Jannette, een lust voor het oog

09 juni 2017

Al heel lang wilde ik graag een deken haken met de Colour Crafter van Scheepjes. Dit keer niet een Cal, maar een “gewone” deken. Ik haak zo ontzettend graag met dit garen. Het is heerlijk zacht en heeft een prachtige structuur. Het kwam er alleen niet van.  Steeds waren andere dingen belangrijker of hadden meer haast. Uiteindelijk heb ik gewoon de tijd ervoor genomen, werd het een project voor “heerlijk ’s avonds op de bank”.

Vandaag is het dan zover, ik presenteer jullie “Jannette”, mijn nieuwste ontwerp.

Al een tijdje speelde ik ermee in mijn hoofd. Soms heb je gewoon ontzettend veel zin om kilometers te haken in een eenvoudig patroon. Niet teveel nadenken, maar wel vol trots kijken naar het werk dat onder je handen vandaan komt. Dat is waar ik van houd. Haken is voor mij pure ontspanning. Ik wil graag dat hetgeen dat ik maak niet te moeilijk is om te doen. Toch wil ik ook niet dat mijn werk er “simpel” uitziet.
Soms gaat het ontwerpen van dit soort projecten vanzelf en soms kost het ontwerpen van iets eenvoudigs meer tijd dan je van tevoren bedenkt.

Jannette is ontstaan. Jannette is bedacht tijdens het haken van heel veel andere projecten. Ik heb dan een ideetje en probeer het even snel uit op het werk waar ik op dat moment mee bezig ben. Daar moet ik dan natuurlijk even een foto van maken, want dat bedenksel moet weer uitgehaald worden. Vaak doe ik uiteindelijk helemaal niks meer met die foto’s. Ze hebben me wel geholpen, maar meer op de achtergrond.
Al die bedenksels en fotootjes, de keuze van het garen en natuurlijk de kleur, komen op een gegeven moment bij elkaar en vormen een concreet plan.
Dit keer had ik er ook nog een extraatje bij. Ik wist al hoe deze deken zou gaan heten voordat ik ook nog maar één steek had gehaakt. Jannette uit de Facebook-groep had aangegeven dat ze het leuk zou vinden als één van mijn projecten haar naam zou krijgen. De deken waar ik zo lang naar had uitgekeken om te gaan haken zou haar naam gaan dragen. Alleen al om het garen dat ik koos vond ik het een perfecte combinatie. De naam Jannette is een lieve naam vind ik. Het zachte garen dat Colour Crafter is past daar heel goed bij.

Ik bestelde de kleuren waarmee ik al heel lang een deken wilde haken en ging aan de slag. Zoals altijd was het bijna perfect, maar nog niet helemaal wat ik wilde. Er viel een kleur uit en er kwam een andere kleur bij, maar na een tijdje te hebben gespeeld met de volgorde en de kleuren, was ik eruit. Dit ging het worden. Met deze kleuren zou Jannette worden gehaakt.

2017-05-08 14.41.13

Wat is dit toch een heerlijk, rustgevend patroon! De herhaling van kleuren heeft zo ontzettend goed uitgepakt, het is een lust voor het oog. De wisseling van stokjes en vasten, van dubbele stokjes en halve stokjes, de gewone basissteken, geeft een prachtig effect.
Al heel snel had ik in de gaten dat het afhechten van de draadjes wel heel veel tijd zou gaan kosten. Nu heb ik persoonlijk niet zo’n hele grote hekel aan het afhechten van de draadjes. Toch zouden al die extra draadjes aan de zijkant van de deken haar er niet mooier op maken. De zijkant zou dan wat uit gaan staan zat ik te bedenken.
Ik haakte rustig verder, liet de draadjes lekker hangen en bedacht hier iets op.

2017-05-22 16.07.26

Als ik nu eens een rand er omheen zou maken in één kleur? Als ik nu eens een rand er omheen zou maken die dubbel zou klappen? Als dat zou lukken zou ik de draadjes gewoon in de rand kunnen laten “verdwijnen”. Dit idee bewaarde ik in een hoekje van mijn hoofd en nadat de deken helemaal klaar was ging ik ermee aan de slag. Het pakte zó ontzettend goed uit! Volgens mijn man had ik een hele mooie fotolijst om mijn deken gehaakt!

2017-06-04 15.29.32

Wat heb ik ontzettend veel plezier gehad tijdens het haken van deze deken! Ik voelde mijn ogen glinsteren als ik naar haar keek. Regelmatig zag ik mijn eigen handen liefdevol over deze deken gaan. Het is een deken waar ik erg veel van ben gaan houden. Van de eerste tot de laatste steek heb ik van dit proces genoten.
Jannette was compleet! Met Jannette heb ik een deken gehaakt die ik al heel lang wilde haken.
Ik wist niet precies wat ik wilde. Wel wist ik dat ze van Colour Crafter gehaakt zou worden. Ik wist dat de steek een eenvoudige moest zijn en ik wist dat deze deken in aardetinten gehaakt zou worden. Men zegt wel eens “geduld is een schone zaak”. Men heeft gelijk! Door geduldig te wachten tot ik wist wat ik wilde en tot ik de tijd en de rust had om haar te haken is deze prachtige deken onder mijn handen vandaan gekomen.

