Mijn tweede kindje

06 september 2016

Het is nog nooit zo spannend geweest als vandaag om een blog te schrijven! Vandaag ga ik jullie de dekens laten zien. Niet een sneak-peak, nee, écht laten zien!
Vanochtend was ik bezig met het poetsen van onze slaapkamer, mijn werkkamer en de badkamer en ik was gewoon een beetje kortademig. Het deed me denken aan mijn bevallingen. Ook toen was ik een “beetje” kortademig, een beetje buiten adem af en toe!
Ineens bedacht ik me dat dit ook wel zoiets is als een bevalling. Ik ga jullie mijn “kindje” laten  zien, mijn tweede kindje!

Het haken van een deken is een heel proces. Je krijgt een idee en dat idee ga je uitwerken. Het begint met het bepalen van het garen, de steek en de maat van de deken. Daarna ga je aan de slag.
Vaak hebben dekens een voorspelbare herhaling in zich. Je haakt een aantal toeren met of zonder kleurwisseling en verandering van steek. Hierin zit vaak een patroon dat steeds wordt herhaald. Na een aantal toeren begin je al wel in de gaten te krijgen of dit de deken wordt die je wilde en of je doorgaat met haken of niet. Tijdens het haken is de vonk al wel of niet overgeslagen.

Met het haken van deken voor een Cal is dit proces heel anders. Natuurlijk, ook hier bepaal je van te voren de kleuren, een groot aantal van de steken en de maat.
Toch is het proces anders, omdat je bij een Cal moet zorgen dat, ondanks dat er een soort van herhaling in mag zitten, de steken en kleurenvolgorde niet voorspelbaar wordt. Dat zou immers betekenen dat een hoop mensen de deken al af konden hebben voordat de Cal afgelopen was?
Nee, een Cal is anders, van een Cal ben je in verwachting, in blijde verwachting, maar ook vanaf het begin tot het eind in spannende verwachting. Gaat dit worden wat ik hoop dat het wordt? Ga ik er blij mee zijn? Is hij Cal-waardig? Gaan mijn volgers er tevreden mee zijn?
Zoveel vragen, zoveel gevoelens totdat de laatste steek gehaakt en afgehecht is.  In mijn geval was ik intens blij, intens tevreden met datgene dat ik had gemaakt. Ineens maakte het ook niet meer zo heel veel uit wat anderen ervan vonden en of hij Cal-waardig was. Ik had besloten voor mezelf dat, wat anderen ook zouden zeggen, ikzelf nog steeds erg blij zou zijn met datgene wat ik had gemaakt. De deken kreeg zelfs een naam. De roze heette Rozengeur, de blauwe Zeebries en de gele Ochtenddauw.
Nadat de deken was gewassen en geblockt was het helemaal perfect. Mijn “kindje” was geboren en ik was er zielsgelukkig mee.

Dit was net het verhaal van een zwangerschap en bevalling, vind je ook niet?
Deze Cal periode was nog maar amper afgelopen of de vraag naar een tweede Cal kwam al naar voren in de groep.
Wow, wat een eer, wat leuk, wat lief en wat ook spannend! Durf ik dat aan? Kan ik dat? Ben ik in staat om mensen net zo blij te maken met een tweede Cal als dat ik dat heb gedaan met mijn eerste Cal?
En ikzelf? Ben ik zelf in staat om van mijn tweede “kindje” net zoveel te houden als van mijn eerste? Ook deze vraag zullen velen van jullie herkennen. Velen van ons denken hierover na als ze voor de tweede keer zwanger zijn of graag willen worden. En toch gaan we het aan.

Het proces begon opnieuw. De kleuren werden bedacht, het patroon kreeg vorm, de maat was bekend en ook werden er al druk namen bedacht.
Ik was weer begonnen, de nieuwe Cal kon worden aangekondigd. En de aankondiging werd goed ontvangen.

Zo spannend als de eerste Cal was, de tweede was nóg spannender. Wat erg leuk was bij deze Cal was dat ik een samenwerking met Scheepjes was aangegaan. Dit betekende  dat er een prachtig label bij ontworpen kon worden en dat er “echte” pakketten in de winkels zouden komen te liggen. Ik was trots.

