Het is echt waar, het is afgelopen. De eerste Cal van Lossen & Vasten is een feit. We hebben met z’n allen een geweldige, creatieve tijd gehad. Wat mij betreft is het een meer dan geslaagd project geweest!

Toen zich vorig jaar in juni het idee ontwikkelde om te gaan starten met een heuse Cal, had ik nooit gedacht dat het zo groots zou worden!
Ik dacht meer aan een klein projectje binnen de toen nog kleine Facebook-pagina. Eenmaal gestart bleken er heel veel mensen te zijn die interesse hadden in deze Cal. Dit had ik nooit verwacht.
In juli begon ik met een ontwerp, dat in oktober een echte deken was geworden.
Met het plaatsen van de eerste foto werden de reacties steeds meer. Mensen waren oprecht geïnteresseerd en wilden graag meedoen.
Om deze reden ben ik verder gaan denken. Zo ontstond er een Facebookgroep voor de Cal, er werden labels voor de pakketten gemaakt en afspraken voor Meet & Greets werden een feit.
Het begon met een plan en eindigde in een soort van droom.

Het werd 8 januari 2016. Het eerste patroon werd online gezet en de kop was eraf. O, wat vond ik het spannend hoe de reacties zouden zijn, ik was bijna niet te houden die avond.
Ongeveer 10 minuten na het plaatsen van het patroon kwamen de reacties binnen. Ik was er stil van, een grote zee van positiviteit! Zo is het eigenlijk deze hele Cal-periode gebleven. Op een enkeling na, die deze deken toch wel een beetje saai vond om te haken (wat mag!) waren jullie allemaal zo blij met de deken die uit je handen kwam. De eenvoud, de rust, de herhaling was iets waar jullie van genoten. Wat heerlijk vond ik dat. Er zijn dus veel meer mensen zoals ik, mensen die houden van eenvoud en rust, van haken voor de ontspanning.
En zo gingen de weken voorbij en werden de dekens steeds mooier en groter.
De groep groeide met de dag. Er waren weken dat er wel 1000 mensen aan de groep werden toegevoegd. Ik hield mijn hart vast. Kan ik dit aan? Gaat het niet uit de hand lopen? Met iedere 1000 mensen die er bijkwamen, kwamen er ook 1000 meningen bij. Ik heb zelfs met de gedachte gespeeld om bij 5000 leden de groep op slot te zetten. Wat ben ik blij dat ik dat niet heb gedaan!
Ik genoot, iedere dag! Wat zijn jullie toch een geweldige groep mensen. Af en toe gebeurden er dingen in de groep waar ik verdrietig van werd, maar over het algemeen waren jullie vriendelijk, geduldig, bereid om te helpen en motiveren. Ik heb een hoop geleerd. De positieve reacties maakten dat mijn onzekerheid steeds meer naar de achtergrond verdween. De af en toe negatieve berichten leerden me hier op een goede manier mee om te gaan, zowel voor als achter de schermen. Ik ben op dit gebied een grote meid geworden en dat is goed!
Jullie pronkten met je creaties en reageerden geweldig lief en spontaan op die van anderen.
Even twee leuke reacties die me zo te binnen schieten. “Joke is de Jan des Bouvrie onder de haaksters. Wat zij ontwerpt is eenvoudig, maar chique.” Wat was ik trots toen ik dit las, mijn dag kon niet meer stuk. Of deze “Het wordt wel een beetje saai om aan deze deken te werken, maar o, wat ligt er een prachtig resultaat voor me!” Geweldig, zo is het niet zo moeilijk om negatieve reacties te incasseren. Ik was en ben trots om de beheerder van deze groep te mogen zijn. Gelukkig betekent het einde van deze Cal niet het einde van deze groep!

Bij het einde van zo’n groot project horen bedankjes.
In de eerste plaats is mijn dank voor jullie! Het liefst zou ik jullie allemaal persoonlijk bedanken voor je inzet, je doorzettingsvermogen, je hulp aan anderen, de foto’s en soms filmpjes die je liet zien, de lieve en soms minder lieve woorden. Persoonlijk bedanken gaat niet. Zestienduizend mensen zijn er net iets te veel om allemaal een hand en een knuffel te geven. Ik kwam het liefst met een bos bloemen bij je langs, maar je zult het moeten doen met deze foto. DANK JE WEL!!

2016-04-07 19.33.26

Ook bedank ik mijn man en onze 3 zonen. Wat hebben ze een geduld met me gehad. Wat hebben ze goed meegedacht en meegeholpen. Ze gaven adviezen waar nodig en hielden zich stil als dat even beter was. Het zijn een stel kanjers!
Mijn man bracht me iedere zaterdag op onmogelijke tijden naar het station en haalde me aan het eind van de dag weer op. Daarnaast hebben we van een aantal Meet & Greets, als de afstand wel erg groot werd, gewoon gezellige weekendjes weg gemaakt.
We konden op vrijdagavond en zaterdag niks ondernemen, omdat het patroon geplaatst moest worden en de zaterdag vol zat met de Meet & Greets die ik deed. Geen enkel negatief woord heb ik hierover van hem gehoord. Geweldig!

Dan is er mijn lieve vriendin Jolanda. Zonder haar zou ik deze Cal niet zijn begonnen. Zij moest me overtuigen dat mijn ontwerp “Cal-waardig” was en was er met haar luisterend oor als ik dat nodig had. Ook haakte ze het patroon van te voren voor me door, om hem te controleren op fouten. Wat moet je nou zonder zo iemand? Hoe geweldig fijn is het alleen al om te weten dat ze er is? Meissie, bedankt!

