Het begon met een wens, die wens zette me aan het haken, alle haakwerkjes bij elkaar werden een boek en zo was DEKENS enzo geboren!

Het was een onrustig jaar in mijn wereldje van Lossen & Vasten.
Aan het begin van dit jaar moest ik toegeven dat het niet zo goed met me ging en dat ik grote keuzes moest maken. Ik moest het rustiger aan gaan doen en niet zo’n klein beetje!
De keuze op zich was snel gemaakt, ik moest een punt zetten achter datgene dat me zo lief was, het geven van workshops. Ik deed het zo graag, ik voelde me als een vis in het water als “haakjuf” en onder de mensen die me zo lief zijn. Toch was het niet anders, het vroeg té veel van me, zowel in mijn hoofd als in mijn lijf. Hierdoor werden mijn bloedsuikers instabiel en dat maakte me erg ziek.
Ik verzette een aantal workshops, ik zei een aantal workshops af en ik liet er nog een aantal doorgaan om op een leuke manier te kunnen eindigen. Zo was het een feit dat ik op 30 maart 2019 mijn laatste workshop gaf. Het einde van een geweldige periode.

Ik had roofbouw gepleegd op mijn lichaam, veel te veel van mezelf gevraagd en dat betekende dat ik rust nodig had, heel veel rust.
Zoals gewoonlijk vond ik die rust in het hoekje van de bank met een haaknaald in de hand. Stilzitten is niet iets dat bij me past, dus ik ging haken, heel veel haken, grote projecten haken, dekens haken!
Nadat ik een aantal dekens gehaakt had begon er ergens in een hoekje van mijn hoofd iets te borrelen. Heb ik er zin in? Wil ik dit? Heb ik er de energie voor? Durf ik het aan? Ik liet het nog een tijdje doorborrelen en tenslotte gaf ik eraan toe. Ik had zin om al deze prachtige dekens bij elkaar te zien in een boek. Ik besloot de dames van de uitgeverij uit te nodigen en het gesprek hierover aan te gaan.

De dames kwamen langs en zagen het zitten. Ze vonden mijn projecten prachtig en ook de kleurkeuze konden ze helemaal achter staan. 
Ze gingen terug naar huis om er nog eens even over na te denken en te overleggen met collega’s. De volgende dag kreeg ik het verlossende woord. Er zou een boek gaan komen. Een heus dekenboek! Dit wilde ik al zo lang en zó graag! Ik was blij, superblij!

We maakten een afspraak en ik ging langs bij de uitgeverij. Het begin was er. Ik was zwanger van mijn vierde boek!! 

Ik ging verder met haken en schakelde ook mijn geweldige team van proefhaaksters in. We hadden het druk, een soort van drukte waar ik wel even weer behoefte aan had na weken/maanden in het hoekje van de bank te hebben gezeten. Ik begon te schrijven en na te denken over een naam. Na wat heen en weer gepraat samen met de uitgever kwam de perfecte naam voor dit boek eruit… DEKENS enzo!
O, wat ging het ineens allemaal snel! Nadat de dekens “enzo” gehaakt waren en de tekst geschreven kon de tekst door de editor worden nagekeken.
Ook planden we een dag voor de fotografie. Mijn projecten moesten stuk voor stuk gefotografeerd worden. Wat hadden we een leuke dag en wat zijn de foto’s ontzettend mooi geworden!!
Oordeel zelf maar…

 

De tekst was geschreven en nagekeken, de fotografie was gedaan, mijn werk ging naar de vormgeefster! Dit is een proces van samen kijken wat we een mooie vormgeving vinden en dan is het aan haar om er iets moois van te maken. Het proces verliep ontzettend soepel. Ik kon merken dat ze de foto’s goed bekeek en mijn teksten las en hierdoor begreep wat ik wilde. 
Tenslotte nog een cover en mijn boek was klaar, klaar om naar de drukker te gaan.

Op woensdag 8 januari kreeg ik een telefoontje, mijn boek was klaar en ik kon het komen halen! DEKENS enzo was geboren en wat is ze mooi!!!!

