Voor een wandeling langs het strand, voor een iets koelere zomeravond, voor een wandeling in het bos in de schaduw van de bomen haakte ik Jacinta.

Een nieuw seizoen, een nieuwe trui. Dit was wat ik dacht toen ik begon aan een nieuw project. Ik hoor je al bijna denken: Het gaat hier toch wel over de zomer? Waarom dan een trui? We gaan nu toch juist voor topjes en voor verkoelende kleding? Dit klopt helemaal! En geloof me, dit komt ook nog wel. Toch wilde ik heel graag een trui, een zomertrui. Eentje die wel de extra warmte geeft die je, of je het nu wilt of niet, toch nog regelmatig nodig hebt in de zomer. Toch mag ze niet té warm zijn, ze moet wel gewoon lekker luchtig blijven. Dit alles is Jacinta geworden! Tijdens de fotoshoot heb ik gemerkt hoe perfect ze is voor zulke dagen of uurtjes.

Jacinta is een trui die ontstond vanuit een ideetje van Wilke. Hij heeft dit wel vaker. Ook het idee van de beenwarmer en bijpassende bolero uit mijn derde boek Haak je warm kwam van hem. Heerlijk is dat, een man die zo meedenkt en zelfs met ideetjes komt!

Hij zei op een dag tegen mij: “Zou het niet leuk zijn om een trui te haken waarvan de mouwen aan de bovenkant helemaal open zijn?” Ik moest dit even laten bezinken en vorm geven in mijn hoofd. Daar liet ik het even voor wat het was. Het idee vond ik erg leuk, maar hoe? En wat? En ook waarom? Ik liet het rustig een tijdje in mijn hoofd zitten pruttelen. Soms dacht ik er even weer aan, maar ook niet echt heel vaak. Tot ik opeens aan het nadenken sloeg over een trui voor de zomer. Ineens kwam het idee terug naar boven borrelen. Ineens was het weer aan de oppervlakte. Als ik al iets met dit idee wilde gaan doen, dan is het wel nu!

En zo begon ik met het ontwerpen van een trui. Behalve de mouwen die aan de bovenkant open zouden zijn wilde ik ook iets met gaatjes. Ze moest niet alleen luchtig, maar toch ook een beetje warm worden. Ze moest mooi zijn, ze moest een trui worden waar je graag mee gezien wordt. Je wilt toch trots zijn op je eigen project?
Ik wilde dat de schouders zouden overlopen in de open mouwen. Ik wilde geen lange mouw, maar een driekwart mouw. Ook wilde ik dat deze trui niet te lang, maar ook zeker niet te kort zou worden. Met dit rijtje wensen ging ik aan de slag. Eerst haakte ik een aantal losse lapjes om erachter te komen welke steek ik zou gebruiken. Dezelfde lapjes zijn ook ideaal om een stekenberekening mee te maken. 
Heerlijk, ik was weer begonnen. Een nieuw project is in de maak! Ik word er iedere keer weer zo blij van als er een idee is en als er een steek is! Ook over het garen en de kleur had ik al nagedacht. De Cotton 8 is een ideaal garen voor de zomer. Het is gemaakt van 100% katoen en hierdoor lekker luchtig. Ook is deze katoen mooi dun en daarnaast ook nog eens lekker zacht. Ik koos een mooie, lichtgroene kleur.
Nadat het garen binnen was kon ik echt gaan beginnen! Nadat het begin er was en ook was goedgekeurd kon ik lekker meters maken. Ik genoot van dit project, met volle teugen! Ze haakte heerlijk weg en het eerste pand was hierdoor ook al snel klaar en het volgende pand met de beide mouwen volgden. Ik kon mijn trui in elkaar gaan zetten.
Hier had ik ineens tóch nog een kleine tegenslag. Ik had een missertje gemaakt met de steek langs de bovenkant van de mouwen. In mijn hoofd zag het er zo mooi uit, maar in het echt was het drie keer niks. Tóch nog een stukje uithalen en opnieuw beginnen. Niet erg hoor! Dit hoort bij het ontwerpen. Eigenlijk stiekem ook wel leuk dat het niet helemaal in één keer goed gaat. Nadat de trui helemaal in elkaar zat en ook mijn eigen label op de mouw was gezet verklaarde ik haar voor “klaar”. Ook was ze nu voor de volle 100% goedgekeurd. Ik was blij, ik was ook wel een beetje trots, op mezelf, maar ook op Wilke. Het idee van de open mouw vond ik geweldig goed uitpakken. Dit maakt haar tot een echte zomertrui.  De naam die ik aan deze trui heb gegeven is Jacinta. Echt zomers, vrolijk en blij vind ik zelf.
Ben je het met me eens?

