Op de grens van 2017 en 2018

21 december 2017

Zo aan het einde van het jaar kijken we allemaal wel even terug op het jaar dat we bijna achter ons gaan laten. Wat ging er goed en wat ging er fout? Wat kon beter en wat kon slechter?
Ook ik keek eens terug op mijn “Lossen & Vasten – Jaar”. Leuk om de agenda erbij te pakken en te kijken wat er eigenlijk allemaal is gebeurd. Kijken jullie mee?

Op 16 januari werd ik geopereerd aan mijn oor. Ik hoorde slecht met dat oor en de stijgbeugel kon worden vervangen. De operatie duurde een uur en een kwartier, de ziekenhuisopname 2 dagen, het dragen van verband en douchen met een afgedekt oor duurde 6 weken en het herstel zou ongeveer een jaar gaan duren.
Dit klopte precies. Hoe graag ik ook had gewild dat alles wat sneller zou gaan, ze hadden me een hele redelijke prognose gegeven. Ik heb er veel last van gehad, maar ben tóch blij dat ik het heb gedaan. Mijn lichaam is hersteld, mijn oor nog niet helemaal. Het suist nog behoorlijk en de druk op het oor is ook nog best groot. Dit gaat een beetje op en af. Wel kan ik stukken beter horen met dit oor en daar was het allemaal om te doen. Alleen in een volle ruimte moet ik me nog erg concentreren.
Tijdens de eerste zes weken kon ik gelukkig wel haken.

2016-10-13-12-49-20

De eerste weken van het jaar besteedde ik aan het omzetten van het garen van dekens die al op mijn website stonden. Nu kon je de Lossen & Vasten-deken “Joke”, de deken “Meina”, de Cirkeldeken en de deken “Merel” nu ook haken en bij mij bestellen in Colour Crafter. Daarmee werd het haken van deze prachtige dekens toegankelijk voor veel meer mensen.

Ook kwam het vest Joyce online, gehaakt met de Velvet. Een prachtig vest, een ware klapper! Wat is dit vest ontzettend vaak gehaakt! Wat ben ik nog steeds supertrots op dit patroon en wat ben ik ook blij met alle versies die ik er zelf van heb gehaakt en met heel veel plezier draag!

Vlak voor mijn operatie maakte ik nog de foto’s van de kussens die hoorden bij de tweede Cal. Hiervan zou het patroon op 8 maart online gaan en de pakketten hiervoor zouden een week van tevoren in de winkels liggen. Een spannende tijd!

Daarna kwamen er voorjaarspakketten, haakte ik Joyce in de Stonewashed-versie, kwam Fleur uit mijn handen en organiseerden we een heuse Fan-dag!

Ik had zin in het ontwerpen van een deken in Colour Crafter. Er zijn een hoop garens waar ik gek op ben en daarbij springt de Colour Crafter er toch wel wat uit. Dit is een verbazingwekkend mooi Acryl en het haakt gewoon superfijn!
Uit dit verlangen ontstond Jannette, een deken waar ik echt dol op ben. De eenvoud van het patroon en wat het met dit garen doet is geweldig. De deken krijgt een badstof-achtige look van dit patroon. Ook de rand is er eentje waar ik erg trots op ben. Het lijkt alsof je je deken als het ware hebt ingelijst.Ik haakte haar in bruin, beige, blauwe en ecru tinten. Ook maakte ik een soort showlapje in grijs-zwart-rood tinten. Nog steeds wil ik van deze versie ooit nog een deken gaan haken. Tijd….

Terwijl ik met al deze dingen bezig was dacht ik na over een nieuwe Cal. Ik kreeg steeds een duidelijker beeld van de deken die ik graag wilde ontwerpen. Op 20 juni legde ik mijn plannen neer bij Scheepjes. Ook zij waren enthousiast. Er zou een derde Cal van Lossen & Vasten gaan komen!!
Wanneer ik wilde gaan starten had ik ook al bedacht. Het leek me erg leuk om op 6 december, de dag na Sinterklaas, te gaan beginnen. Dat kon. Het betekende alleen wel dat ik dan op 9 augustus, dus 7 weken later, vier dekens in zou moeten leveren. Dit omdat er nog foto’s gemaakt moesten worden, er genoeg garen van de juiste kleuren op voorraad moest zijn, er nagedacht moest worden over verpakking, label, stickers en alles wat er bij komt.
Een hele klus! Toch lukte het me om zelfs nog een week eerder alle dekens af te hebben.
Ik was aan vakantie toe en ook niet een heel klein beetje!! We gingen weg, 3 hele weken. Eerst een weekje naar de Harz in Duitsland en na een paar dagen thuis nog een weekje naar Den Haag.

Na onze vakantie begon ik met het inplannen van workshops. Ik had behoefte om weer onder de mensen te zijn. Hiervoor ontwierp ik een sjaal waarin ook het Tunische Haken verwerkt zit. Zo kon ik het aanleren van een techniek en het werken aan een prachtige sjaal samenvoegen in één hele gezellige workshop. Op 21 oktober gaf ik de eerste workshop en ben nu onderweg met 2 heerlijke workshops. De één is het haken van een haaketui in de Mochila Techniek, de ander is de sjaal waarin het Tunische Haken zit verwerkt. Binnenkort start ik met de derde naast deze twee. Deze workshop heet “Ontwerpen & Haken”. In deze workshop leer ik je de Corner to Corner Techniek en mag je deze verwerken in je eigen ontworpen patroontje. Om te zien waar ik met welke workshop kom kun je kijken in de agenda op de website.
Wil je me voor één van deze workshops uitnodigen dan hoor ik graag van je!

