Zou je een tas willen ontwerpen? Een tas gehaakt van de Scrumptious van Scheepjes? Zo begon dit hele verhaal…

Het was in eerste instantie de bedoeling dat ik weer met workshops zou gaan beginnen. Heel erg kleinschalig, dat wel. Ik wilde lekker dicht bij huis blijven, zodat ik niet al mijn energie hoefde te “verspillen” aan reizen. Ik had er ook echt zin in, heel erg veel zelfs. 
Toen ik dus de vraag kreeg om een tas te gaan ontwerpen en hiermee een workshop te gaan ontwikkelen, was dit voor mijn gevoel een prachtige kans en deze kans wilde ik niet aan me voorbij laten gaan. Wel moest ik nog even nadenken over het garen dat ze noemde om deze tas mee te gaan haken. Ik kende dit garen al een klein beetje. 
Vlak voordat dit garen daadwerkelijk op de markt kwam had Scheepjes me al een berichtje gestuurd hierover. Ik was in eerste instantie een beetje sceptisch. Ik moest het allemaal nog eerst even zien, echt geloven deed ik het niet. Ik kreeg een paar proefbollen toegestuurd, maar die bleven nog een behoorlijke tijd in het netje zitten waarin ik ze ontving.
Tot dus de vraag kwam of ik een workshop wilde ontwikkelen, een tas gehaakt met dit garen. Dit was het moment om de bollen uit hun netje te bevrijden en ze een kans te geven. Toen ik er eenmaal mee aan het haken was viel het me niet tegen. Ik haakte verder en werd er zelfs wel een beetje blij van. Sterker nog, ik begon zo enthousiast te worden dat ik zin kreeg om met het echte werk aan de slag te gaan, mijn tas! 
Zelf had ik bedacht dat ik niet alleen de Scrumptious wilde gaan gebruiken voor een tas, maar graag een combinatie wilde van de Scrumptious én de Truly Scrumptious van Scheepjes. Het verschil in dikte was voor mij een leuke uitdaging om aan te gaan. Ik vond ook precies de goede kleuren die ik voor mijn tas in gedachten had. Dit bestelde ik meteen en de volgende dag had ik mijn bolletjes in huis. Ik kon eindelijk gaan beginnen met het haken van de proeflapjes. Dit is altijd zo ontzettend leuk om te doen! Ook voor mijzelf is het iedere keer weer een verrassing wat eruit gaat komen. 
Toch kwam ik er niet meteen helemaal uit. Steeds weer stuitte ik op het feit dat ik niet precies wist hoe ik mijn eigen idee moest vormgeven, hoe ik in mijn tas het dikke en dunne garen zou combineren.
Het beste wat ik in zo’n geval kan doen is mijn haakwerk even opzij leggen. Dit is dus ook precies wat ik deed. Mijn proeflapjes belandden even in de hoek en ik begon te haken aan een nieuw ontwerp, ook met de Scrumptious. Dit zou een deken gaan worden. Ik vond het heerlijk om een heel nieuw garen mezelf eigen te maken. En daarvoor is een groot project als een deken heel erg geschikt.
Mijn enthousiasme over dit garen groeide met de toer. Dit garen is gedeeltelijk, voor de helft, gemaakt van acryl. De andere helft komt van plastic flessen, gewoon gerecyclede plastic flessen!! Hoe leuk is dit en hoe groen en duurzaam is dit. Alleen al het idee dat Scheepjes hierover nadenkt vind ik erg fijn om te horen. En joh, misschien haak ik wel met een vezel van een fles waaruit ikzelf lang geleden gedronken heb. Ik vind het echt ontzettend leuk.

