Gratis plastic tasjes worden met ingang van 1 januari 2016 verboden.
Het verbod maakt deel uit van een bredere aanpak om het aantal plastic draagtasjes terug te dringen. Dit las ik pas geleden ergens op het grote web en het eerste dat ik dacht was: Wij hakende vrouwen zijn toch niet voor één gat te vangen??

Al sinds lange tijd worden bij veel winkels tasjes in een hoesje verkocht, die je zo in je eigen tas kunt stoppen voor het geval dat. Het vervelende van deze tasje is, althans, zo gaat dat vaak bij mij, dat je steeds het hoesje kwijtraakt op het moment dat je het tasje gebruikt.

2015-04-28 13.27.34

Ook heb ik op verschillende websites al enkele net-tassen, gehaakt of geknoopt, voorbij zien komen. Dit waarschijnlijk allemaal al met de bedoeling om straks goed voorbereid te zijn, als je geen gratis tasjes meer bij de winkel krijgt aangeboden. Want dat gaat natuurlijk problemen geven! Zie je jezelf al lopen met je pas gekochte kleding, los in de hand? Of de spulletjes van de drogist in je handtas gepropt? Appels en sinaasappels samen met je bolletjes garen in één tas? Dit willen wij toch niet? Dit gaat ons toch niet overkomen??

Nee! Vanaf het moment dat ik hoorde dat er een tijd komt dat we geen gratis plastic tasjes meer aangeboden krijgen bij onze gekochte spullen, wilde ik daar iets mee. In mijn handtas zal voortaan altijd een extra tas te vinden zijn. Ik wil niet dat ik straks niet weet waar ik met mijn gekochte spullen naartoe moet! Deze dame wil op alles voorbereid zijn!!
Ik had al ongeveer een idee van wat ik wilde maken. Iedereen heeft al wel eens zo’n tasje gezien met een dubbele bodem, waar dan een netje tussen zit. Dat was wat ik wilde, maar ik wilde wel dat het aan een paar eisen zou voldoen. Een aantal mensen die ik ken hebben al eens een boodschappennetje gemaakt. Veel van deze mensen klagen over het feit dat, als je het netje met je boodschappen vult, hij over de grond sleept. Hij rekt veel te ver uit. Dat moet bij wat ik ga maken in ieder geval niet gebeuren. Mijn netje zal iets korter gaan worden en in het middenstuk wat boller zijn, zodat je naar de zijkanten toe nog wel het één en ander kwijt kunt. Ook wil ik dat het bolletje, het hoesje dat in mijn tas zit, er leuk uitziet.
De bodem zal een dubbele bodem gaan worden. Als hij opgevouwen zal zijn, moet hij er ook goed uitzien. Daarvoor wilde ik een roezeltje langs de rand en een dikke knoop in het midden hebben. Hoe ik dit allemaal voor elkaar moest gaan krijgen wist ik op het moment dat ik begon te haken nog niet. Hij moest zowel aan de binnen- als de buitenkant mooi en stevig worden. Ik ben gewoon begonnen met de rondjes voor de bodem en ineens kwam het idee, waar ik op zat te wachten. Hier zou ik trots op zijn! In het patroon kun je zien hoe ik het allemaal heb gedaan en hoe je het ook zelf kunt doen.

Vanochtend ben ik met mijn netje in de tas op pad gegaan. Voordat ik een geloofwaardig verhaal kan schrijven, moet ik hem toch wel eerst een keer hebben gebruikt. In het winkelcentrum vlakbij ons huis zit een winkel waar ze al een poosje geen gratis plastic tasjes meer meegeven. Toevallig had ik er een paar dingen nodig, dus dat kwam goed uit! Ik moet zeggen, het voelde goed om mijn gehaakte boodschappennetje uit de tas te halen. Hij is mooi, dus mag gezien worden.

En ja hoor, alles paste erin! Bij deze winkel kom ik niet meer in de problemen!

Daarna moest ik nog even naar de supermarkt. Meestal ga ik op de fiets en ook bijna iedere keer neem ik teveel mee. Alles past dan net niet in mijn fietsmandje. Wat is het dan geweldig, dat ik niet meer zonder extra tas zit of een extra tas moet gaan kopen! Ik moet zeggen, hij heeft precies de eigenschappen die ik hebben wilde. Ik voel me trots als ik hem uit mijn tas pak en hij sleept niet over de grond, als ik hem vol boodschappen doe. Er past ook nog behoorlijk wat in. Ik ben er erg blij mee!!

Voldaan ging ik terug naar huis. Alle spulletjes die ik had gekocht kon ik meenemen in mijn fietsmandje en het netje dat ik bij me had. Mijn handtas kan voortaan gewoon worden gebruikt voor datgene, waar hij voor is bedoeld.

2015-04-28 10.15.07

Ik hoop dat ik jullie met mijn verhaal heb geïnspireerd tot het maken van dit netje. Natuurlijk, op dit moment krijg je bij de winkels nog gewoon een tasje mee. Toch denk ik dat je beter te vroeg kunt zijn dan te laat. Ook is het goed vast te wennen aan de nieuwe situatie. Wil je meteen beginnen met haken? Je kunt het patroon hier gratis downloaden.

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Hopelijk kom ik je gauw weer tegen hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.