Na een dikke kus en een knuffel en vele woorden van troost hoor ik mijn ouders nog steeds zeggen: “Lieverd, door vallen en opstaan word je groot”. Ze hadden gelijk!

Op de eerste dag van deze maand bestond Lossen & Vasten 4 jaar. Op zich is dit getal nog niet heel erg spectaculair, het is ook niet een lustrum, maar toch laat je op zo’n dag even weer alles aan je voorbij gaan wat er allemaal is gebeurd.
Ik begon deze dag met het plaatsen van een berichtje op Facebook. Lossen & Vasten is niet alleen van mij, we doen het allemaal samen! Dit heb ik geweten! Wat kreeg ik ontzettend veel leuke en lieve berichtjes en felicitaties. Zowel van de mensen die er nog maar net bij horen als van hen die al vanaf dag 1 aangesloten zijn. Wat was dit superleuk, dank jullie wel allemaal!!

DSC_0171

Even terug… 1 maart 2015. Wat was het spannend en wat was het leuk! Samen met vooral onze oudste zoon was ik al maanden bezig. Hij bouwde de website, ik zorgde dat hij het materiaal had om het in te vullen, zoals tekst en foto’s.
Wat was ik trots en wat was ik er blij mee! Een plekje om alles te kunnen plaatsen wat ik maakte, tenminste, zo was het eigenlijk bedoeld.

Mijn eerste eigen ontwerp was een ballonnetje, een openingspatroontje, we gingen “de lucht in”. Hierna volgde een rand om een bestaande deken. Ik genoot! Ik merkte dat ik nog meer genoot van het zelf ontwerpen en creëren dan van het haken van een bestaand patroon. Mijn besluit stond vast: dit is wat ik met Lossen & Vasten wil, dit is vele malen leuker dan alleen maar een soort van etalage zijn. En ik ging los!
Het begon allemaal heel klein: een randje om een klok, een hoes om een laptop, een Beanie voor de zomer en dat soort dingen. Daarnaast schreef ik regelmatig een blogje over datgene dat ik tegenkwam in een winkel of de natuur. Het was mijn plekje, ik mocht het invullen zoals ik dat zelf wilde. Ik voelde me rijk! Met het boodschappennetje werd ik pas echt ontdekt, op dat moment was het hét ontwerp!

Van het één kwam het ander. Lossen & Vasten werd meer en meer bezocht en ik had heel sterk de wens om iets groters te gaan doen. Ik begon met het ontwerpen van een Cal. Gewoon, op kleine schaal. Ik deed het allemaal in mijn eentje en werkte ook niet samen met een groothandel of iets dergelijks. Ik had ook geen idee hoe je dat aan moest pakken. Wel schreef ik een aantal winkels een email om te vragen of ze me een handje wilden helpen. Ik vroeg ze om wat reclame voor deze Cal te gaan maken en of ik bij hun in de winkel mocht komen voor een eventuele Meet & Greet.
Vanaf de start hield ik de mensen, die me op dat moment volgden, op de hoogte. Ze wisten precies hoe ver ik was in het proces en uiteindelijk plaatste ik de eerste foto.

2015-10-07 12.18.34

Na deze foto was niets meer zoals het hiervoor was. De groep groeide en groeide. Op een gegeven moment wist ik bijna niet meer of ik het allemaal nog wel zo leuk vond. Het groeide me een beetje boven het hoofd. Toch genoot ik met volle teugen en langzamerhand leerde ik hoe ik om moest gaan met zo’n grote groep.
Op het moment dat bekend werd met welke kleuren ik de dekens had gehaakt was het helemaal gekte. Bepaalde kleuren die ik gebruikte waren al snel niet meer leverbaar en de mensen moesten óf wachten, óf andere kleuren kiezen.
Wie had dit nu gedacht? Ik niet! Toch genoot ik nog steeds met volle teugen.
Er werden Meet & Greets georganiseerd en ik mocht jullie en je dekens ontmoeten. Ik voelde me zó bijzonder!!