2016-08-24 13.24.16

Deze deken haakte ik van Colour Crafter, gecombineerd met de Velvet van Colour Crafter. Wat haakte dit heerlijk weg. Je kunt van alles zeggen van Acryl, maar deze is fijn, hij is heerlijk zacht en perfect voor een deken! Een hele goede keuze vind ik zelf!
Nadat de laatste steek gehaakt was en de laatste draad afgehecht legde ik mijn deken op de grond. Ik voelde dat mijn ogen gingen stralen, ik voelde dat er blosjes op mijn wangen kwamen en ik voelde mijn hart kloppen. Ook deze deken was weer helemaal wat ik wilde voor een deken. Ik ben er blij mee en ga met een gerust hart deze Cal-periode weer in.
Mijn tweede kindje is geboren en vandaag mag ik hem aan de hele wereld laten zien, hij gaat online!
Spannend? Natuurlijk!! Hoe mooi ik hem zelf ook vind, hoe hij ook bij mij past, het een echte “Joke-deken”, een “Lossen & Vasten-deken” is, het blijft spannend om hem te laten zien.
De vorige keer had ik ervoor gekozen alles een beetje geheim te houden tot op het laatst. Bij deze deken doe ik het anders. Jullie mogen kijken, jullie mogen hem zien!

Laat de kraamvisite maar komen, jullie zijn van harte welkom!
Hier zijn Zonsondergang, Sterrenhemel en Maanlicht!

Hopelijk zijn je handen na het zien van deze dekens nog meer gaan jeuken en wil je heel graag mee gaan doen met deze CAL! Je kunt voor deze dekens een compleet pakket bestellen. Hierin zit al het garen dat je nodig hebt om de deken te kunnen haken, het prachtige label, én nog een gezellig gekleurde centimeterband. Ze zijn al in pré-porder bij verschillende winkels. Een lijstje hiervoor vind je in de bestanden van de Facebookgroep van de Cal. Als je klikt op de link kom je meteen in de groep terecht. Ben je nog geen lid? Je kunt je hier ook aanmelden.

Laten we er een ontzettend gezellige tijd met elkaar van maken! Heerlijk samen de winter door. We gaan weer voor vele, prachtige dekens!!
De laatste voorbereidingen zijn aan de gang, we kunnen bijna beginnen! Op 28 september gaat het eerste patroon online!

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.

 • Patricia Caminada

  O, help, nu weet ik niet meer welke ik de mooiste vind: Zonsondergang of Maanlicht. Maanlicht past qua kleur het beste bij Ochtenddauw die ik gemaakt heb, maar Zonsondergang heeft ook van die mooie kleuren. Moeilijk, moeilijk…….

  • lossenenvasten

   Heel veel succes bij je keuze!

 • Arja

  Mooie deken geworden, eerst maar even van de ‘bevalling’ bijkomen en dan vol de Cal in.Wie weet kan/ga ik volgend jaar me eerste Cal in, begin al wat verder/hoger te raken dan een beginner hihi.

  • lossenenvasten

   Leuk! Succes!!

 • Jeanette van Oene

  Wat een prachtige dekens. Ik heb twee set van garens besteld. Voor de gele variant, omdat deze zo mooi bij de ochtenddauwdeken past. De blauwe sterrenhemel omdat ik deze kleurencombinatie zo verschrikkelijk mooi vind….

  • lossenenvasten

   Ik wens je vast heel veel haakplezier!!

 • madelief

  Heb helemaal een facebookaccount aangemaakt want ik wil ook graag mee doen! Ze zien er erg mooi uit, ga lekker even dubben over de kleuren 😉
  groet madelief.

  • lossenenvasten

   Ik voel me helemaal vereerd! Ik hoop dat je een hele leuke tijd gaat hebben terwijl je deze deken haakt!

 • Laura Smitz

  Hallo,

  Met welke haaknaald wordt deze deken gehaakt?

  Groetjes

  • lossenenvasten

   Zelf haakte ik hem op naald 4. Morgen plaats ik een blog met daarin een patroontje voor een proeflapje. Aan de hand daarvan kun je zien op welke naald jij het beste kunt haken.

 • Shanna van Dijk

  Goedenavond,

  Vraagje, ik heb geen Facebook maar wil heel graag het patroon van de deken op de allereerste foto’s ik denk dat dat de rozengeur is. Waar kan ik jet patroon nog meer krijgen?

  Met vriendelijke groet,
  Shanna van Dijk

  • lossenenvasten

   Hallo Shanna,

   Je kunt de patronen vinden op mijn website http://www.lossenenvasten.nl
   Als je bovenin klikt op Cal, kun je kiezen tussen Cal 1 en Cal 2. Jij moet Cal 1 hebben. Lees je ook even goed het “Voor je begint” door?

x
^

Vind je dit leuk?

Like mij op Facebook en blijf op de hoogte van mijn verhalen.