Ik haakte lekker door aan mijn deken. Langzaam maar zeker werd ik gewoon een beetje verliefd op het garen. Het haakt zo lekker weg en het resultaat ziet er ook zo mooi uit. De kleuren zijn prachtig. Een aantal kleuren zijn “gewoon” effen, maar ook veel kleuren hebben er een mooi vezeltje doorheen in een andere kleur. Dit maakt het heel bijzonder. Het werk dat onder je handen vandaan komt is zo lekker zacht en ook zo lekker soepel. Ja, ik ben over de streep, ik ga zeker weten met meerdere projecten aan de slag waarvoor ik dit garen ga kiezen.
Terwijl ik aan het haken was aan mijn deken dacht ik na over mijn tas. Mijn idee kreeg steeds meer vorm en ik pakte de tas weer op. En daar ging ik, als een malle!! Ik werd steeds enthousiaster over dit ontwerp en had de vaart er ook lekker in. Ze wordt mooi, ze wordt prachtig, dit is hoe ik haar wilde hebben! 
Alles ging ineens als vanzelf. De tas werd hoe ik haar bedoeld had, het idee voor de sluiting, de hengsels het was er gewoon ineens. Voor ik het wist hing ze over mijn schouder… ik was tevreden, ik was blij.
Ik gaf haar de naam Tjitske, een prachtige naam voor deze tas en deze naam brengt ook herinneringen naar boven aan een lieve vrouw met wie ik veel omging in de kinderjaren van onze zoons. Tas Tjitske, dit gaat het zijn!
Wil je haar zien? Ben je nieuwsgierig geworden? Nou lieve mensen, dit is ze dan, dit is de tas waar ik al deze woorden aan besteed heb.

Is ze niet prachtig, is het niet een plaatje, deze Tjitske? 
Ik was zelf zo blij met haar dat ik het nu al jammer vond dat ze eigenlijk vooral voor gebruik in de herfst en winter is. Ik wilde haar erg graag nog eens haken, maar dan in een lente- en zomerversie. Dit heb ik gedaan, met heel veel plezier! Deze tas haken is geen straf, ik haak er met alle plezier nog een aantal exemplaren van. Het is dat ik weer verder moet, andere projecten roepen…
De tas die ik nu haakte, haakte ik met de Catona en de Cahlista, ook beide van Scheepjes. Ook deze combinatie van garens leent zich heel erg goed om Tjitske te haken. In deze versie valt ze iets kleiner uit, maar heeft ze nog wel steeds een heel mooi formaat.
Ook hiervan heb ik een aantal mooie foto’s voor jullie gemaakt. Kijk maar eens.

Twee mooie tassen, één ontwerp. Beide zijn ze prachtig, beide zijn ze Tjitske. Ik ben zelf erg blij met deze tas en ga haar ook zeker weten veel gebruiken.

De workshop komt er uiteindelijk niet. Nadat mijn tas eenmaal klaar was voelde ik aan alles dat ik nog niet klaar ben voor het geven van workshops buiten de deur. Ik werd al moe van alleen het idee en besloot dat ik het gewoon nog even niet ga doen. 
Ik maakte van deze tas een mooi patroon en schreef vandaag dus deze blog om haar aan jullie te laten zien en de mogelijkheid te geven haar zelf ook te gaan haken.

Wil je het patroon van deze dame graag bestellen? Via deze link kom je meteen op de juiste plek terecht. Ook het haakpakket kun je bij me bestellen. Je hebt dan meteen alles bij de hand om haar te gaan haken. Het patroon krijg je er dan bij meegestuurd in de vorm van een klein boekje. Dit hoef je dan dus niet meer los te bestellen. Via deze link kom je meteen op de juiste plek.
Werken de links niet zoals het hoort? Je kunt ook rechtstreeks naar mijn (online) winkeltje gaan. Het adres hiervan is www.lossenenvastenshop.nl. Het patroon staat onder het kopje “haakpatronen” bij de tassen. Het haakpakket vind je onder het kopje “haakpakketten” bij de tassen.

En de deken waar ik aan begon? Die gaat er voorlopig niet komen. Ze blijft mooi liggen in de hoek waar ze terecht kwam. Het idee was superleuk, maar werd niet uit zoals ik haar in gedachten voor me zag. Ik ga zeker nog verder met het uitwerken van dit idee, waar ik zo enthousiast over ben, maar niet in deze deken. Deze deken heeft me over de streep getrokken en geholpen om van de Scrumptious en de Truly Scrumptious te gaan houden. Dat heeft ze heel goed gedaan. Verder ga ik haar nu gebruiken voor proeflapjes van alle ideeën in mijn hoofd.

Heerlijk, deze blog is geschreven, het patroon van deze tas is klaar, jullie kunnen en mogen aan de slag. Ik ga ook weer verder. Er liggen op dit moment twee projecten op me te wachten. Ook zij willen graag afgemaakt worden. Daarnaast is de lijst met wat ik allemaal nog wil haken nog erg lang. Ik pak een kop thee en iets lekkers en trek me weer lekker terug in mijn hoekje op de bank.

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.