Genieten door het oog van de camera

22 mei 2015

“Probeer te genieten van het moment en niet pas achteraf, als je naar de foto’s kijkt.” Dat is wat je heel veel hoort. Ik hoor het anderen zeggen, maar ook mezelf. En het is waar! Zeker tijdens de vakanties is het zo belangrijk om lekker samen te genieten, dingen te ondernemen, bezig te zijn. De camera, die om onze nek hangt, belemmert je vaak om optimaal mee te kunnen doen. Hij hangt in de weg, hij moet in de gaten gehouden worden. Ook bekijken we de dingen om ons heen dan veel te veel door het oog van de camera, in plaats van met onze eigen ogen. Natuurlijk, het is heerlijk om later samen de foto’s te bekijken. Het is goed om dingen vast te leggen. Ik zeg vaak dat onze foto’s herinneringen naar boven halen. Zonder de vele foto’s die we hebben, zouden veel dingen allang vergeten zijn. We moeten alleen goed uitkijken dat al die mooie momenten, die we samen mogen beleven, niet alleen maar worden beleefd met een camera in onze hand of om onze nek. Het geeft veel plezier achteraf, maar laten we niet vergeten optimaal te genieten van het moment zelf.
Toch…

Een paar keer per week fiets ik naar Rolde. Over mijn ritje daar naartoe heb ik al eens een blog geschreven. Ik fiets door een prachtig mooie omgeving. De natuur is overweldigend en er is zóveel te zien. Toch merk ik dat ik soms alleen maar onderweg ben om te komen waar ik zijn moet, dat ik vergeet te genieten van al dat mooie onderweg.
En dan kan het af en toe heel goed zijn om een camera bij je te hebben. Op het moment dat je op pad gaat met de bedoeling een paar mooie plaatjes te schieten, kijk je ineens heel anders. Het mooie ligt voor het oprapen en je blijft foto’s maken. Dan ineens ga je weer letten op de kleine dingen.
Van de week ben ik weer eens met mijn camera in de tas op pad gegaan. Ik had zin om een paar leuke foto’s te maken. De mooie beelden lagen voor het oprapen.  Het begon al achter het huis, bij ons in de tuin. Hoe kunstig is zo’n spinnenweb gemaakt? Is het niet heel bijzonder?

2015-05-20 08.23.35

Kijk eens goed naar een uitgebloeide paardenbloem, een doodgewone naaktslak.  Het is maar onkruid, het is een beetje viezig, maar hoe mooi is het eigenlijk?

En dan de kalfjes, de lammetjes in de wei. Zo mooi, nog zo afhankelijk van hun moeder. Prachtig om naar te kijken!

Een vogeltje, een kastanjeboom in de bloesem, een riviertje door het prachtige landschap Nu zie ik het wel, maar vaak fiets ik er gewoon voorbij, kijk ik niet eens opzij.

En dan kom ik in de winkel. Een hele andere omgeving. Ook hier zijn zoveel mooie dingen te zien, zoveel kleuren waar ik ontzettend vrolijk van word. Al dat garen, verschillende kleuren, al die mooie materialen om mee te werken. En ook hier, met mijn camera in de hand, valt het me weer eens extra op wat kleuren met je doen. Ik blijf foto’s maken. Wat ben ik toch een bevoorrecht mens. Wat zijn er toch veel mooie, bijzondere dingen om van te genieten! Wat ben ik toch blij met de omgeving waar ik woon. Wat ben ik ook blij met mijn hobby. Wat werk ik toch op een prachtige plek.

Kijken door het oog van de camera, ik wil er geen gewoonte van maken. Het moet niet zo gaan worden dat ik niet meer kan genieten zonder zo’n ding in de hand of om mijn nek. Toch merkte ik deze dag dat ik heel anders ging kijken, omdat ik een paar mooie dingen wilde vangen op beeld. Deze keer is het goed geweest.
De volgende keer dat ik deze route weer ga fietsen, dat ik weer aan de heerlijke tafel in de winkel zit, wil ik tóch proberen iets bewuster te gaan kijken. Te genieten van de dingen die ik zie, in kleur, in zonlicht, in bomen, dansende lammetjes en ook in prachtige materialen.
In ons jachtige leven gaan we hier zo vaak aan voorbij. Soms nemen zorgen om gezondheid of andere zaken ons helemaal in beslag. Soms laten we ons meeslepen in dingen die er eigenlijk niet toe doen. Logisch, maar toch is het zo belangrijk om te blijven zien dat er nog zoveel moois is. Er zijn zoveel kleine, grootse dingen te zien in de natuur, maar ook in datgene wat mensen, wat we zelf maken. We hebben een prachtige hobby!
Een fijn, lang pinksterweekend allemaal!

Blijf genieten van je hobby, genieten van het haken, van de kleuren waar je mee werkt. Ik hoop je snel weer terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten .

x
^

Vind je dit leuk?

Like mij op Facebook en blijf op de hoogte van mijn verhalen.