Een vrolijke, gehaakte strandtas

26 juni 2015

Het plan om een strandtas te gaan maken kwam eigenlijk op hetzelfde moment als het aanbreken van het mooie weer. Ergens op de achtergrond van mijn brein is er altijd wel iets bezig dat bedenkt en ontwerpt. Het is een soort van automatisme geworden. Als er dan veranderingen komen, zoals in dit geval het weer, begint het weer te borrelen. Mijn hersenen gaan aan de gang met ideetjes en ontwerpjes. Ik wilde toch al erg graag weer eens een tas maken, dus het idee van een strandtas in deze periode is vrij vanzelfsprekend. Dat het dít ontwerp zou worden, dat déze tas onder mijn handen vandaan zou groeien had ik niet durven hopen. Denkend aan mijn jeugd en de vele uitstapjes naar het strand in de jaren daarna, kwam ik op dit idee.

Als meisje vond ik het al heerlijk om naar het strand te gaan. De zon, de zee, de golven, het zand, helemaal geweldig!! De warmte die, gewoon in je eigen tuin, een beetje ondraaglijk wordt, is daar draaglijk, het is zelfs ineens heerlijk. De combinatie van zon, zee en wind is helemaal perfect. Ik kan daar uren, zelfs dagen doorbrengen! Spelend in de golven, rennend over het strand, bakkend in de zon, kijkend naar al die verschillende mensen, geniet ik volop.
Totdat we naar huis willen. Als eenmaal is uitgesproken dat we maar weer eens op huis aan moeten, dat we weggaan, dan wil ik eigenlijk ook meteen al weg zijn. Dan wil ik de hele boel bij elkaar kunnen pakken en er vandoor gaan. Maar ja, dan moet alles eerst nog opgeruimd, bij elkaar gezocht en ingepakt worden. Wát een gedoe! Je voelt je nét weer lekker fris en afgekoeld, maar met het bij elkaar pakken van de spullen, wordt de warmte alweer teveel! Dan ineens voel je het zout van de zee prikken op je lijf. Dan voel je het zand van het strand tussen je kiezen kraken. Dan vraag je jezelf af of een dagje strand echt wel zo’n goed idee was. En precies dát, de gedachte daaraan, heeft me op het idee gebracht om deze tas te gaan maken. Als ik met deze tas naar het strand of een meertje ga en ik wil weer naar huis, pak ik zo de hele boel op en ga er vandoor! Super toch, al zeg ik het zelf?

2015-06-25 16.22.18

Dat deze tas rond zou worden, was volgens mij alleen maar logisch. Alleen met een ronde tas kon ik in gedachten op een goede manier van een kleed een tas maken. Anders zou ik niet weten wat ik met de punten aan zou moeten. Het idee van de ringetjes en het koord langs de zijrand kwam tijdens het maken. In eerste instantie wilde ik in de laatste paar toeren gaatjes maken door steken over te slaan en deze te overbruggen met lossen. Later in het haakproces wilde ik het toch graag op een andere manier doen en zo ontstond het idee voor de ringetjes.

Ik had voor mezelf al besloten dat ik de tas wilde voeren. Vind je dit echt lastig, of zie je het niet zitten, je kunt hem ook gewoon niet voeren. Het is niet een “must” om deze tas te kunnen haken. Voor mijn voering ging ik naar de plaatselijke fournituren-winkel en daar vond ik alles wat ik nodig had. Wat heb ik toch een leuke voering gevonden! En wat zijn die knoopjes ook leuk. Zelfs de plastic ringetjes gaven me een blij gevoel. Met deze aankopen is mijn tas compleet! De grote knopen heb ik uiteindelijk niet meer gebruikt, omdat ik bang was dat je er dan niet meer lekker op kan zitten op het moment dat het een kleedje is.

2015-06-11 15.03.14

Ook heb ik nog even getwijfeld of ik het koord zou maken in alleen de kleuren van de tas, of met meerdere kleuren. Zoals je ziet heb ik voor het laatste gekozen. Ik vond het toch wel erg leuk om te zien dat, als de tas als een kleed op het zand zou liggen, er een mooie gekleurde rand om zou zitten. En zo ontstond mijn tas terwijl ik eraan werkte. Zo ging hij steeds meer aan mijn verwachtingen voldoen. Zo werd het steeds meer “mijn tas”.

