Zomertas

30 maart 2015

Wij vrouwen hebben iets met tassen. Het liefst hebben we er één voor iedere gelegenheid en dan ook nog een paar op reserve. Overal in het huis liggen tassen her en der verspreid en op het laatst weten we ook zelf niet meer wat nu in welke tas zit. We proppen ze veel te vol, we hebben álles nodig en zijn uiteindelijk zelf gefrustreerd over de grote inhoud van onze tas. Zo gaat dat tenminste bij mij. En ik weet dat vele vrouwen met mij er last van hebben. Regelmatig gaat op plekken waar ik kom weer een tas op de kop om te zoeken naar een lippenstiftje, de autosleutels of portemonnee. En we maken er zelf grappen over met elkaar. Dat heet zelfkennis. En laten we het niet ontkennen…het is toch eigenlijk ook grappig?

In het afgelopen jaar heb ik een aantal tassen voor mezelf gehaakt. Het past bij mij, ik ben trots op mijn hobby en vind het leuk een tas te hebben in kleuren en een vorm die ik zelf heb uitgezocht.

Eigenlijk heb ik altijd één van deze twee tassen bij me. Ik heb wel andere, best veel zelfs, maar deze zijn zo handig. Ik kan er echt alles in kwijt. Als ik boodschappen doe, prop ik de spullen, die niet meer in mijn fietsmand passen, lekker in mijn  tas. Ruimte genoeg! Zonder overdrijven, vandaag kwam ik zo thuis van het boodschappen doen. Mijn excuses voor de zoete inhoud…

Toch, hoe handig het ook is, het moet een keertje anders.
Ik had al een tijdje zin om weer eens een tas te gaan haken. Deze keer moet het een tas worden waar wel genoeg in kan, maar die tóch een beetje chique is en niet uitnodigt tot overladen. En omdat de lente zich al aankondigde op het moment dat dit plan in mij opkwam, moest het een zomertas gaan worden. Leuk, zomers garen en een kleur en patroon dat daar bij aansluit. Met deze ideeën in het hoofd ben ik gaan tekenen en uitproberen op mijn hobbykamer. Het bedenken doe ik eigenlijk altijd tussen de bedrijven door, terwijl ik het huishouden doe of aan het haken ben. Het kwam dus vooral neer op uitproberen. Er borrelde een plannetje in mijn hoofd om een tas te gaan maken, die uit 2 lagen bestaat. Hoe ga ik dit doen? Eerst maar eens een paar proeflapjes maken voor het idee.

Dit was het nog niet voor mij, maar ik wist nu wel zeker dat ik het idee van 2 lagen erg leuk vond. Hier zou ik dus mee verdergaan. Met het maken van de proeflapjes had ik ook besloten dat de “binnentas” gemaakt gaat worden van vasten. Met vasten kan ik een mooie, dichte ondegrond maken. Nu nog de boventas. Na veel nadenken en verschillende garens bekijken, had ik besloten dat het een beetje een harig garen moest gaan worden. Eens kijken of dat er is in een zomers garen.
Ik ben een beetje rond gaan kijken en kwam uiteindelijk uit bij dit garen. Volgens mij is het erg geschikt voor het ontwerp dat ik heb gemaakt.

De kleur vond ik perfect. Het past overal bij, is chique en sportief, precies wat ik wil! Ook de combinatie van de twee vind ik helemaal geweldig. Ik ben er heerlijk mee aan de slag gegaan. Over het patroon had ik nagedacht, maar vooral in grove lijnen. Eigenlijk is de tas gewoon onder mijn handen ontstaan. Gelukkig heb ik wel vanaf de eerste lossenlijn alles opgeschreven. Wil je deze tas ook gaan maken? Je kunt het patroon hier vinden.

En terwijl ik met mijn tas aan het haken was, werd het lente.

2015-02-28 13.33.37

Ik zat nog binnen weliswaar, maar toch heerlijk in de zon. Wat had ik een plezier van het haken. Van het garen, van de kleur, van het patroon en van het ontstaan van een prachtige tas!
Toen mijn tas eenmaal klaar was, was het écht lente en nog mooier, ook écht lenteweer. Ik heb hem meegenomen naar het kanaal vlak bij ons huis en heb een paar mooie foto’s gemaakt.

Deze tas zal ik zeker weten veel gebruiken. Er kan genoeg in, maar het is geen boodschappentas. Precies wat ik wilde, wat ik van plan was te maken. Ik ben tevreden en hoop dat jullie hem ook zo mooi vinden als dat ik dat doe!

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel weer terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen& Vasten.

Download hier het patroon »
 • Jolande

  Hoi Joke,

  Wat een super leuke tas!
  Die ga ik zeker maken dit voorjaar.
  Één vraagje: hoeveel bollen of meters heb je er voor nodig?

  Groetjes Jolande

  • lossenenvasten

   Hallo Jolande
   Wat leuk om te horen dat je de tas ook wilt gaan maken. Ook erg bedankt voor je vraag, ik heb het inmiddels aangepast in het patroon.
   Groetjes,Joke

 • alie

  De tas de kleur perfect Joke!

x
^

Vind je dit leuk?

Like mij op Facebook en blijf op de hoogte van mijn verhalen.