Heerlijk haken, dat is wat ik steeds weer dacht toen ik met dit vest bezig was. Nu ze klaar is kan ik ook oprecht zeggen dat het heerlijk is om haar te dragen!

Zoals ik al vaker heb genoemd, op dit moment werk ik met mijn patronen steeds 3 maanden in het voren. In september, oktober en november was ik dus druk aan het haken voor de maanden december, januari en februari.
Dit vest was het op één na laatste project dat voor deze maanden op mijn naald lag. Ze is het tweede project dat ik in deze periode plaats. Vorige week plaatste ik de deken Femke met het bijbehorende kussen Febe. Ook dit waren twee projecten waar ik met veel plezier aan werkte.
Doordat ik eigenlijk nog maar net de laatste draad van dit vest had afgehecht, ligt ze me nog vers in het geheugen.
Ik wilde heel graag kort voor de feestdagen een mooi vest plaatsten. Kort genoeg ervoor zodat ze ons allemaal een heel klein beetje in een feeststemming zal brengen en lang genoeg ervoor om haar eventueel nog te kunnen haken voor de feestdagen.

Ik begon dit keer met het uitzoeken van het garen. Ik wilde mijn vest haken met een mooie, niet te dikke draad. Ze moest een beetje feestelijk worden.
Zelf ben ik niet zo heel erg van glimmertjes en glittertjes in mijn kleding, dus dat was niet het garen waar ik naar op zoek was. Vind je dit wel heel erg mooi? Dan is de Stardust van Scheepjes een hele mooie, eventuele vervanger voor het garen dat ik gebruikte.
Mijn  gedachten wandelden eerst richting een sokkengaren. Ik wilde graag haken met een gemêleerd garen en die vind je veel in deze garens. Toch werd het me, steeds als ik weer een mooie vond, net iets te bont. Ik wilde wel een gemêleerd garen, maar dan met een rustige uitstraling.
Garens waar ik erg gek op ben en die ik graag gebruik zijn de Stonewashed en de Stonewashed XL van Scheepjes. Dit is een mix van Acryl en Katoen. Het resultaat van je werk is elke keer weer verbluffend mooi. Scheepjes heeft van deze mix ook nog een dunnere variant, de Spirit. Een heerlijke draad, een gemêleerd garen en ook in exact de goede kleur voor mijn project. Deze zou het worden. De Spirit in kleurnummer 305.

Het begin van mijn nieuwe ontwerp was er, het garen! Nu de rest nog. Ik wilde een mooie, eens een keer een andere steek. Een klein beetje chic moest ze ook zijn. Mijn gedachten gingen naar mijn vest Jane, een lang zomervest, gehaakt met een prachtige steek. Ik zat te denken aan zoiets als dat, maar dan toch ook wel anders. Deze steek moest minder open zijn. Het is tenslotte niet alleen een vest bedoeld voor de feestdagen, maar ook voor de dagen en de weken ervoor en erna. Daarnaast dacht ik aan het vestje Jessica, ook een prachtige steek, maar voor dit vest ook niet helemaal perfect.
Ik pakte één van de bolletjes katoen die ik altijd op de leuning van de bank heb liggen en probeerde van alles uit. Heerlijk is dit. Lekker een draad door je vingers te laten gaan en de haaknaald in je hand laten bewegen. Datgene wat je maakt dient geen enkel doel, behalve het uitvinden van de steek die ik wil gebruiken voor mijn project. En dat lukte. Ik prutste wat aan en ineens zag ik iets iets voor me liggen dat me beviel. Dit zou het gaan worden. Met deze steek zou ik mijn vest gaan haken. Voor mij is het een nieuwe steek, een steek die is ontstaan tijdens het uitproberen en combineren van de steken die ik voor Jane en Jessica gebruikte. Natuurlijk weet ik dat dit vast al eerder is gedaan. Ik haak, maar heb het haken niet uitgevonden. 
Ik haalde mijn eerste bolletje Spirit van boven en begon te haken. Nog niet meteen aan het vest. Eerst moest ik erachter komen wat deze steek in een project doet. Hoeveel lossen heb ik nodig voor de juiste breedte van mijn vest. Vaak weet je dat pas na een centimeter of 10 à 15. Pas dan gaat het garen zich vormen in de steek en de steken zich vormen in het project. 
Ik was erachter en kon nu echt gaan beginnen. Ik begon met de onderste boord en daarop zou mijn vest in een, voor mij nieuwe steek, gehaakt gaan worden. 
O, wat genoot ik en wat bleef ik genieten van het haken van dit vest. Ik had precies bedacht hoe ik haar op zou bouwen en hoe ik wilde dat ze eruit zou gaan zien. Gaandeweg heb ik hier en daar een verandering aangebracht en dat heeft haar alleen nog maar mooier gemaakt dan ik van tevoren in mijn hoofd had. Ik kon niet stoppen met haken en dat had als gevolg dat ze binnen twee weken klaar was. Ik ging maar door en werd zó blij van mijn mooie project! Tijdens het haken had ik alle tijd om te denken. Die tijd gebruikte ik onder andere voor het bedenken van een naam.
Dit vest moest een mooie, lieve, maar ook blije naam krijgen. Ik werd zo gelukkig van haar! Uiteindelijk kwam Jorieke voorbij “gelopen”. Bij het horen van deze naam in mijn gedachten maakte mijn hart een sprongetje. Jorieke, de perfecte naam voor mijn perfecte vest.

