Gehaakte tulpen

23 maart 2015

Met de voorbereidingen van dit kussen, kwamen de lentekriebels en ze zijn niet weer weggegaan. Het had te maken met de zon die maar bleef schijnen, maar het had ook te maken met het haakwerkje waar ik mee bezig was. Het was fantastisch om te werken met mijn eigen patroon, gemaakt van strijkkralen. Zoveel plezier als ik had van het maken van dit patroon, zoveel plezier had ik ook van het maken van het kussen dat het zou gaan worden. Het was een fantastisch idee om een kussen met een tulp erop te maken. Ik werd er blij van, iedere keer als ik mijn haakwerk oppakte. Tulpen zijn voor mij een soort van wonderbloemen. Eigenlijk is alles in de natuur dat, maar tulpen zijn toch wel een beetje speciaal. Ze groeien, bijna, terwijl je er naar kijkt! Je kunt ze afsnijden tot onder de rand van je vaas, maar binnen een paar dagen zijn ze de vaas uitgegroeid. Zo geweldig! En zo was het ook met de tulp op mijn kussen. Ik begon onderaan bij de steel en toer voor toer groeide er een tulp onder mijn handen vandaan.

Nadat mijn kussen van strijkkralen klaar was, moest ik bepalen hoe groot mijn kussen zou worden. Ik begon dus met een lossenlijn. Het patroon is 25 bij 25 kralen en ik kwam voor een goede breedte uit op 75 lossen. Dat betekende dus dat ieder kraaltje 3 vasten opzij en 3 toeren omhoog zou gaan worden. En zo begon ik te haken.
Dit is dus je patroon.

2015-03-23 18.28.14

We beginnen rechts onderin. Zoals je kunt zien zijn de eerste 2 toeren wit. Je begint dus met een lossenlijn van 75 lossen en haakt hierop 6 toeren vasten. Bij de zevende toer moeten we een groene draad toevoegen. We haken dus 11 x 3 = 33 vasten en bij de laatste vaste wisselen we van kleur. Je kunt in het filmpje op de home-pagina zien hoe je dit makkelijk kunt doen. Nu haken we 3 x 3 =9 vasten en nemen de witte draad mee. In de laatste vaste wisselen we van kleur en haken de laatste 33 vasten weer met wit. Deze toer herhalen we nog 5 keer. In de laatste van de 6 toeren moet je goed opletten waar, voor de volgende toer, je draad moet liggen. In het patroon kun je zien dat de volgende toer 2 kralen, dus 6 steken eerder begint dan bij de vorige toer. In de laatste van de 3 toeren neem je de groene draad dus nog 6 steken mee en laat hem daar liggen. Het lijkt ingewikkeld, maar je zult zien dat het gaat lukken.

Op deze manier werkt het eigenlijk met het hele kussen. Er zijn zelfs plekken waar je 2 of 3 draden mee moet nemen. Werk gewoon lekker ontspannen aan dit kussen. Het is belangrijk dat je ervan geniet!
Ik had het geluk dat het weer erg mee zat en heb zelfs een gedeelte aan het water zitten haken.

En zo haakte ik heerlijk aan mijn kussen en mijn tulp groeide iedere paar toeren een stukje de lucht in. Het grappige is, dat ik dacht dat ik met iets bezig was, dat ik helemaal zelf had verzonnen. Natuurlijk, het patroon is van mezelf en ik heb ook mijn eigen manier bedacht om dat patroon erin te haken. Maar in een gesprekje met mede-haaksters ben ik erachter gekomen dat dit inhaken allang bestaat! Ik had het kunnen weten natuurlijk, maar voor mij was het in ieder geval nieuw. Tapestry haken heet het. Het werd er niet minder leuk van, ik bleef met evenveel plezier werken aan mijn tulp-kussen.

En toen moest er natuurlijk ook nog een achterkant komen. Dit heb ik gedaan met de aangebroken bolletjes. Eerst 15 toeren wit, daarna 10 toeren roze, 9 toeren lichtgroen, 7 toeren donkergroen, 9 toeren lichtgroen, 10 toeren roze en weer 15 toeren wit.
Om ze even groot te krijgen en mooi, strak vierkant, heb ik zowel de voorkant als de achterkant nog even geblockt.