Tijdens al deze drukte was er nog een boek dat langzaam maar zeker vorm kreeg. Ik was er begin 2016 al mee begonnen en in mei van dit jaar was ik uitgehaakt en uitgeschreven. Met één druk op de knop verzond ik mijn hele boek naar de uitgever.
Hierna volgde er nog een dag van fotografie en was er natuurlijk heel veel contact over en weer. Op 6 oktober was de grote dag, de dag van de boekpresentatie. Nu was het echt, nu kon iedereen mijn boek inkijken en eventueel aanschaffen.
Inmiddels is het alweer uitverkocht en wachten ik en velen met mij op de tweede druk die op 11 januari in de winkels zal liggen.

Ook stond ik dit jaar vijf volle dagen op de KreaDoe. Er was genoeg om te laten zien. Ik had mijn Cal-dekens meegenomen en natuurlijk kon je ook je boek laten signeren. Ook haakte ik voor deze dagen Joyce nog een keer. Dit keer haakte ik haar van de Wanderlust van Scheepjes. Heerlijk dit garen! Het patroon van Joyce, in alle drie de versies, hebben we laten afdrukken in een mooi boekje.

Vlak voor de Cal “Home Sweet Home” begon ontwierp ik nog Claudia. Dit is ook weer een ontwerp naar mijn hart. In al haar eenvoud is ze chique. Ze is zacht, ze is warm, ze is lekker lang. Eigenlijk is ze precies wat ik wil voor een sjaal.

2017-11-19 16.15.20

Behalve alle workshops, Meet & Greets en Boeksigneringen die ik nog heb, zat vanaf de KreaDoe het haken voor Lossen & Vasten er even op voor mij. Ik pakte een persoonlijk project, dat er al een tijd lag, weer op en nam me voor om eerst dit af te maken voor ik aan iets nieuws ging beginnen. Dit lukt! Het einde is in zicht en het wordt prachtig!! Ergens begin volgend jaar, als degene voor wie het is het heeft gekregen, laat ik het aan jullie zien!

2017-12-21 14.59.34

Het jaar is bijna ten einde. Er rest ons samen nog één weekpatroon van de Cal “Home Sweet home”. De andere 10 weken haken we lekker in het nieuwe jaar.

Op de grens van 2017 en 2018 wilde ik graag nog één blog schrijven. Even een momentje terugkijken op alles wat er is gebeurd.
Als je zo de agenda er eens bij pakt en alle geschreven blogs op een rijtje zet, dan is dat best veel geweest. Dat voel ik ook. Ik merk dat ik toe ben aan even een momentje voor mezelf.

Gelukkig had ik dit goed van tevoren ingeschat en mezelf tussen 16 december en 13 januari 3 zaterdagen vrij te gunnen. Ik zie uit naar “samen met mijn man even over de markt te lopen”, “hangen op de bank zonder de computer of telefoon”, “een kop chocomel drinken terwijl ik lekker even tv zit te kijken”. O, wat heerlijk lijkt me dat!!
Ook vind ik het fijn om nu al te weten dat ik na die drie weken erg veel zin heb om weer op pad te gaan. Dan wil ik weer mensen zien, dan heb ik die drukte weer een beetje nodig om te voelen dat ik leef. Op zaterdagochtend 13 januari stap ik om 06.00 uur in de trein die me naar Den Haag brengt. Dan zal ik niet kunnen wachten om bij Happy Wool de workshop “Tunisch Haken en meer…” te gaan geven.

Nu nog even niet! Rust…..

Rest me nog één ding!
Lieve, lieve mensen.
Bedankt voor het afgelopen jaar! Bedankt dat ik met Lossen & Vasten” een beetje deel uit mocht maken van jullie leven. Bedankt voor bemoedigende berichtjes, voor vragen (waar ik zelf ook weer van kan leren), voor het bezoeken van mijn workshops, voor het kopen van mijn boek, voor het haken van mijn ontwerpen, voor de knuffels en gesprekjes bij ontmoetingen en voor zoveel meer!! Laten we hier in 2018 lekker mee doorgaan!
Ik ben gek op jullie!
xx Joke

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.

kerst en nieuw 2018

 • Margaret

  Wat is er in 2017 veel gebeurd. Zoveel patronen en leuke gebeurtenissen. En bij al die blogs sta jij steeds zo vrolijk op de foto. Mooie terugblik op dit jaar.
  Ik wens je een veilige jaarwisseling en een creatief, gezond en gelukkig 2018.

  Groetjes, Margaret

  • lossenenvasten

   Het was inderdaad een vol jaar!
   Ik wens jou ook een hele goede jaarwisseling en alle goeds voor 2018. Bedankt voor al je lieve berichtjes in 2017!

x
^

Vind je dit leuk?

Like mij op Facebook en blijf op de hoogte van mijn verhalen.