Vorig jaar in de zomer filmden Emiel en ik de workshop “De basis van het Mochila Haken”. Nu staat het online!! 

Wat ben ik trots op het feit dat ik jullie eindelijk kan vertellen dat mijn workshop online staat. In deze workshop leer ik je de basis van het Mochila Haken aan. Je haakt hier met één draad om één draad. Na deze workshop kun je zelf aan de slag met dezelfde techniek, maar met meerdere kleuren en dus draden.

Een aantal jaren reisde ik het hele land door en zat ook regelmatig in België voor het geven van workshops. O, wat genoot ik hiervan. Iedere keer weer was het een feest om dit te mogen doen. Het ontmoeten van mensen van allerlei leeftijden, het gezellig samen kletsen, koffiedrinken en eten, het samen haken en nieuwe dingen leren, alles was geweldig, alles was even mooi. Met blosjes op mijn wangen ging ik altijd terug naar huis. Blosjes van opwinding. 
Toch moest ik op een gegeven moment toegeven: het wordt veel te zwaar voor mij. Ik had roofbouw gepleegd op mijn eigen lichaam, alweer….
De blosjes van opwinding veranderden in blosjes van vermoeidheid en uiteindelijk ging het niet meer. Ik was op en besloot te stoppen.
Zo gaf ik op 30 maart 2019 mijn laatste workshop in Nieuw-Amsterdam. Het zat erop!! Tranen van verdriet en tranen van opluchting vielen. Met een hele grote bos bloemen ging ik naar huis. Ik mocht eindelijk even aan mezelf gaan denken.

Mijn lichaam zat even stil, maar mijn hoofd werkte nog steeds op volle toeren. Het ene na het andere ontwerp kwam van mijn haaknaald en er kwam nog een boek: “Haak je warm” en nog een boek: “Dekens enzo“.

Toch bleef ik het geven van workshops de hele tijd missen, heel erg missen. Ik wist heel goed dat het er ook niet meer in zat. 
En toen kwam Emiel ineens met een geweldig idee. Zullen we anders een workshop gaan filmen? Dan maken we er een mooie video van en kunnen mensen het toch nog bij je volgen. En zo kwam het dat hij vorig jaar in de zomer hier op de stoep stond voor een hele dag gezelligheid.
Het was weer een feestje om een workshop te kunnen geven. Dit keer ging ik niet naar een winkel, maar kwam onze middelste zoon bij ons thuis om een workshop te filmen! En wat heb ik genoten!! Emiel en ik hebben een hele dag lang heel veel plezier gehad! Gewapend met zowel zijn fotocamera als de camera op zijn telefoon liep Emiel de hele tijd rondom mij te filmen. Steeds op het juiste moment was hij daar om de techniek die ik jullie zo graag wilde aanleren zo duidelijk mogelijk in beeld te brengen. Ook was er tijd voor af en toe een grapje en een grolletje, net als dat bij de workshop “in het echie” altijd was. 

Daarnaast was het ook een hele vermoeiende dag. Ook dit is te vergelijken met het geven van workshops zoals ik dit lang heb gedaan. Ik wilde dat jullie na het kijken van het filmpje zouden weten hoe de techniek werkt. Hoe je ook later zelf met meer ingewikkelde patronen aan de slag kunt.
Daarvoor moet ik zorgen dat ik geconcentreerd blijf. Dat ik niets vergeet.
Volgens mij is dit gelukt! 

Na een dag filmen en haken was het voor mij voorbij. Emiel daarentegen moest er nog even flink tegenaan. Dat valt niet mee als je als jonge man net bent afgestudeerd, een baan hebt gevonden en bezig bent met een mooie carrière, een meisje aan de haak (hoe toepasselijk) hebt geslagen en heel binnenkort met haar gaat trouwen.
Toch is het uiteindelijk ook hem gelukt! De laatste week van september, de laatste week van zijn vakantie keek hij de hele dagen tegen mijn hoofd aan, probeerde hij alles zo te knippen en te plakken dat de workshop klopte. Persoonlijk vind ik dat hij een ontzettend mooi stukje werk heeft geleverd.
Aan het einde van deze week kreeg ik een appje: Mam, het is klaar! Je kunt het bekijken als je wilt!!
En of ik dit wilde. Ik liep meteen naar boven, naar mijn werkkamertje en stapte achter de laptop. Een uur lang zat ik gekluisterd aan de buis naar mijn eigen workshop te kijken.
O, wat vond ik het goed! Hoe geweldig is het om van zo dichtbij een nieuwe techniek te kunnen aanleren! Je zit er haast bovenop. Alles is zo duidelijk te zien! En o, wat is het ook gezellig! Jullie weten vast al wel dat gezelligheid, genieten en ontspanning heel belangrijk voor me is. Zelf vind ik dat dit in deze video heel duidelijk naar voren komt. Het uurtje dat de video duurt is zo voorbij!!

De workshop staat online, de klus is geklaard. Iedereen die het maar wil kan nu op een hele eenvoudige manier de Mochila Techniek aanleren.
Ben je nieuwsgierig geworden? De video staat inmiddels op YouTube en je kunt de workshop helemaal gratis bekijken. Je vindt de video direct hieronder of achter deze link.

In deze workshop haak ik samen met jullie aan een Haaketui of een Platte Tas. Het patroon hiervoor kun je in mijn winkeltje aanschaffen. Beide projecten staan beschreven in één patroon. Via deze link kom je meteen op de goede plek terecht. Hier kun je de download versie van het patroon bestellen. Via deze link kom je bij de accessoires die je kunt gebruiken voor het haken van je Haaketui of Tas. Hier kun je ook kiezen of je het patroon graag geprint wilt ontvangen. Dan hoef je het patroon niet meer als download te bestellen.
Oja, je kunt ook nog steeds de Verzamelmap voor alle patronen van Lossen & Vasten bestellen. Handig, als je alles mooi bij elkaar wilt bewaren. Je vindt het achter deze link.

Ik zou zeggen… neem maar snel een kijkje! Ik ben ook zo nieuwsgierig wat jullie ervan vinden!!

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.