“Door de zon gekust”. Dit was één van de reacties die ik kreeg op Facebook toen ik een foto plaatste van de eerste toeren van deze top. Het is een vrij logische reactie misschien, omdat het garen waarmee ik haar haakte ook “Sunkissed” heet. Toch… ik werd er blij van.

Al een poosje liep ik rond met het idee om een top te haken. Een top gehaakt van de Sunkissed van Scheepjes. Het is een heerlijk, gemêleerd, dun katoentje. Geweldig garen voor een zomerse top.
Tijdens het haken van de vesten en truitjes, die ik de afgelopen periode heb geplaatst, maakte ik heel wat tekeningetjes. Zo bedenk ik vaker het model dat ik wil voor een project. Na heel veel tekeningetjes was ik eruit. Ik wilde een top haken met losse zijpanden. Deze zijpanden wilde ik ook haken in een andere steek dan de rest van de top. Ik had dus twee steken nodig om te gebruiken voor dit project.
De eerste steek die ik voor een zomertop bedacht kwam in mijn gedachten toen ik met een heel ander project bezig was. Bij dit project haakte ik heel wat toeren reliëfstokjes. Ineens bedacht ik dat dit wel eens een hele mooie steek voor mijn top kon zijn. Deze steek is lekker stoer, lekker robuust. Om die reden wilde ik de steek dan ook wel gebruiken, volop zelfs, maar moest ze wel aangevuld worden met een wat sierlijkere steek. Voor mijn top wilde ik wel stoer, maar niet alleen maar stoer, het moest wel een echte dames-top worden.
Een sierlijke steek dus. Ook een beetje een open steek, het werd tenslotte een zomertopje.
Inmiddels wist ik al best veel van wat ik wel en niet wilde voor mijn nieuwe project. Er was een model en er was een steek en er was een ideetje voor een tweede steek. Ook was er al een garenkeuze gemaakt. Aan de slag!

Ik ging nadenken aan de hand van proeflapjes. Er ligt altijd wel een bolletje katoen naast me waarmee ik ontelbare proeflapjes haak. Nadenken zonder haaknaald in mijn hand lukt tegenwoordig niet meer. De eerste steek waar ik altijd aan denk als ik denk aan gaatjes is filethaken. Dit had ik in een top ook nog niet gedaan. Het begin was er.
Ik begon te haken en was blij met deze steek als basis. Het was alleen niet genoeg. Ik vond het nog te open en ik wilde iets dat meer bijzonder was. De gaatjes moesten blijven, maar ik wilde er iets mee. Ik zocht naar een manier om de open gaatjes als het ware weer te sluiten.
Deze manier vond ik in de, zoals ik ze noem, zonnestraaltjes. Ik was eruit. Ik legde het proeflapje opzij en begon uit te rekenen hoeveel steken en hoeveel toeren ik moest haken om tot mijn maat te komen. Toen dat eenmaal berekend was moest ik een kleur kiezen. Over het garen had ik al lang geleden besloten, de kleur was iets lastiger. Ik wilde deze keer iets heel anders dan de kleuren die ik koos voor mijn vesten en truitjes. Na lang nadenken, heen en weer schuiven, terugleggen en terugpakken, koos ik voor geel. Knalgeel, kanariegeel, de kleur van de zon, van zonnebloemen en van kuikentjes. Ja, dit is de kleur waarmee ik deze top ga haken, hoe spannend ik het ook vind!

DSC_0315

Ik begon te haken en werd steeds een beetje blijer. Het garen dat ik had gekozen, de kleur die ik had uitgezocht, de combinatie van de stoere steek naast de wat lievere, sierlijkere steek, het model dat langzaam maar zeker vorm kreeg, alles klopte bij elkaar, het werd echt één geheel.