Afgelopen zondag zijn mijn man en ik een wandeling gaan maken. Het weer was goed, maar wel erg onvoorspelbaar. We vertrokken met Jannette in een grote tas vanuit Assen en reden richting Slochteren. Daar is een prachtig wandelgebied. Hoe verder we naar het noorden reden, hoe mooier het weer werd. We hadden ontzettend veel geluk!
We zetten onze auto neer bij het gebied “De Baggerputten” en begonnen te lopen. Wat hebben we genoten van onze wandeling! Het is een prachtig stukje natuur. Alles stond al in volle bloei en ik kon de mooiste foto’s maken.

Kijk toch eens hoe mooi ik deze bij ook voor de lens kreeg!

Verder waren we nog getuige van de vangst van een hele grote karper. Dit was erg indrukwekkend om te zien. Na een lang gevecht haalde de visser een karper van 75 centimeter en 15 pond uit het water.

Terug naar de deken waar het allemaal om begonnen was! Wat hebben we ook hiervan prachtige plaatjes kunnen schieten! Is het geen prachtige deken? Heb ik teveel gezegd?

Tenslotte kreeg we nog een cadeautje. Aan het einde van de wandeling kwamen we dit bankje tegen. Ik vond het zo ontzettend bijzonder!

Natuurlijk moest mijn deken nog één keer uit de tas gehaald en gefotografeerd worden op deze bijzondere plek!

Terwijl ik deze deken aan het haken was bedacht ik dat ze ook wel erg goed uit zou pakken in grijstinten met rood. Hiervoor bestelde ik ook meteen de kleuren en haakte vast een proeflapje. In deze kleuren zou Jannette perfect passen bij het schilderij dat bij ons boven de bank hangt!

Jannette, een zeer geslaagd project. Ik ben erg trots op mijn nieuwste deken en ik hoop natuurlijk dat ook jullie haar mooi zullen vinden.
Wil je haar meteen gaan maken? Je kunt het patroon hier op de website gratis downloaden.

Ik wens je vast heel veel haakplezier toe!!

2017-06-04 16.23.53

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten!

Download hier het patroon »
 • Mieneke

  Wat een súper mooie deken! Je hebt jezelf weer overtroffen .
  Mijn haak inspiratie is op het ogenblik een beetje weg maar als ik jouw enthousiaste blog lees krijg ik gelijk zin toch weer eens te beginnen aan misschien wel déze deken!
  Dankjewel dat je steeds weer de door jouw uitgedachte patronen gratis met ons deelt en mij een heel blij gevoel bezorgt telkens als ik je blije berichten lees!
  Je bent een bijzonder mens !

  • lossenenvasten

   Dank je wel voor je lieve berichtje. Dit is zó leuk om te horen! Ik denk dat, als je weer eens wilt beginnen, dit inderdaad een ideaal project is. Het is werkelijk zó leuk om haar te haken, maar ik ben ook erg blij met het eindresultaat dat nu in mijn huis ligt te pronken. Al zeg ik het zelf, een aanrader!

   • Mieneke

    Hallo Joke
    Ik kreeg jannette niet uit mijn hoofd en heb jou raad opgevolgd om haar te gaan haken , ik heb mezelf het pakket voor de vakantie cadeau gedaan en bij jouw winkeltje besteld!
    Ben er nu al blij mee en heb weer zin in haken!
    Dankjewel!!

    • lossenenvasten

     Wat leuk dat je het gewoon gedaan hebt!! Ik wens je ontzettend veel haakplezier toe! Je hebt straks een prachtige deken in je woonkamer liggen!
     En héél graag gedaan!!

     • Mieneke

      Vandaag de doos wolletjes ontvangen, ik heb nog nooit zoveel garen in één keer gekocht haha maar wat een geluks gevoel bij het openen van de doos, zulke mooie kleuren én een prachtige haaknaald feestelijk verpakt cadeau!! Heerlijk ,Dankjewel!
      Nu aan de slag !
      Hartelijke groet Mieneke

     • lossenenvasten

      Heel graag gedaan hoor Mieneke! Wat een heerlijke reactie, hier word ik zó blij van!!
      Geniet van je grote “schat”!!

     • Mieneke

      Dat is goed verwoord het voelt als een grote “schat” waaraan ik de afgelopen dagen al zó veel plezier en blije momenten beleefd heb, ik ga als een trein met die fijne haaknaald en het resultaat verrast mij bij elke nieuwe toer!, en de zachtheid van het garen , zo fijn!!
      Nou… Nu stop ik met je stalken hoor je weet nu wel hoe blij ik met mijn aankoop ben 😊.
      Hartelijke groet wederom , Mieneke.

x
^

Vind je dit leuk?

Like mij op Facebook en blijf op de hoogte van mijn verhalen.