Er kwam nog een tweede Cal en zelfs nog een derde. Vanaf de tweede Cal werkte ik samen met Scheepjes. Op deze manier werd het voor mij een héél klein beetje rustiger, ik hoefde het niet meer helemaal alleen te doen. “Door vallen en opstaan” ik had van de eerste keer geleerd.

Tijdens mijn eerste gesprek bij Scheepjes kwam ook mijn  volgende droom ter sprake: een eigen boek! Daar waar ik dacht dat dit nog veel te hoog gegrepen was voor mij, waren zij enthousiast. Anderhalf jaar later was het er. “Kom binnen en… Haak mee!”, het eerste boek van Joke ter Veldhuis, van Lossen & Vasten, was een feit. Een prachtig boek, nog steeds al zeg ik het zelf! Dit boek staat vol met haakpatronen voor ieder seizoen. Een heel jaar haakplezier dus!

2017-10-03 12.56.50

Ook hier is het niet bij eentje gebleven. Het tweede en derde boek verschenen heel kort na elkaar. Een samenloop van omstandigheden, leuke omstandigheden welteverstaan. Tijdens het maken van het tweede boek had ik een ideetje voor een derde boek. Noem het jeugdsentiment, maar het leek me zó ontzettend leuk! Bij de uitgever gingen ze akkoord, maar heel eigenlijk zou het dan wel in de winter in de winkels moeten liggen.
Zeg dit niet twee keer tegen Joke. Ik verzamelde mijn hulptroepen en we gingen aan de slag. Natuurlijk lukte het ons. Zo lagen er ook ineens een babyboek en een boek vol beenwarmers en andere winterprojecten in de winkels. Het is bijna niet te geloven!
Alle drie mijn boeken zijn nog steeds verkrijgbaar bij mij in mijn winkeltje.

Ook heeft Lossen & Vasten inmiddels een echte nieuwsbrief. Dit heeft Emiel, de middelste zoon, voor het grootste gedeelte op zich genomen. Ik lever hiervoor het materiaal en hij vult de rest in. Dat doet hij goed, toch?
Op 17 augustus 2018 kwam de eerste brief bij iedereen die zich hiervoor had ingeschreven het postvak binnen. Het was een succes.
We hebben er hard voor gewerkt en inmiddels hebben we een duidelijke structuur voor deze brieven gevonden.
In ieder geval staat er iedere keer een nieuwsrubriekje en een gratis patroontje in.
Ontvang je de nieuwsbrief nog niet? Je kunt je hier inschrijven.

Wil je eerst even zien wat de nieuwsbrief precies inhoudt? Achter deze link vind je de allerlaatste nieuwsbrief. De link naar de accessoires voor de tas Jill werkt alleen niet, je vindt hier de goede link.

Tussendoor had ik ook nog een winkeltje, een shop in shop, een winkel binnen een winkel. Hier genoot ik van, maar het was niet helemaal wat ik wilde. Het maakte Lossen & Vasten voor mij niet leuker. Ik legde mezelf te veel druk op en daardoor raakte ik uit balans. Het was beter om te stoppen en dit deed ik dus ook. Niet een makkelijke keuze, wel een goede. Ook hier hoorde ik weer de stem van mijn ouders: Lieverd, door vallen en opstaan…
Zo werkte het precies. Ik had geleerd. Ik wist precies wat ik op dit gebied wel en niet wilde en krabbelde op na mijn val. Ik begon met het bouwen van mijn eigen webshop en zo ging op 21 augustus 2018 mijn winkeltje online. Mijn eigen winkeltje, De Lossen & Vasten Shop!
Dit winkeltje is precies wat ik wil. Mijn eigen boeken, patronen en enkele accessoires. Dit is wat ik aankan, dit is 100% Joke.
Heerlijk om te zien dat een mens, dat ik, nooit te oud is om te leren.