DSC_0377

Eindelijk kwam het moment dat ik kon gaan passen. Ze was nog niet af, de boordjes moesten nog langs de armsgaten en de hals. Ook zonder deze boordjes wist ik al meteen dat ik deze top erg mooi vond. Deze top wilde ik zo snel mogelijk met jullie delen.
Ik ging op pad om schoenen te kopen voor de fotografie. Een aantal dagen terug had ik met een nichtje gewinkeld en hele leuke, knalgele sneakers gezien. Ik wist alleen niet zeker of ze de juiste kleur hadden. Met mijn top in de tas stapte ik op mijn fiets en ging naar het winkelcentrum. Ze waren er nog! Even passen en afrekenen en snel terug naar huis. Mijn top was immers nog niet klaar, ik moest snel verder haken.

DSC_0081

Nadat ik klaar was met haken moest ik nog een naam verzinnen. Ik wilde een beetje een stoere naam, dat is toch wel wat ze uiteindelijk vooral is geworden. Stoer, met een lief karakter.
Heel wat namen kwamen voorbij toen ik via Google zocht op stoere meisjesnamen. Mijn ogen bleven steken bij Jacky. Ik scrolde nog even verder, maar ook snel weer terug. Ik keek naar het resultaat van mijn haken en zei deze naam eens even hardop. Ja, het klopt helemaal. Jacky is de naam van mijn nieuwste creatie!
Nog één stap te gaan, de fotografie.

Helaas, op het moment dat Jacky en het patroon dat erbij hoort klaar waren, was ik te ziek om foto’s te gaan maken. Wat er precies aan de hand is geweest weet ik nog steeds niet. Waarschijnlijk had de hitte me toch te pakken gekregen. Mijn bloedsuikers waren torenhoog en ik kreeg ze niet naar beneden. Gelukkig kwam dit uiteindelijk goed, maar ik bleef er een behoorlijke tijd naar van en zag er niet uit! Foto’s maken met mij erbij op was dus geen optie.
Na een week ging het wat beter. Het was voorlopig ook de laatste hete dag. ’s Avonds na het eten gingen we op pad, op weg naar het Boomkroonpad in Drouwen.
Onderweg reden we langs een veld met allemaal gele bloemetjes. Hoe leuk zou het zijn om ook daar nog even een paar foto’s te maken?

DSC_0140

We keerden de auto om en reden een stukje terug. Hier maakten we de eerste foto’s van Jacky, mijn mooie, stoere, lieve Jacky! Is ze niet prachtig?

De lucht werd al een beetje donker, er was onweer voorspeld. Toch reden we lekker door, de fotografie moest nu toch echt wel doorgaan!
Uiteindelijk hebben we nog fantastisch weer gehad. Niet een hele felle zon, maar dat is voor de foto’s juist niet erg.
Wat een leuk bos is dit toch! Een heerlijke speelplek voor kinderen en ook voor volwassenen genoeg om van te genieten.
Wat leuk ook gedaan, al dat houtsnijwerk! Leuk om even met een paar op de foto te gaan.

Heerlijk zo’n avond in het bos. Het maken van foto’s van mijn projecten vinden we iedere keer weer geweldig om te doen. We combineren het steeds met een gezellige wandeling en samen genieten van al het moois dat we zien. Een beetje spelen hoort er dan soms ook bij.

Ben je al overtuigd, vind je Jacky ook zo’n mooie dame? Hieronder nog een paar mooie detailfoto’s.

Ik hoop dat je net zo enthousiast bent over Jacky als dat ik dat ben. Dat je de combinatie van de stoere boordsteek, gecombineerd met de wat sierlijkere zonnestraaltjes ook zo mooi vindt. De kleur en zelfs het garen kun je natuurlijk aanpassen aan jouw eigen smaak.

Wil je Jacky ook gaan haken? Wil jij haar ook graag gaan dragen? Je kunt het patroon vinden in mijn winkeltje. Als je klikt op deze link kom je meteen op de juiste plek terecht.
Ik wens je nog een hele fijne zomer toe verder en heel veel haakplezier!

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.