Hoe ziet dit vest er dan uit hoor ik jullie denken? 
Om haar aan jullie te laten zien had ik foto’s nodig. Die foto’s hebben Wilke en ik afgelopen vrijdag tijdens een heerlijke, maar voor mij eigenlijk te lange, wandeling gemaakt. Ik denk dat het een beetje te zien is aan mijn koppie, maar daar moeten jullie maar even doorheen proberen te kijken. Het belangrijkste is dat ik er ontzettend van heb genoten.
Eenmaal weer thuis kwam ik bij de kop warme chocomel en handenvol pepernoten langzamerhand weer redelijk op krachten.

We reden samen naar Gasselte, naar een heerlijk bos. Ik had wat kerstversiering en sterretjes meegenomen en daarmee hadden we ontzettend veel plezier samen.
Genoeg kerstbomen in het bos, maar waar zijn de ballen gebleven? Wij besloten ze er zelf dan maar in te hangen. Natuurlijk namen we alles na de fotografie weer netjes mee terug naar huis.

Ook van het aansteken van de sterretjes werd ik ontzettend blij. Me even weer kind voelen, even weer een meisje zijn, even gek doen. Dat hebben we toch nodig allemaal? Zeker in deze zo rare tijd! 

Maar goed, alle gekheid op een stokje, jullie willen natuurlijk het vest zien, mijn mooie vest Jorieke!
Hier is ze dan. Kijk en geniet!

Wat is ze goed gelukt hè? Een heerlijk vest. Een vest dat je met veel plezier zult dragen tijdens de “gewone” dagen, maar ook een heerlijk vest voor straks tijdens de feestdagen. Zoals ik haar hier draag zit het er net een beetje tussenin. Wel met een spijkerbroek, maar dan wel een donkergrijze. Mijn schoenen zijn stoer, maar wel met een klein hakje, dus niet té stoer.

Op het moment dat je het vest met andere schoenen zal dragen wordt het ineens heel anders. De schoenen op onderstaande foto kan ik zelf niet dragen. Ik zou hoogtevrees krijgen, ik zou ook geen meter vooruit komen. Ze wordt er wel nóg feestelijker van!

Zo zie je dus maar, je kunt haar op meerdere gelegenheden dragen. Ze is zeer geschikt voor “door de week”, voor de “gewone” dagen, maar ook heel geschikt voor de aankomende of in het vooruitzicht liggende feestdagen.
Hier nog even een paar detailfoto’s, zodat je weet waar je aan begint.

Na de foto’s bij de boom met de paddenstoelen erin vond ik het genoeg geweest. Ik was moe en wist dat we nog een heel eind te lopen hadden. Het was té mooi in het bos om er niet van te kunnen genieten. Mijn laatste restje energie wilde ik daarvoor gebruiken. 
Toch konden we het op het bijna allerlaatst niet laten om nog even een grapje uit te halen bij deze boomstronk. Kijk toch eens wat ik daar vond?

Het was een heerlijke wandeling voor de fotografie van een heerlijk vest. Wat is het toch mooi in het bos rond deze tijd van het jaar. Wat kan ik toch ontzettend genieten van de herfst. Geweldig!!

Wil je Jorieke ook gaan haken? Dat kan. Het patroon staat inmiddels in mijn winkeltje. Via deze link kom je meteen op de juiste plek terecht. Ook de Noorse knopen die ik voor dit vest gebruikte kun je daar vinden. Hier kom je via deze link. Ik gebruikte nummer 1.
Werken de links niet zoals het hoort? Je kunt ook rechtstreeks naar mijn online winkeltje gaan. Het adres hiervan is www.lossenenvastenshop.nl.
Het vest vind je onder het kopje “Patronen” tussen de vesten en truien en de sluitingen vind je onder het kopje “Knopen”.

Leuk dat je bij me op bezoek kwam. Ik wens je vast heel veel haakplezier toe!

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten