Keuzes keuzes keuzes

19 april 2018

Het maken van keuzes is soms heel erg lastig. Toch kon ik er niet onderuit.
Ik heb besloten om te stoppen met mijn winkeltje zoals het nu is. Lastig, maar verstandig!

Lossen & Vasten is uitgegroeid van een “uit de hand gelopen hobby” naar een steeds groter wordende website. Uiteindelijk is het zelfs mijn eigen bedrijfje geworden, dat kleine wereldje van mij.
Dit is natuurlijk superleuk en ik ben ontzettend trots op de kansen die ik heb gekregen.
Ik mag ontwerpen, in eerste instantie voor mijn eigen website, maar later kon dit ook voor tijdschriften en voor mijn eigen boek. Wat is dit geweldig om te doen! Zelf bedenken wát je gaat maken en hoe dat eruit moet komen te zien.

Ik mag haken. Wat is en blijft het heerlijk om datgene dat in mijn hoofd ontstond om te zetten naar een echt project. Ik kan hierin mijn creativiteit volledig kwijt.
Ik mag patronen schrijven. Dit maakt het plaatje compleet. De combinatie van het ontwerpen, het haken en het opschrijven van wat ik doe, maakt het mogelijk dat jullie deze projecten ook kunnen gaan maken. Wat ik daarbij voel is met geen pen te beschrijven.
Ik mag workshops geven. O, wat vind ik dit fantastisch! Het is de motor die mij draaiende houdt. Het ontmoeten van mensen, het doorgeven van mijn passie, het samen plezier maken en iets voor de ander kunnen betekenen is zó bijzonder! Het geeft me de energie die ik nodig heb om vol te houden wat ik doe.

Ik mag mijn eigen Cal’s ontwerpen en de groep die daarbij hoort beheren. Super!!

En… er kwam een winkeltje. Een Shop in Shop. Een winkel binnen een andere winkel.
Wat leek dit me leuk en wat was ik trots op het feit dat er een echte Lossen & Vasten Shop kwam! Ik heb volop genoten van de dingen die ik daarvoor kon doen. Het omzetten van mijn patronen in haakpakketten, de voorjaarspakketten-actie, het organiseren van een Fan-Dag, het was superstoer allemaal.

Toch heb ik besloten ermee te stoppen, ik moet keuzes maken. Ondanks het feit dat ik niet veel extra werk heb van mijn winkeltje is dit beter voor me. Ik leg mezelf een te grote druk op, ik vraag téveel van mezelf.
Ik heb in de afgelopen jaren gemerkt dat ik erg graag de touwtjes van Lossen & Vasten in eigen handen houd. Hier moet ik ze voor een groot deel loslaten en dat vind ik moeilijk.
Daarnaast voel ik de druk van het “moeten” leveren van nieuwe patronen, die omgezet kunnen worden in pakketten. Dit doe ik mezelf aan, maar toch is het een feit. Als ik het druk heb met andere dingen, zowel voor Lossen & Vasten of privé, komen er geen nieuwe patronen op de website, dus geen nieuwe pakketten in het winkeltje. Dit vind ik lastig. Zeker omdat het niet helemaal alleen “mijn” shop is.
Tenslotte wil ik niet de concurrent zijn van de winkels waar ik zó ontzettend graag kom om workshops te geven. Ik weet het, lang niet alle winkels ervaren dit zo. Toch voelt het beter voor me om het verkopen van garen aan hen over te laten. Ik ga mezelf weer helemaal richten op het ontwerpen en haken, het leveren van patronen voor op mijn website, in boeken en tijdschriften. Dit is mijn passie, dit doe ik het liefst, samen met het geven van de workshops.
Per 1 mei is “De Lossen & Vasten Shop” voorbij. Vanaf die datum kun je natuurlijk in heel veel andere winkels nog het garen kopen dat ik gebruikte voor mijn patronen, maar niet meer bij mij.
Tot 1 mei kan dit nog wel. Wil je dus nog één keer een bestelling doen, nog één keer mijn mooie label bij je pakket ontvangen dan kan dit! Je kunt hiervoor klikken op deze link.

2016-11-28 14.40.09

Ik wil iedereen die één of meerdere keren bij mij een pakket, een haaknaald of iets heel anders heeft besteld daarvoor heel hartelijk bedanken! Bedankt voor jullie vertrouwen in mij en de dingen die ik onderneem. Ik hoop dat jullie me, ook zonder winkeltje, zullen blijven volgen. Via mijn facebookpagina blijf je van alle ontwikkelingen op de hoogte.

Keuzes maken in het leven, datgene doen waar je blij van wordt en datgene laten dat gewoon niet lukt. Het is lastig, héél lastig! Toch merk ik nu al dat het goed is, dat ik de goede beslissing heb genomen.
Wie weet komt er ooit op de lange of korte termijn nog weer iets voor in de plaats dat dichter bij mezelf ligt en ook meer van mezelf is. Wie weet!!
Voor mij blijft genieten van mijn hobby, ontspanning vinden in datgene dat ik doe, het allerbelangrijkste. Op die manier houd ik me het langst staande in deze grote haakwereld.

Open en eerlijk, zoals jullie van me gewend zijn. Ik wilde niet zonder enige verklaring stoppen. Zonder jullie kan Lossen & Vasten niet bestaan. We doen het samen, vandaar deze blog.
We gaan weer verder, zonder shop (in deze vorm), maar met elkaar!

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel weer terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.

 • Wilma

  Lieve Joke, toen ik las ik ga stoppen sloeg de angst om mijn hartje… Ik dacht jeetje.. Ben ik lid van een leuke club houdt ze er mee op. Gelukkig is het jouw winkeltje. Ik hoop dat de beslissing om dit los te laten je rust heeft gegeven. Ik doe ook al geruime tijd alleen dingen die me gelukkig maken en ik word er een ander mens van (zeggen anderen). De website van lossen en vasten blijft toch wel bestaan en je leuke lieve verhaaltjes kunnen we dan toch lezen??? en natuurlijk facebook… Ik heb leuke nieuwe steken geleerd met de homesweethome deken waaronder de parelsteek… Ik krijg er geen genoeg van en zag dat de sjaal Lisa de Parelsteek heeft met het mooie prachtige garen. Dus ik kan lekker mijn gangetje gaan en genieten van de Parelsteek.
  Liefs,
  Wilma

  • lossenenvasten

   Lieve Wilma,
   Je berichtje doet me goed. Dank je wel!
   Ondanks dat keuzes maken soms moeilijk is, is het wel goed! Je wordt er een ander mens van inderdaad!
   Natuurlijk ga ik door met Lossen & Vasten, ik kan niet zonder!!
   Geniet jij lekker van Lisa en de Parelsteek, ga ik weer aan de slag met nieuwe dingen!
   Liefs, Joke

 • Margaret

  Het is goed om dingen te doen die je plezier geven en waar je warm voor loopt. Maar het stellen van grenzen is ook belangrijk. Het was vast geen gemakkelijke beslissing. Maar nu kun je je toeleggen op al je andere bezigheden en ook tijd gebruiken voor de andere belangrijke dingen in het leven.
  Hopelijk blijf ik actief op jouw website. Ik heb besloten om met Facebook te stoppen. (Heerlijk!)

  Groetjes, Margaret

  • lossenenvasten

   xx

x
^

Vind je dit leuk?

Like mij op Facebook en blijf op de hoogte van mijn verhalen.