En dan hebben we Nathalie. Ik ken haar niet eens, toch was er vanaf het eerste ogenblik een vertrouwensband. Via de Facebook-pagina van Stylecraft bood ze voor de grap aan mijn patronen te vertalen naar het Engels. Op die manier kon de groep uitgebreid worden en bereikbaar zijn voor hen die onze taal niet spreken. We hebben wat gemaild over en weer en uiteindelijk werd het een feit. Ik stuurde al mijn patronen in het volste vertrouwen naar haar toe en zij heeft ze vertaald. De foto’s van de dekens die gehaakt zijn door hen die de Engelse patronen gebruiken zijn het bewijs dat ze goed werk heeft afgeleverd. Deze dekens zien er precies hetzelfde uit als de dekens van hen die de Nederlandse patronen gebruikten. Meid, ik ben je dankbaar en hoop je snel eens te ontmoeten!

Wat hebben ook de dames van het “woonplaatsen-bestand” een hoop werk verzet. Iedereen kon zijn/haar naam onder een bericht plaatsen en zij zorgden ervoor dat ze in de lijst kwamen. Als je eens een kijkje neemt op die lijst, zie je hoeveel werk ze ervan hebben gehad. Ik draag jullie een wam hart toe dames! Bedankt!!

Wat voelde ik mij welkom, als er weer een Meet & Greet werd georganiseerd. Wat zijn er veel winkels en andere locaties bereid geweest mij een plek te geven om de deelnemers aan de Cal te kunnen ontmoeten. Geweldig! Dank jullie wel. Bij een volgende Cal zal ik zeker weer contact opnemen!

Ik hoop dat ik hiermee niemand over het hoofd heb gezien. Als dat wel zo is, spijt me dat heel erg. Ik ben me er erg van bewust dat ik deze Cal in mijn eentje heb ontworpen en heel veel dingen ook alleen voor elkaar heb gebokst. Toch zou ik nooit zo ver zijn gekomen zonder de hulp en support van anderen. Meld het alsjeblieft als ik iets ben vergeten. Dan krijg ik in ieder geval nog de kans dit te herstellen.

Hoe nu verder?
Jullie begrijpen vast wel dat ik de afgelopen maanden, behalve de Meet & Greets en het plaatsen van patronen, druk bezig ben geweest met het maken van plannen voor de toekomst. Door deze Cal heb ik een hoop nieuwe kansen gekregen. Hoe geweldig is dat?
Eén van de dingen waar ik mee bezig was, was het ontwerpen van een kussen dat hoort bij deze Cal-deken. Ik moet zeggen dat ik zelf erg blij ben met het resultaat. Dit kussen zal ik straks met heel veel plezier op de bank leggen bij mijn deken. Een prachtig setje. Hiervoor zullen pakketten worden samengesteld die over enkele weken te koop zijn in de winkels. Als de pakketten in de winkels liggen, zal ik het bijbehorende patroon plaatsen. Hierover binnenkort meer.

2016-04-07 20.09.21

De komende weken ga ik bezig met het ontwerp van een nieuwe Cal. Het idee krijgt steeds meer vorm. De grote lijnen zijn bekend. Ik heb er alle vertrouwen in dat we over niet al te lange tijd weer samen aan een hele mooie deken kunnen gaan haken. Zodra ik meer weet, maak ik het bij jullie bekend.

Jullie zien het, ik zat niet stil. En bij de dingen die ik nu noemde, is het niet gebleven. Toch is het verstandiger om daarover nog even mijn mond te houden.
Ik hoop jullie zo snel mogelijk meer te kunnen vertellen over de andere dingen die er gaan gebeuren en in ontwikkeling zijn.

Als je mijn Facebook-pagina liked (leuk vindt) ben je de eerste die op de hoogte is van wat er gebeurd rondom Lossen & Vasten. Hiervoor kun je naar de Facebook-pagina gaan via deze link. Als je dan op de “vind ik leuk” knop klikt, krijg je alles te lezen wat er gebeurd en wat ik op de website plaats. Er staan al een heleboel erg mooie patronen. https://www.facebook.com/lossenenvasten/
Om in de Cal groep te komen ga je via deze link https://www.facebook.com/groups/lossenenvasten/. Je kunt dan op “lid worden’ klikken, dan word je zo snel mogelijk toegevoegd.

Lieve mensen, deze Cal is afgelopen. Natuurlijk zijn er nog heel veel mensen aan het haken en zelfs mensen die nog gaan beginnen. Ik wens jullie heel erg veel plezier toe bij het haken van je prachtige deken. Blijf lekker je foto’s plaatsen, ik, en velen met mij, zullen nog met grote regelmaat op de pagina rondkijken.
Het patroon staat er van begin tot eind. In die zin is deze Cal afgerond. We gaan weer verder!
Het is vreemd, maar het is goed. Ik ben een beetje weemoedig, maar heb ook weer ruimte om andere projecten op te pakken. Ik heb een brok in mijn keel, maar tegelijkertijd ook zin om verder te gaan met Cal 2. Ik hoop dat jullie er weer bij zullen zijn. Nogmaals, jullie waren geweldig!!
Dikke kus!

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.