Het was 15 januari 2023, Wilke vierde zijn verjaardag. Hieperdepiep hoera!! Het werd een verjaardag om nooit meer te vergeten.

We waren weer eens compleet. Iedereen van ons gezin was er. Dit zijn de mooiste momenten in het leven. En dit allemaal omdat Wilke jarig was.
O, wat werd mijn lieve mannetje verwend! Bijna alles wat hij op zijn verlanglijstje had staan heeft hij gekregen. Toch was één cadeau wel heel erg bijzonder. Van onze middelste zoon en zijn vrouw, Emiel en Mirjam, kreeg hij een paar hele mooie, nieuwe sloffen.

Toen we de verpakking, waarin ze zaten, zagen hadden we al in de gaten wat erin zou zitten. De plastic tas waarin de ingepakte doos zat was van “Van Haren”. Jippie, hij kreeg de sloffen waar hij om had gevraagd en waar hij zich zo op verheugde. Lekkere warme voeten de rest van deze winter. Met de enorme prijzen van het gas dit jaar waren deze sloffen meer dan welkom!
Maar wat was dat nou? Wat zat daar nu in de sloffen? In de sloffen die Wilke voor zichzelf kreeg zaten nog een paar ieniemienie slofjes verstopt. Iedereen zat op het puntje van zijn of haar stoel. We durfden niks te zeggen en onze wangen kregen steeds meer kleur. Mirjam zat naast me op de bank en ik draaide me naar haar toe. Met tranen in mijn ogen vroeg ik haar: “Echt? Is dit echt wat ik denk? Ze knikte heftig ja.
Hierna werd er uitgebreid geknuffeld en gepraat. Genoten en gevierd. Nóg meer oma en het is nu al zo leuk!!

Onze kleine man doet het zo ontzettend goed. We zijn dol op hem en dat is nog heel zacht uitgedrukt. Wat houden we veel van ons mannetje. Hij is zo lief, zo grappig, zo lekker ondeugend, maar ook zo bedachtzaam. Het is een genot om hem om ons heen te hebben. Gelukkig is hij ook echt dol op zijn opa en omaatje. Logeerpartijtjes zijn de beste dagen van ons leven en zijn stemmetje is muziek in onze oren. En dat straks keer twee. Oooooo, kan een mens nog gelukkiger worden??

De kleine kreeg alvast een naam. Het kindje dat in de buik lekker aan het groeien is word voorlopig Uk genoemd. Zo grappig om te merken dat iedereen dit ook meteen overneemt. We zijn er inmiddels zo aan gewend geraakt dat we haast bang zijn om te vergeten het straks na de geboorte bij de echte naam te noemen.

Drie maanden later werd een videogesprek ingezet. Emiel en Mirjam hadden een echo gehad en wisten of de kleine een jongentje of een meisje zou zijn. We zaten in spanning, maar toch ook weer niet echt. Er was geen enkele voorkeur. Alles is leuk, alles is geweldig. Dit kleine mensje, dit grote wonder, is zo ontzettend welkom in ons gezin!
We spraken af om om 19.00 uur te bellen met elkaar. Eenmaal online met z’n allen werd het toch wel een beetje spannend. En toen kwam het hoge woord eruit. Het is een MEISJE, Wilke en ik worden opa en oma van een kleindochter!! Na drie jongens te hebben opgevoed, een kleinzoon groot te zien worden, gaan we het nu meemaken dat een kleine meid langzamerhand een echte dame gaat worden. Wat heerlijk, wat mooi, wat prachtig!!
Met deze kleine meid zijn we weer in evenwicht. Ons gezin bestaat vanaf eind augustus/begin september uit 5 jongens en 5 meisjes. Hoe leuk is dat??

Ja, en als je dan een bedrijfje hebt dat “Lossen & Vasten” heet. Als haken je grote hobby is, dan is de volgende stap toch heel logisch? Dan wil je toch een dekentje haken?
Als ik kijk hoeveel het dekentje, dat ik voor onze kleine man haakte (oma’s dekentje) werd en wordt gebruikt, dan is het de tijd, de moeite en het plezier meer dan waard. Nu hij inmiddels alweer ruim 2 jaar is speelt hij er zelf lekker mee.
Dat wordt dus weer ontwerpen en een nieuw dekentje haken.

