Restjes, wat doen we ermee?

16 maart 2015

Restjes garen, welke haakster heeft ze niet? Telkens weer beginnen we aan een nieuw project en na ieder project wordt de mand met restjes aangevuld. Wat doen we ermee?
Als je een keer een middagje over hebt en je weet even niet wat je zal gaan haken… Als je even geen zin hebt in dat grote project waar je op dit moment mee bezig bent… Als al die restjes in je mand je toelachen, maar je weet niet wat je ermee zal doen…
Hier heb ik iets leuks voor je!!!

Wat je nodig hebt is een aantal kleuren, restjes garen, een schaar, een dikke naald en een grote pot.
Ik heb hiervoor zelf een pot gebruikt die van een pannenkoekenboerderij komt. Ooit zat hij vol met olijven, daarna werd hij voor van alles en nog wat gebruikt, nu ga ik hem mooi maken en een plekje op mijn hobbykamer geven. Wie weet gebruik ik hem straks wel voor mijn restjes??

Je begint met een ketting van lossen in een aantal dat deelbaar is door 6. Voor het juiste aantal leg je de ketting af en toe even om je pot. Ik had er 66 nodig.
Maak de uiteinden aan elkaar met een halve vaste in je eerste losse. Kijk goed uit dat je ketting niet draait!
Toer 1
Maak nu 3 lossen omhoog. Dit is je eerste stokje. Haak nu nog (in mijn geval) 65 stokjes. Sluit de toer met een halve vast in de derde van de 3 beginlossen.
Toer 2
Doe hetzelfde als bij toer 1.
Toer 3
Haak 3 lossen en in dezelfde steek nog 2 stokjes. Sla nu 2 steken over. In de volgende steek haak je 3 stokjes. Herhaal dit tot je nog 2 steken over hebt. Sla deze over en sluit de toer met een halve vaste in de derde van de 3 beginlossen.

Herhaal deze 3 toeren tot je je werk hoog genoeg vindt. Ik ben zelf geëindigd met 2 toeren stokjes.

2015-03-16 14.42.29

Nu gaan we er nog een gezellig randje op maken.
Haak een vaste in de eerste steek. Sla 2 steken over en maak in de volgende steek 5 stokjes. Sla weer 2 steken over en maak in de volgende steek  een vaste. Ga zo door tot het einde van je toer en sluit de toer met een halve vaste in de eerste vaste.
Dit ziet er al superleuk uit. Wat een gezellige voorraadpot! Hij is alleen nog niet klaar, ik wil hem nog een beetje ‘gevuld’ hebben. Ik wil dat er iets overheen komt te hangen. Maar wat is ‘íets’? Dat wist ik eigenlijk niet echt goed. Van alles kwam in mijn gedachten voorbij. Kraaltjes, hartjes, knopen? Hmmm…nee! Eigenlijk wil ik dit project met alleen maar restjes garen maken, ik wil er niks extra’s bij gebruiken.
Dus ging ik gewoon maar aan de slag. Ik pakte mijn haaknaald en deed gewoon maar wat. En ik moet zeggen, ik was verbaasd over mezelf! Wat een creativiteit op deze zondagmiddag!!

Ik haakte een vaste om de vaste heen die tussen de 2 stokjesgroepen zit. Dit doe je door, met  een schuifknoop om je naald, je haaknaald om deze vaste te leggen. Je steekt hem aan de rechterkant in je werk en gaat via de linkerkant van de steek weer naar voren. Je legt de draad om je naald en haalt hem door de lus van je schuifknoop heen.
Haak nu 17 lossen. Steek je haaknaald in in de vierde losse vanaf de naald en maak een halve vaste. Haak nu 13 lossen. Leg nu je naald weer om de volgende vaste tussen 2 groepjes van 5 stokjes en doe hetzelfde als bij de vorige. Dit doe je totdat je helemaal rond bent. Knip je draad door en werk de draadjes weg.
Dit ziet er al leuk uit! Maar ik had natuurlijk niet voor niks een 4-lossenlus tussen 2 kettingen van 13 lossen gemaakt. Dat was met voorbedachte rade. In deze lussen wilde ik bolletjes maken, clustertjes van stokjes.
Maak hiervoor weer een schuifknoop. Leg hem om je naald en steek de naald in de 4-lossenlus tussen de 2 kettingen van 13 lossen in. Leg je draad om de naald en haal hem door de lus van je schuifknoop.
Maak nu 2 lossen. Maak 4 stokjes, die je niet afmaakt. Je hebt nu 5 lussen om je naald. Leg de draad weer om je naald en haal hem in één keer door alle lussen heen.
Hecht de draad af en maak in het afhechten van de draad een mooi bolletje van dit clustertje van 5 stokjes. Doe dit in al je 4 lossen-lussen.

Nu kun je je eindresultaat gaan bekijken. Schuif je werk om de pot heen waar je het voor had gemaakt en bekijk hem maar eens goed! Is dit niet leuk? Wat is je glazen pot nu toch een stuk mooier geworden. Een aanwinst in je huis. Ik ben er zelf in ieder geval erg blij mee!

Wat is het toch heerlijk om met kleuren te werken. Wat is het fijn om met projecten bezig te zijn. En wat vond ik het fantastisch om op deze zondagmiddag eens even lekker in mijn restjesbak te grabbelen en deze leuke pot te maken! Leuk ook, om dit zo met jullie te delen.

O ja…hoe het met mijn tulpenkussen gaat waar ik dit weekend mee ben begonnen? Dat schiet al aardig op! Ik blijf je daarvan op de hoogte houden. Als hij helemaal klaar is krijgen jullie van mij de beschrijving van hoe ik hem heb gemaakt.

2015-03-16 12.42.22

Geniet van het haken, geniet van je hobby!

Hopelijk tot snel hier, in mijn wereldje van lossen en vasten!

x
^

Vind je dit leuk?

Like mij op Facebook en blijf op de hoogte van mijn verhalen.