Het werd al heel wat zo en ik was klaar om er een kussen van te maken. Van witte stof heb ik eerst een binnenkussen genaaid. Ietsje groter dan de gehaakte vierkanten, om straks een mooi, strak kussen te hebben.
En nu een manier om de delen mooi aan elkaar te maken. Zonder plan ben ik begonnen te haken. Met rood heb ik beide delen met vasten aan elkaar gemaakt. Bij de horizontale kanten heb ik in iedere steek een vaste gemaakt, in de verticale kanten in de laatste steek van de toer een vaste. Toen ik bij de laatste kant was aangekomen heb ik het kussen erin gestopt.

En toen had ik ineens een kussen in mijn  handen. Ik vond hem prachtig! Toch is hij nog niet helemaal af. Tijdens het haken van de rode rand had ik ineens bedacht dat het wel leuk zou zijn om er een tulpenrandje omheen te maken. Heel toepasselijk, heel eenvoudig en supermooi, dacht ik in gedachten te zien. Dus ik begon.
Toer 1 met lichtgroen
Hecht de draad aan op een willekeurige plek. Haak nu 5 lossen (3 lossen als eerste stokje en 2 lossen tussen 2 stokjes in). Haak in dezelfde steek nog een stokje. Sla nu 2 steken over en haak in de volgende steek 1 stokje, 2 lossen, 1 stokje, sla weer 2 steken over. Doe dit tot je weer bent aangekomen bij het eerste stokje (de 3 lossen). Sluit de toer met een halve vaste in de derde losse van de 5 beginlossen. Als je niet helemaal uitkomt met je stokjesparen, kun je een beetje smokkelen door bijvoorbeeld op het laatst in plaats van 2, een keer 1 steek over te slaan. Hecht de draad af en werk de draadjes weg.
Toer 2 met roze
Hecht de draad aan in een 2-lossenlus. Haak 2 lossen en 2 niet afgemaakte stokjes. Dit is een clustertje van 3 stokjes. Haak na het laatste stokje alle 3 de stokjes in 1 keer af. Je haalt de draad dan dus door 4 lussen. Haak nu 2 lossen. Haak in de volgende 2-lossenlus weer een clustertje van 3 stokjes en daarna 2 lossen. Zo haak je de toer uit. In de hoeken haak je 3 lossen tussen de clustertjes van stokjes. Sluit de toer na de laatste 2 lossen met een halve vaste in de tweede van de 2 beginlossen. Hecht de draad af en werk de draadjes weg.
Toer 3 met rood
Hecht de draad aan in een 2-lossenlus met een schuifknoop op je naald (zie filmpje op de home-pagina). Haak een vaste. Haak nu 2 lossen en in de volgende 2-lossenlus weer een vaste. Haak zo de toer uit. In de hoeken haak je 1 keer 3, 1 keer 4 en nog een keer 3 lossen tussen 2 vasten in. Sluit de toer na de laatste 2 lossen met een halve vaste in de eerste vaste. Hecht de draad af en werk de draadjes weg.

Je kussen is nu klaar. Ik hoop dat je er net zo blij mee bent als dat ik dat ben! We hebben er in ieder geval het voorjaar mee in huis gehaald.

Heel veel plezier bij het lezen van mijn verhaal. Hopelijk heb je zin gekregen om aan de slag te gaan met dit gezellige kussen. Geniet van het haken, geniet van je hobby. Ik hoop je snel weer terug te zien hier, in  in wereldje van Lossen & Vasten.

  • Marsha

    Ik snap er he-le-maal niks van, maar het eindresultaat is superleuk ! 😉 Zal de rest maar overlaten aan de professional 😉

  • Alie

    Gaan we het kussen woensdag bekijken?

x
^

Vind je dit leuk?

Like mij op Facebook en blijf op de hoogte van mijn verhalen.