2015-06-25 16.14.05

Gisteren was het eindelijk zover! De zon scheen, we konden een strandje gaan zoeken om mooie foto’s te gaan maken van mijn tas. Ik heb ervan genoten!
We kwamen aan bij het Loomeer, de plek die we hadden uitgekozen voor deze foto’s. Ik heb erg goeie herinneringen aan deze plek. Vroeger namen mijn ouders ons hier regelmatig mee naar toe op een zonnige zondagmiddag. Wat hadden we dan een  plezier! In mijn gedachten was deze plas toen véél groter. Mijn broertjes en ik moesten eerst moed verzamelen om de stap te nemen de hele plas over te zwemmen. Wat waren we trots als dit ons was gelukt. Ook papa zwom regelmatig mee. Later, toen mijn man en ik, na een aantal jaren in het westen te hebben gewoond, weer hier in het noorden gingen wonen, namen we onze eigen jongens ook vaak mee naar deze plek. En nu we weer met z’n tweetjes zijn, is het nog steeds heerlijk om hier een middag door te brengen. Ja, de perfecte plaats voor foto’s van mijn strandtas!
Ik legde mijn tas neer en kon op mijn eigen tas gaan zitten. Bij het neerleggen van deze tas is het namelijk een kleedje geworden. Ideaal!!

In deze periode zie je heel vaak grote aantallen kleine kikkertjes langs de waterkant zwemmen en rondspringen. Op het moment dat je aan het zwemmen bent, of met blote voeten langs de waterkant loopt, kan het wel eens wat ongemakkelijk zijn. Nu was het best grappig en mijn man kon het niet laten er een paar over de tas te laten lopen.

Op het moment dat je klaar bent om weer naar huis te gaan, leg je al je spulletjes een beetje in het midden van je kleedje en pakt de boel zo op. Je kleedje is weer een tas, alles is ingepakt en wegwezen maar!

Is het niet ontzettend leuk? Zelf ben ik erg trots op mijn tas en hoe goed het allemaal is gelukt. Sinds kort heb ik ook mijn eigen Lossen & Vasten labels. Deze tas is het eerst aan de beurt om er eentje te mogen dragen.

2015-06-25 16.18.25

Binnenkort zal ik in een blog hier uitgebreid aandacht aan geven en je laten weten hoe je ze eventueel kunt bestellen.

Ik heb een erg leuke tijd beleefd met deze tas. Het kopen van het materiaal, het bedenken en haken van de tas, het maken van de foto’s en de voorpret van het gebruik. Ik ben een tevreden mens!
En we hebben ook nog eens een heerlijke avond gehad aan het strand van ons “eigen” Loomeer!

Wil je deze vrolijke strandtas ook gaan maken? Je kunt het patroon hier gratis downloaden.
Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.

Download hier het patroon »
 • Renate Siekman

  Hallo, wat een geweldige tas! Ik ben er ook meer begonnen, maar ik heb land en stad al afgezocht naar die ringetjes. Waar vind ik deze?
  BTW, leuke site ook!
  Groetjes Renate

  • lossenenvasten

   Hallo Renate,
   Dank je wel voor je complimenten! Zelf heb ik de ringetjes bij de plaatselijke fourniturenzaak gehaald. Misschien kun je eens kijken in een stoffenwinkel? Anders heb je altijd het internet nog!
   Groetjes, Joke

   • Renate

    hoi Joke,
    Bedankt voor je reactie! Ik heb ringetjes gevonden hoor. Helaas is er bij ons geen fourniturenzaak meer, maar gelukkig hebben wij nog een hele mooie markt! Mijn tas is bijna af, ik vind m nu al echt geweldig!
    Groetjes, renate

x
^

Vind je dit leuk?

Like mij op Facebook en blijf op de hoogte van mijn verhalen.