Alsof het nog niet genoeg was voor een 4-jarige website, ook op YouTube ben ik actief. Samen met dezelfde middelste zoon maakte ik van heel veel haaksteken een filmpje. Duidelijke filmpjes moet ik zeggen. Emiel ziet precies waar de moeilijke punten liggen voor jullie. Hij stopt het beeld waar het nodig is en spoelt er ook lekker snel doorheen waar het kan. Daarnaast weet hij ook precies de tekst op de goede plekken te plakken. Een kanjer is het!!

Tenslotte ben ik ook nog eens veel onderweg. Wekelijks ga ik door het land om jullie in een workshop te ontmoeten. Dit is geweldig. Het ontmoeten van mensen, de knuffels die ik weg mag geven en ontvangen, zijn de kers op de taart. Ze zijn de motor die me draaiende houden zeg ik vaak.
Helaas moet ik hiervoor zelf de benzine leveren en die is op. Ik moet hiermee stoppen, in ieder geval tijdelijk stoppen. Mijn lichaam geeft dit heel erg duidelijk aan. Tot oktober blijf ik sowieso thuis en daarna ga ik kijken wat mogelijk is. Het is verdrietig en er vallen een hoop tranen, maar om met Lossen & Vasten door te kunnen gaan moet ik keuzes maken. Dit is het geworden!
Toch zijn we verder gaan denken.
Samen met Emiel heb ik een alternatief verzonnen. Via de nieuwsbrief maakten we het al bekend: de workshops gaan online! De filmpjes van de haaksteken worden zó ontzettend goed bekeken en de online boekpresentatie was ook al zo’n succes, dit moet gaan lukken!
Op deze manier voelt het niet helemaal als stoppen, het voelt meer als doorgaan, maar dan anders. Het is alwéér alsof ik mijn ouders hoor zeggen: meiske, door vallen en opstaan…

Vier jaar Lossen & Vasten heeft van Joke ter Veldhuis een grote meid gemaakt. Ik maakte een hoop sprongen en ben hierbij ook vaak gevallen. Gelukkig niet voor niets. Ik stond op en ging door! Lossen & Vasten is er mooier door geworden!

Dit deed ik niet alleen.
Mijn man en onze drie zonen doen een hoop voor me.
Wilke luistert altijd vol aandacht naar mijn verhalen, helpt me bij de fotografie en is er gewoon daar waar nodig. De oudste zoon bouwde, zoals ik al zei, de website en doet nog steeds de aanpassingen die er gedaan moeten worden. Daarnaast houdt hij zijn moeder goed in de gaten, geeft raad op het gebied waar hij verstand van heeft en pakt me af en toe even streng aan. De middelste helpt me bij het maken van de nieuwsbrief, de filmpjes en straks dus ook de online workshops. Onze jongste zien jullie steeds voorbij komen in de banners, in mijn logo, in alles wat Lossen & Vasten is naar de buitenkant toe via fotomateriaal.
Daarnaast zijn jullie er! Wat moet ik nu zonder zo een enthousiast publiek! Lossen & Vasten zou helemaal niets voorstellen zonder jullie. Mijn mannen en ik konden de leukste dingen verzinnen en ik kon de mooiste dingen maken, zonder jullie die er iets mee doen stelde het allemaal niets voor. Duizend maal dank hiervoor!!

Vier jaar Lossen & Vasten was toch wel even een lange blog waard vond ik zelf. Ik hoop dat jullie samen met mij met plezier weer even terugkeken op deze tijd.
Ik ben vast iets vergeten, maar vind dit allemaal al heel wat!

Laten we er samen een heel mooi, nieuw jaar van maken. Volgend jaar 5 jaar, reden voor een feestje? We zullen zien, eerst maar eens lekker uitrusten en genieten van wat allemaal nog wel kan!!

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.