschap als ik weer in de auto terug naar huis reed. Wat een gezelligheid, zoveel plezier, zoveel lol en ook serieuze momenten. En hoe leuk is het als je elke keer weer mensen iets nieuws mag aanleren.

Ik startte mijn eigen online winkeltje en was druk bezig met de verkoop van patronen en vele andere producten. Ook was ik te vinden op vele beurzen en ik genoot!! Toch brak dit alles bij elkaar me op een gegeven moment op en moest ik keuzes maken. Ik had roofbouw gepleegd op mijn lichaam. Ik besloot om te stoppen met het geven van workshops en het bezoeken van beurzen. Ik besloot kort daarna dat mijn derde Cal mijn laatste was geweest en bijna tegelijkertijd besloot ik ook dat er na mijn vierde boek niet nog eentje van mijn hand zou komen.
Na onze verhuizing naar Didam maakte ik de beslissing om ook te stoppen met de verkoop van fysieke producten. Om vele redenen zag ik het niet meer zitten om de hele dagen bezig te zijn met het inpakken en wegbrengen van alle pakketjes die bij me werden besteld.

Hoe verdrietig het me ook maakte dat ik, dat mijn lijf niet alles kan wat ik graag wil en ook heel erg leuk vindt, ik voelde aan alle kanten dat mijn keuzes werden gezegend. Ik krabbelde langzaam maar zeker weer op. Ik zag de schoonheid van de natuur en andere mooie dingen weer. Ik werd blijer en rustiger, sterker en gezonder.
Tegelijkertijd moest ik uitkijken om niet weer in dezelfde valkuil te vallen waar ik steeds weer opnieuw in val. Ik nam dus de tijd….

We zijn nu ruim een jaar verder. Het leven in Didam bevalt erg goed. Het huis waarin we wonen valt als een warme deken om me heen. Het dorp is een plek die bij me past. Alle winkels zitten op loopafstand en ik doe mijn boodschappen dan ook meestal te voet. Iedere glimlach, iedere groet van mensen die ik tegenkom toveren een lach op mijn gezicht. De uurtjes die ik bij Takko werk zijn me dierbaar geworden. Het werk, mijn collega’s en de klanten die ons bezoeken maken me blij. Het maakt dat ik me hier meer en meer thuis voel. Ik heb de juiste keuzes gemaakt.

En toch….

Het haken zit me in mijn bloed. Ik merk dat ik het moeilijk vind om te haken zonder te ontwerpen. Voor mij hoort dat er toch gewoon bij. Het maakt mijn hobby compleet. En ik merkte dat ik het begon te missen, dat ik ook Lossen & Vasten begon te missen. Mijn laatste deken Nicole was het eerste project dat ik hier in Didam heb ontworpen en daarna liet het me ook niet meer los. Ik had zin om weer aan de slag te gaan, niet alleen met ontwerpen en haken, maar om echt weer samen met jullie Lossen & Vasten te zijn. Eigenlijk precies zoals Lossen & Vasten begon, met een… je raadt het al… CAL.
Ik kon mijn hersenen niet geloven. Echt?? Wil ik afstappen van mijn besluit om te stoppen met het ontwerpen van Cal-dekens?? Ik had hier toch zo goed over nagedacht?
Ja, was het antwoord op deze vraag. Ik had hier zelfs heel goed over nagedacht. Op dat moment wist ik alleen nog niet dat ik uiteindelijk met bijna alles zou stoppen. Dat er een verhuizing naar een vreemde omgeving zou komen en dat er een moment zou zijn dat Lossen & Vasten als het ware een re-start nodig zou hebben, een soort van opnieuw beginnen. Hoe kan ik nu beter herstarten dan met een Cal? Op die manier is het me de eerste keer toch ook gelukt om Lossen & Vasten geboren te laten worden?

Ik ging met dit idee aan de slag en mijn plannen kregen steeds meer vorm. Ik wist wat ik wilde en ik wist wat ik niet wilde. Ruim zeven jaar Lossen & Vasten hebben me dit geleerd. Ik durf het aan!!
Nu moest er nog een deken komen, want dat is wat het gaat worden. Mijn plan was om weer een mooie deken te ontwerpen naar het idee van mijn allereerste Cal. Een deken met “gewoon” toeren van rechts naar links met verschillende steken en een rand eromheen. Een deken met een mooie regelmaat en ook vooral een heerlijke eenvoudige deken om te haken. De tijd waarin we leven is tenslotte al ingewikkeld genoeg.
Aan de hand van een flink aantal lapjes werd een prachtige deken geboren. Ik ben trots op haar. Ik hou van haar en ze is me nu al, voor deze Cal zelfs nog maar is gestart, heel erg dierbaar.

Het is eruit. Na een aantal weken van onduidelijke berichtjes op Facebook en een blog waarin ik nog niet de helft vertelde weten jullie nu eindelijk wat ik heb uitgespookt de afgelopen maanden. Wat een heerlijk gevoel geeft me dit. 
In een volgende blog ga ik meer vertellen over het hoe en wat. Voor nu is het weten dat er een Cal van Lossen & Vasten aan zit te komen even genoeg.
Wel geef ik jullie vast een indruk van hoe het eruit gaat zien. In deze blog nog alleen maar twee wazige foto’s. Zo heb je in ieder geval alvast een kleine indruk en kan je gaan nadenken over het wel of niet mee gaan doen als het zover is.

Zoals je ziet haakte ik haar twee keer. Een keer in overheersend roze en een keer in overheersend groen. Zelf vind ik beide kleurencombinaties erg mooi. Van deze beide dekens ga ik ook de pakketten verkopen als het zover is. Daarover, en over nog veel meer, gaat mijn volgende blog. 

Als je nu alvast lekker aan de slag wilt met een ander project dan kan dat natuurlijk. Je hebt er ook nog wel even de tijd voor. Je vindt mijn patronen in mijn online winkeltje. Via deze link kom je hier meteen terecht. Werkt de link niet zoals het hoort? Het adres van dit online winkeltje is www.lossenenvastenshop.nl. De patronen staan onder het kopje “Haakpatronen”.

Rest me nog het volgende: 

Ik wil jullie allemaal heel erg bedanken voor het afgelopen jaar. Het was voor mij, en vast voor velen van jullie ook, een hectisch jaar met heel veel veranderingen. Toch bleven jullie me volgen en berichtjes sturen. Daarvoor ben ik jullie heel erg dankbaar.
Voor 2023 wens ik jullie heel veel gezondheid en geluk toe, heel veel mooie momenten, steun van mensen om je heen als het even niet zo mooi is, heel veel liefde en natuurlijk heel veel creativiteit. 

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.