O, wat was het heerlijk om met dit dekentje aan de slag te gaan. Wat heb ik ontzettend veel plezier gehad van zowel het ontwerpen als het haken. Ontelbare gedachten en herinneringen gingen door mijn hoofd. Herinneringen aan de zwangerschap van onze oudste schoondochter, de trots die ik steeds weer voel als ik denk aan hoe ze papa en mama voor hem zijn. Hoe geweldig leuk en mooi en lief ons ventje is, hoe…. ik kan wel uren doorgaan.
Mijn gedachten gaan verder…. Hoe zal ze eruit zien? Wat voor karaktertje krijgt dit kleine meisje? Op wie zal ze lijken? Hoe zal ze gaan heten? Ik ben nu al zo van de naam Uk gaan houden. Die moet ik straks vergeten en een andere naam noemen als ik het over haar heb. Net als bij onze kleinzoon ga ik haar naam hier niet noemen en zal ik ook geen foto’s van haar plaatsen. Daarvoor is de groep te groot en het internet niet veilig genoeg vinden wij als gezin. Voor jullie zal ze altijd Uk blijven. Ook een hele mooie naam toch?

De kleur van het garen hebben Emiel en Mirjam zelf uitgezocht. Prachtige kleuren die precies passen bij het kamertje en alle spulletjes die ze inmiddels hebben verzameld.

Oma haakte verder. Steek voor steek en toer na toer. De bolletjes werden steeds kleiner en het dekentje steeds groter. Al mijn liefde legde ik erin. Steeds als mijn kleine meisje straks onder dit dekentje ligt zal ze bedekt zijn onder oma’s liefde.
Ondertussen verzon ik een naam voor dit dekentje. Het allerliefste had ik het weer oma’s dekentje genoemd. Wat geniet ik er ontzettend van dat deze naam zo logisch is voor dit dekentje. Waar is oma’s dekentje? Oma’s dekentje niet vergeten hoor! Heerlijk vind ik dit.
Toch doe ik het niet. Ook vind ik oma’s tweede dekentje niet zo mooi. Het klinkt gewoon niet lekker. Deze keer maak ik er “Uks dekentje” van. Dat het door oma is gemaakt zal ze vast wel te weten komen 😉
Inmiddels is het klaar. Alle steken zijn gehaakt en het is ook al gewassen en geblockt. Een paar weken geleden brachten we het naar Emiel en Mirjam toe. Zo ontzettend spannend! Maar o, wat vonden ze het mooi, ze waren blij verrast. Het zal zeker veel gebruikt gaan worden.

Ik hoor jullie denken… over welk dekentje hebben we het hier? We willen nu wel graag wat foto’s zien. Helemaal waar! En foto’s heb ik hoor! Ik heb er een hele hoop gemaakt.
Hier is ze dan… Uks dekentje!

Is het niet een prachtig dekentje geworden? In deze kleuren is ze natuurlijk echt voor een meisje. Als je andere kleuren kiest is dit ook een prachtig dekentje voor een jongentje. Sowieso haak je haar natuurlijk lekker met de kleuren van je eigen keuze.
Wil je er ook mee aan de slag? Wil je het haken voor je eigen kindje, je kleinkind, je neefje of nichtje of kindje van je vriendin? Dat kan. Het patroon van dit dekentje vind je in mijn (online) winkeltje. Via deze link kom je meteen op de goede plek terecht. Werkt de link niet helemaal zoals het hoort? Het adres van mijn winkeltje is www.lossenenvastenshop.nl. Je vindt haar bij de haakpatronen tussen de dekens.
Wil je dit dekentje wel graag haken, maar niet in de maat die ik haakte? In het patroon beschrijf ik ook hoe je haar groter of kleiner maakt.

Ik heb haakte dit dekentje ook nog in 2 andere kleuren. Het leek me leuk om pakketjes van dit dekentje te gaan verkopen, maar dan wel het liefst in meerdere kleuren. Ik koos voor deze twee. Zo is ze ook prachtig toch?

De pakketjes voor de dekentjes verkoop ik ook in mijn online winkeltje. Deze vind je via deze link, of ook via www.lossenenvastenshop.nl. Deze pakketjes staan dan bij de haakpakketten.
Wil je zowel het haakpatroon als het haakpakket bestellen? Dan kun je het beste je bestelling doen via het haakpakket. Hier scroll je dan even een klein stukje naar beneden en dan zie je de bundel staan. Je krijgt dan namelijk een leuke korting op het patroon. 

O, wat ben ik blij dat ik dit fantastische nieuws nu met jullie heb gedeeld. Eindelijk weten jullie het en kan ik er hier over praten. Dat zal vast af en toe wel eens gebeuren.

Voor nu even genoeg nieuws, er is nog meer, maar dat komt wel weer in een volgende blog.

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.