Een heerlijk robuuste deken

18 februari 2016

In één van de winkels die ik samen met mijn Cal-deken bezocht zag ik dit garen voor het eerst. Ik was er helemaal van onder de indruk. De structuur, de dikte, de zachtheid én de prachtige kleuren. Ik was verkocht en ik wist dat ik zeker weten met dit garen een deken zou gaan maken. En dát is gebeurd!

Een deken in aarde-tinten, een deken met de kruissteek samen met de ster-steek én een deken van deze dikte, ze stonden alle drie nog op mijn verlanglijstje. Hoe geweldig gaaf is het dan als je deze drie wensen in één keer van je lijstje kunt schrappen?
Op het moment dat het garen werd bezorgd en ik het in de kamer uit de doos gooide, was ik als een kind, zo blij. Ik zag mijn mooie deken al helemaal voor me! Van te voren had ik al een aantal ontwerpjes gemaakt met “gewoon” katoen en daarmee vond ik het mijn ontwerp al mooi. Hoeveel mooier zou het dan nog worden als ik het zou gaan haken met het garen dat ik ervoor had bedoeld?

2016-02-16 20.51.06

Dezelfde avond ben ik nog begonnen. En het ging als een trein! Doordat het garen zo dik is, hoefde ik maar 90 lossen te haken om op de gewenste breedte te komen. En ook ging ik met weinig toeren al een heel stuk de hoogte in. Ik kon er alleen niet een hele avond achter elkaar aan werken, omdat het best zwaar haken is en ik er kramp van in mijn rechterhand kreeg na een tijdje. Dit vond ik geen enkel probleem, het mocht de pret niet drukken. Ik wisselde deze deken gewoon af met andere projecten waar ik nog aan bezig was.
Wat had ik veel plezier en wat kwamen er veel herinneringen naar boven bij het haken van deze deken.
De kruisjes en rondjes (de ster-steek) deden me denken aan het spel dat ik vroeger op de camping vaak speelde met mijn broertjes, of op het schoolplein met vriendinnetjes. We gingen dan heel stoer naar buiten met een zakmes in onze zak of het schilmesje van mama in de hand en speelden “Boter, Kaas & Eieren”. Geweldig vond ik het. We maakten met het mesje 9 vierkantjes in het zand door twee horizontale lijnen te trekken en twee verticale daar overheen. Je koos dan of je “kruisjes” of “rondjes” was en om de beurt tekende je in één van de vierkantjes je kruisje of rondje. Degene die horizontaal, verticaal of diagonaal drie kruisjes of rondjes op een rij had, had gewonnen. Met je handen ging je door het zand om de lijnen weer weg te maken en het spel begon opnieuw. Wat een prachtige herinnering!! Wat super dat ik daar door deze deken weer eens aan terug kon denken.

Van de kleuren en de structuur werd ik ook al zo blij. Ik streelde regelmatig met mijn handen over de deken. Ik zag het mezelf doen, een teken dat ik blij was met datgene dat onder mijn handen vandaan kwam. Een goed, voldaan gevoel.

En dan ineens is de deken klaar. Ineens is het enige dat moest gebeuren nog een rand er omheen verzinnen. Ik wilde deze rand eenvoudig houden. De deken moest voor mijn gevoel nog iets meer groeien in de lengte dan in de breedte, dus koos ik in de eerste toer voor vasten langs de zijkanten en stokjes langs de onder- en bovenkant. De allerlaatste toer moest een beetje stoer zijn, zoals de hele deken dat ook is. En ik deed, zoals heel vaak, maar wat. Het idee van de kruissteek, de tweede steek over de eerste heen haken, liet ik terugkomen. Ik haakte nu alleen geen stokjes, maar vasten en haakte er wat lossen tussendoor. Na één poging was ik al tevreden. Ik was eigenlijk verbaasd over het resultaat, zoals ik dat wel vaker heb.
Na helemaal rond gehaakt te hebben, was mijn deken af. Ik vond het een plaatje en was erg blij met het resultaat van een aantal weken haken.

Nu moesten er nog wat foto’s worden gemaakt om hem te kunnen showen. Omdat wij op 8 februari 25 jaar getrouwd waren, gingen we er het afgelopen weekend met het gezin een weekendje op uit. De kinderen hadden een huisje besproken in Hoenderloo. Wijzelf hadden nog geen idee waar we naartoe gingen, maar ik had er alle vertrouwen in. Ik nam mijn deken mee in de hoop dat er wel tijd en een mooi plekje zou zijn om een aantal foto’s te maken. En dat was er. Beter kon gewoon niet. Ten eerste zat er een open haard in het huisje die bijna constant heeft gebrand en dan hadden we ook nog eens sneeuw op de tweede dag. Helemaal geweldig!! Hier heb ik dus mijn foto’s gemaakt.

Is het geen prachtige deken geworden? Zou je die niet heel graag op de bank willen hebben? Dat kan! Het patroon kun je hier gratis downloaden. Ik hoop dat je net zoveel plezier zult hebben van het haken en van het hebben van deze deken als dat ik dat heb gehad en nog steeds heb.

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.

Download hier het patroon »
 • Ingrid van der Linden

  Wow, wat een prachtige deken!
  En natuurlijk gefeliciteerd met jullie 25 jarig huwelijk!
  Ik ben nog steeds met jou deken Een Zee Van Kleur bezig en ik doe daarnaast ook 3 x de Cal 2016 😉
  Maar als ik dit zie….. pfffff… zo mooi!
  Ik moet eerst mijn vier dekens afmaken !
  Maar hij is prachtig!!
  Groetjes Ingrid.

