Inspiratie, wat is het precies

28 juli 2015

Inspiratie, als je de definitie ervan wilt opzoeken op het internet valt dat nog niet mee. Je moet het doen met meerdere betekenissen die je zelf aan elkaar haakt. Ik zag bijvoorbeeld deze “Toestand dat je creatief nadenkt en weet hoe je iets goed moet doen.” Of “Goede ideeën krijgen en enthousiast worden.” En “Een goddelijke ingeving.” Deze is ook erg mooi “Letterlijk: inblazing. Een bewustzijnstoestand waarin de kunstenaar over het maximum van zijn scheppend vermogen beschikt en schijnbaar moeiteloos de vormgeving vindt die voor het boogde kunstwerk het meest geschikt is.” Of deze “Een creatieve gedachte, hoe je iets moet doen.” En “Een gevoel over hoe men een klus kan aanpakken.” Ja, inspiratie, het is me wat. Een woord dat ik regelmatig gebruik, maar wat is het precies, waar haal ik mijn inspiratie vandaan?

Uit al deze betekenissen haal ik eigenlijk nog steeds niet datgene wat ik ermee bedoel. Voor mij is inspiratie meer de bron van het idee, waar komt het idee vandaan, wat heeft mij op het idee gebracht? Lastig!
Mijn inspiratie haal ik uit het leven, uit datgene wat ik zie, datgene wat ik hoor, datgene wat ik meemaak en datgene wat ik geloof. Ook mijn emoties zijn een belangrijk deel van mijn inspiratie. Blijdschap, verdriet, frustratie, boosheid, het hoort er allemaal bij. En dan heb je natuurlijk nog de omgeving waar je bent. De natuur, kleuren en spullen, alles draagt bij aan het tot stand komen van een idee.
Kijk bijvoorbeeld eens naar de dekens die ik heb gemaakt.

De eerste, de deken van Lossen & Vasten is geínspireerd op mijn mooie servies. De tweede, een zee van kleur is geínspireerd op de prachtige kleuren van bloemen, de derde is geínspireerd op de kleur van de grassen waar ik vaak voorbij fiets.
Zo kun je je laten inspireren door alles om je heen. In je onderbewuste blijft vaak zoveel hangen. Daar komen dan ineens de mooiste ideeën vandaan.
Ik houd van oud en roestig, van de kleur van lavendel en kijk toch hoe mooi die combinatie is! Ooit ga ik daar vast iets mee doen!

2015-07-27 14.19.52

Ik houd van water, van blote voeten in de zee, van de regendruppels op de tuintafel. Ooit zul je er iets van in mijn haaksels tegenkomen!

En natuurlijk het bos, met al zijn prachtige kleuren en heerlijke geuren.

Ook geniet ik van wolken, van blauwe luchten, prachtig is dat!

2013-08-05 13.28.50

En wat dacht je van dat prachtige witte bed van sneeuw in de winter. Misschien niet altijd even leuk om doorheen te moeten, maar toch wel een plaatje om te zien!

En tenslotte natuurlijk nog het materiaal waarmee ik werk, niet onbelangrijk. Het soort garen, het type haaknaald, alles draagt bij in het tot stand komen van weer een nieuw haakproject.

2015-07-28 13.59.08

Even weer een klein kijkje in mijn wereldje. Even een kijkje in mijn leven, in waar mijn inspiratie vandaan komt. Bewust? Nee, vaak niet. Ik denk dat alles wat ik hoor, zie, ruik, heb en meemaak ergens in mij  hoofd zit opgeborgen. Als ik dan weer iets wil maken, iets wil bedenken, komt dat allemaal bij elkaar en sta zelfs ik verbaasd van wat er af en toe weer uitkomt. Kleurencombinaties en patronen, ergens zit het allemaal al opgeslagen. Zo werkt inspiratie voor mij.

Inspiratie, een woord dat ik veel gebruik, maar nog nooit echt bewust over heb nagedacht. Leuk om dat op deze manier wel eens een keer te doen. Alleen al het woord was het waard om een blog over te schrijven.

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.

x
^

Vind je dit leuk?

Like mij op Facebook en blijf op de hoogte van mijn verhalen.