We maakten deze foto’s in Zeegse. Een prachtige plek om te wandelen, te fietsen en dus ook om foto’s te maken. Je vindt hier ook “de mooiste boom van Drenthe”. Zeg nu zelf, hij is toch ook echt wel prachtig?

Mijn groene trui was klaar, maar ik miste het wel om ermee bezig te zijn. Ook had ik al bedacht en in het patroon beschreven dat, als je de open mouw niet zo mooi vindt, je deze ook heel makkelijk dicht zou kunnen maken.
Waarom zou ik dit niet ook gewoon laten zien? Ik kan deze versie toch ook nog wel even haken? Zo hebben we hier een win-win situatie.
Ik doe het niet zo vaak, maar dit keer dus toch wel. Ik koos een mooie roze kleur van hetzelfde garen en begon opnieuw. Heerlijk, genieten! Dit zou ik vaker moeten doen.
Beide versies van dezelfde trui nam ik mee op onze wandeling in Zeegse en nadat ik ze had omgewisseld mocht Wilke nog een aantal foto’s maken.

Is ze niet ontzettend mooi geworden? Beide versies vind ik zelf wel even mooi. Ik ben heel blij dat ik deze trui twee keer gehaakt heb.
O ja, aan het begin van mijn verhaal schreef ik dat ik dat ik tijdens de fotoshoot zelf heb gemerkt hoe perfect ze is voor de iets koudere uurtjes of dagen. De zon scheen heerlijk, maar de wind was fris. Ik was erg blij dat ik deze dag geen topje hoefde te laten zien, maar deze fantastische trui. Ze hield me echt heerlijk warm, maar was ook luchtig genoeg op de plekjes waar bijna geen wind was.

Wil je ook graag met Jacinta aan de slag? Het patroon staat inmiddels in mijn winkeltje. Via deze link kom je meteen op de juiste plek terecht. Werkt de link niet helemaal zoals het hoort? Je kunt ook rechtstreeks naar mijn online winkeltje gaan. Het adres hiervan is www.lossenenvastenshop.nl. Je vindt haar onder het kopje “Haakpatronen” tussen de “Vesten en Truien”.

Tenslotte… is het je opgevallen dat ik nogal veel uitgroei heb? Dit klopt! Al heel lang wil ik al graag mijn haar lekker simpel grijs laten worden, maar steeds hield de uitgroei me tegen. Corona heeft me in die zin geholpen. Iedereen had er last van. Ik droeg mijn haar lekker omhoog en vond het eigenlijk helemaal niet zo erg. Ik besloot om vanaf nu iedere paar maanden Wilke een stuk van de onderkant te laten knippen. Hij vindt dit geen enkel probleem, dus zo doen we het tot de uitgroei geen uitgroei meer is, maar heerlijk mijn eigen kleur. Dan laat ik het weer mooi in model knippen door de kapper. Tot die tijd draag ik het lekker omhoog. Vanaf mijn 28ste levensjaar begon ik al grijs te worden en liet het steeds om de paar weken verven. Nu ik officieel de eretitel oma draag mag het van mij ook gewoon grijs zijn. Heerlijk!!

Lieve mensen heel veel haakplezier!

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.