  • lossenenvasten

   Dank je wel, dank je wel, ik krijg gewoon een kleur op mijn wangen! Wat een eer dat je met zoveel dekens van mij bezig bent! Doe maar rustig aan. Het patroon blijft gewoon staan! Groetjes, Joke

 • Lidewij

  Dank je wel voor dit mooie patroon weer. Helaas moest ik natuurlijk meteen weer wol bestellen…..

  • lossenenvasten

   Haha, wat hebben wij het toch zwaar hè?

 • Monique Koomans

  Oh, hij is prachtig! De kleur, de steken, alles klopt precies!
  Gefeliciteerd met jullie 25-jarig huwelijk!!
  Groetjes Monique

  • lossenenvasten

   Dank je wel voor je grote compliment!

 • Emily

  Hey Joke,
  Wat een mooie deken is het worden zeg. De kleuren zou ik niet snel kiezen maar vind ik wel heel erg mooi. Gefeliciteerd met jullie 25 jarig jubileum. Leuk zo’n verrassing :-). Fijn weekend.

  Lieve groetjes,
  Emily
  (casacreaemilia.blogspot.nl)

  • lossenenvasten

   Dank je wel!! Jij ook fijn weekend verder!

 • Margaret Rekers

  Nog gefeliciteerd met jullie trouwdag.
  De deken is prachtig. het garen ziet er lekker dik uit. Wordt het met dit garen niet een hele zware deken? De kleuren zijn echt mooi gekozen.

  Dank je voor het patroon. Je hebt mooie steken gecombineerd.

  Groetjes, Margaret

  • lossenenvasten

   Hallo Margaret,
   Sorry voor mijn late antwoord. Het was weer eens druk. Dank je voor je complimenten. Deze deken is inderdaad “lekker” zwaar, maar zeker niet té!
   Groetjes, Joke

 • Danielle Staal

  hoi Joke wat een prachtige deken. Ik wil hem van andere wol maken. Als ik het goed heb begrepen en heb uitgerekend is de deken 1800 meter bij elkaar? 100m per bol.
  groetjes en bedankt voor de inspiratie.Danielle

  • lossenenvasten

   Hallo Daniëlle,
   Dank je voor je compliment! Het garen dat ik ervoor heb gebruikt had 100 gram en 295 meter op een bol en ik gebruikte 16 bollen. Nu is het natuurlijk zo dat ik van de ene kleur meer over had dan van de andere, maar 1800 meter zal denk ik niet genoeg zijn. Ik zou even kijken of je het garen dat je gebruikt makkelijk terug kunt brengen mocht je over hebben. Dan heb je in ieder geval niet heel veel volle bollen over waar je uiteindelijk niks mee kunt. Heel veel succes en vooral plezier!
   Groetjes, Joke

   • Danielle Staal

    Hoi Joke
    bedankt voor je reactie. Ik had het gister opgezocht op internet. De bollen weekender van stylecraft hebben 100 meter erop zitten. Ik weet dat de cal 2016 295m op een bol heeft zitten. en je daarvan 16 nodig hebt. Buiten dat vond ik 1800 m ook al aan de weinige kant.
    groetjes
    Danielle

 • Saskia Willemsens

  Hallo ik ga het robuste deken beginnen wat is de beste manier om de ketting van losse te haken al hakend of eerst een gewone ketting van losse

  • lossenenvasten

   Hallo Sakia,
   Wat leuk dat je deze deken gaat haken! Zelf begin ik altijd “gewoon” met een lossenlijn en heb ook geen ervaring met het hakend opzetten. Met lossen gaat het eigenlijk altijd goed, dus voor mij is er geen reden om hier verandering in te brengen.
   Ik weet wel dat er ook heel veel mensen zijn die juist wel graag hakend opzetten. Hier kan ik je dus eigenlijk gen goed advies over geven. Dit is heel persoonlijk.
   Heel veel succes en plezier met je deken!
   Groetjes, Joke

 • Debby

  Goedenavond,
  Ik wil graag de robuuste deken gaan maken maar ik wil hem graag groter hebben dan 130×175.
  Ik wil hem graag 200×180 hebben ong.
  Hoe kan ik hem vergroter…ik denk dat ik een meervoud van een aantal steken nodig heb?
  Ik hoor het graag.
  Groetjes Debby

  • lossenenvasten

   Hallo Debby,
   Sorry voor mijn late reactie. Ik lag in het ziekenhuis voor een operatie aan mijn oor.
   Je kunt voor dit patroon een stekenaantal aanhouden dat even is. Ingewikkelder kan ik het niet maken 😉
   Groetjes en heel veel plezier met deze deken,
   Joke

   • Debby

    Dag Joke,
    Vanaf mijn kant ook sorry voor de late reactie…ik was druk aan het haken aan de deken…het lukt aardig.
    Ik hoop dat het me hou goed gaat?!

 • Anne van Kongsbruggen

  Goede middag,
  Ik ben zojuist begonnen met het patroon ‘robuust deken’ hierin zit de ster-steek verwerkt, bij de tutorial filmpjes staan veel steken uitgelegd, maar mis de ster-steek.
  Ik hoop dat deze nog op de website verschijnt. Via beeldmateriaal leer je toch sneller.
  Wacht met veel enthousiasme de reactie af.

  • lossenenvasten

   Deze steek staat zeker nog op het lijstje om een filmpje van te maken. Ik kan nog niet precies zeggen wanneer, maar heel lang zal het niet meer duren. Omdat ik de filmpjes graag van goede kwaliteit wil, duurt het vaak wel even voor ze zijn gemaakt en helemaal bewerkt.

x
^

Vind je dit leuk?

Like mij op Facebook en blijf op de hoogte van mijn verhalen.