Het harde werken begon. Samen met mijn vriendin en Wilke, mijn man, begon het grote inpakken. Alle boeken moesten worden gesigneerd, worden voorzien van een cadeautje en worden ingepakt. Héél veel werk, maar wat gaf het een kick dat er zoveel boeken waren besteld. Ik was zó blij en zó dankbaar!!

Op vrijdagavond zat ik om half 9 eindelijk op de bank. Even rust!!
Ja, dit was echt letterlijk even, want de volgende dag was de boekpresentatie. Het grote kraamfeest voor DEKENS enzo. Wat had ik er veel zin in, maar wat was ik ook zenuwachtig. Mijn buik kriebelde aan alle kanten, ik had het koud en ik had het warm, mijn hoofd zat vol gedachten en onrust en mijn benen waren helemaal slap.

Hoeveel mensen zouden er komen? Ze zouden mijn boek doorbladeren waar ik bij was. Zijn ze tevreden, vinden ze het mooi? O, wat spannend allemaal!

Achteraf bleken dit allemaal zorgen om niets te zijn.
Op zaterdagochtend vertrokken mijn vriendin, haar dochter en ik naar Hoogezand. Daar zouden we bij Suzanne’s Handwerkshop het feestje vieren.

Eerst moest alles worden klaargezet. Ik wilde het een beetje neerzetten zoals het ook in mijn boek stond. Helemaal zou het niet lukken, maar we deden het aardig…

 

Nog even een broodje tussen de middag en ineens was het alweer kwart voor 1! Om 1 uur zou de presentatie beginnen, dus nog snel even een plasje, kijken of er nog iets tussen mijn tanden zat, een stiffie op mijn lippen en nog even mijn handen door mijn haar. Ik was er klaar voor!!

Ik stak mijn hoofd achter de deur vandaan en… wow, wat al veel mensen! Dit had ik niet verwacht en het overweldigde me ook een klein beetje. Als een klein meisje liep ik de winkel in om iedereen welkom te heten en ja, toen moest ik toch echt gaan zitten met een pen in mijn hand. Ik mocht signeren en praatjes maken.

Om 2 uur was het zover. Heel officieel werd mijn boek door Uitgeverij Scheepjes aan mij overhandigd. Hierna sprak ik mijn dankwoord uit naar iedereen die heeft meegeholpen dit boek te maken tot het boek dat het is geworden en naar iedereen die me zo lief en dierbaar zijn. Fijn om te doen. Het is niet heel vanzelfsprekend om een boek te maken en het is goed om duidelijk te maken dat ik dit niet in mijn eentje deed. Er ligt weer een boek in de winkels met mijn naam op de voorkant, maar gemaakt door en dankzij veel meer mensen dan ik alleen.

 

Het was druk, vanaf het begin tot het eind, en o, wat was het gezellig!! Zoveel mensen die even langskwamen voor een boek, zoveel mensen die ook graag even een praatje wilden en ook heel veel mensen die gezellig bleven voor een kop koffie, thee en iets lekkers. Feest zoals feest hoort te zijn, allemaal blije mensen!!
En wat waren ze enthousiast over het boek, ik werd er gewoon een beetje gelukkiger van!

 

Aan alles komt een eind, ook aan een feestje, ook aan een boekpresentatie. De herinneringen blijven en de herinneringen hebben voor altijd een warm plekje in mijn hart. Wat een mooie start van een nieuw boek.  Ik hoop dat deze start het begin zal zijn van een hele mooie periode van een heel mooi boek!
Dank je wel Suzanne voor het openstellen van je winkel en voor je ontzettende inzet. Dankzij jou heb ik een geweldig feest gehad!

Dekens enzo, een droom werd waar en ik ga nog even nagenieten van het uitkomen van deze droom….

Wil je het boek graag hebben? Je kunt het nog steeds bij me bestellen. Via deze link kom je meteen op de juiste plek terecht. 
De kersenpitten, binnenkussens en krukjes uit mijn boek verkoop ik ook. Deze vind je bij de accessoires achter deze link.

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.