Warme Winter-Sjaal voor mannen

05 januari 2016

Op 26 november vorig jaar (dat klinkt vreemd) schreef ik een blog met daarin het patroon van een Beanie die ik voor onze zoon had gemaakt. Ook schreef ik toen dat het garen voor een bijpassende sjaal al was besteld. Die sjaal is nu klaar en in deze blog krijgen jullie daarvan het patroon.

Tijdens de zit-momenten van de kerstdagen (en die zijn er hier veel), begon ik te haken aan de sjaal die bij de Beanie hoort. Ik wist precies hoe ik hem wilde hebben. Hetzelfde patroon als de boord van de Beanie. Dan zou het een perfect bij elkaar passend setje zijn.
Het was niet moeilijk. Toer na toer haakte ik reliëfstokjes en het werd erg mooi….en dik….en zwaar!
Nadat ik ongeveer 70 centimeter op weg was nam ik de sjaal eens goed onder ogen en handen en besloot dat ik ermee moest stoppen. Ik was ongeveer op een derde deel van deze sjaal en er zaten al zes bollen garen in. Dit betekende dat er in totaal ongeveer 18 bollen in zouden gaan en de sjaal dus bijna een kilo zou gaan wegen.
Nee, dat doen we dus maar niet.
Onder het medelijdend oog van een paar mannen begon ik alles weer uit te halen. Zelf vind ik dit nooit erg. Ik kan behoorlijk goed met dit soort dingen omgaan. Zij vinden het zielig en dat snap ik ook best. Het zal er vast uitzien alsof het behoorlijk frustrerend is. Aan de ene kant een mooi haakwerkje dat steeds kleiner wordt en aan de andere kant een berg garen die steeds groter wordt. Ja, ik begrijp het wel!
Jammer dat ik pas aan een foto dacht op het moment dat de sjaal weg was en de berg garen alweer in een grote bol was veranderd. Nou ja, jullie weten vast wel hoe dat eruit zal zien.

Maar toen…toen moest ik weer iets nieuws bedenken. Iets dat in ieder geval niet zo zwaar zou gaan worden.
Een tijdje terug ontwierp ik een tas (ook daar wordt binnenkort een blog over geschreven). Deze tas is gemaakt van halve stokjes. Ik stak de naald daarbij niet bovenin de steek, maar tussen de steken in.  Datzelfde patroon leek me erg mooi voor deze sjaal, maar dan met hele stokjes. Toevallig had mijn schoonzusje dat pas geleden ook al gedaan en ik vond het resultaat erg mooi!

Ik ging dus weer aan de slag. En mooi dat het ging! En snel dat het ging! Weer dat heerlijke, warme, zachte, dikke garen tussen mijn vingers door. Ik genoot ervan. Een heerlijk tussendoor-project om mee bezig te zijn. Ik kon het haken zonder ernaar te kijken. Ideaal om te doen terwijl je tv aan het kijken bent.

2016-01-03 15.17.48

Doordat het garen zo dik is en je tussen de stokjes insteekt, is het een vrij open patroon. Normaal zou je zeggen dat dit niet geschikt is voor een winter-sjaal, maar juist omdat het garen zo dik en warm is, is het ideaal. Volgens onze zoon is het een heerlijke, warme sjaal!

Hij wilde geen extra’s aan de sjaal. Geen randje, geen franje, gewoon simpel. Dus dat deed ik.
Toch wilde ik er wel iets omheen haken, omdat ik het mooi vind als de zijkanten overal hetzelfde zijn. Dus koos ik voor een super-simpel vasten-randje. Heerlijk makkelijk toch? Het hoeft ook niet altijd moeilijk te zijn!

Ik wilde er een setje van maken door dezelfde steek te gebruiken in zowel de Beanie als de sjaal. Dat is niet gelukt. Toch is het wel echt een setje geworden. Gewoon door hetzelfde garen te gebruiken en met steken te werken die elkaar aanvullen. Het is gelukt. Op een andere manier, maar wel gelukt.

En de zoon? Hij is er weer blij mee! Deze sjaal was precies op tijd af. Het is (tenminste hier in het noorden) ineens een stuk kouder geworden.

Is het setje nu compleet? Nee, nog niet! Inmiddels heb ik er nog een stel wanten bij ontworpen. Als het garen daarvoor binnen is, begin ik te haken. Ook daarvan komt het patroon weer hier in een blog!

Wil je deze sjaal ook gaan maken? Je kunt het patroon hier gratis downloaden.

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.

Download hier het patroon »
 • Emily ( casa crea d’ Emilia )

  HeyHey,
  Wat een mooie sjaal is het geworden. ik kan het begrijpen van dat uithalen, dan kijkt mijn moeder ook altijd zo. Ze staan je zoon goed. En je hebt trouwens een leuke zoon 😉 hihihi.
  Fijne avond.
  Lieve groetjes,
  Emily
  (casacreaemilia.blogspot.nl)

  • lossenenvasten

   Dank je wel! Ja, ik heb inderdaad leuke zonen, 3 stuks nog wel 😉

 • Margaret

  Zo herkenbaar van het uithalen. Bij thuis lachen ze erom als het weer eens zo ver is. Zelf ben ik daarna meestal blij met het resultaat na het uithalen.
  De sjaal voor jou zoon is prachtig. Het garen komt zo mooi tot zijn recht met deze steek. Echt prachtig zo samen met de beanie.
  Ik kan in mijn omgeving een paar jongens.mannen die zo’n set ook geweldig zouden vinden. Dank je voor de patronen.

  Groetjes, Margaret

  • lossenenvasten

   Graag gedaan!! Bedankt voor je compliment.

x
^

Vind je dit leuk?

Like mij op Facebook en blijf op de hoogte van mijn verhalen.