Een oud patroon in een nieuw vestje

11 januari 2017

Het patroon bestond al een tijdje en is al vele keren gehaakt. Met heel veel plezier droeg ik, en dragen inmiddels velen van jullie ook, de eerste versie van dit patroon. Ik genoot van mijn vest, zowel van het haken en het dragen ervan als van het plaatsen van het patroon. Het wordt zeer gewaardeerd en daar ben ik heel erg trots op!
Tóch wilde ik er erg graag iets aan veranderen, niet heel erg, maar wel een beetje. Het patroon kon in mijn beleving nog net iets mooier. Ik wilde hem graag nog eens haken met een iets dunner garen en ook wilde ik hem wat “compacter” maken. Mijn eerste vest was steeds meer gaan hangen. Waar dit precies door komt, kan ik niet echt goed achter komen. Het is waarschijnlijk de combinatie van garen en misschien is ze toch ook iets te losjes gehaakt. Het zij zo.  Het “oude” vest is nu een heerlijk bankhang-vest geworden en dit vest is haar nette zusje.

Het oude patroon kwam uit de printer rollen en ik had er meteen weer zin in. Dit patroon is zó ontzettend leuk, zo ontzettend ontspannend om te haken! Ik kon gewoon niet wachten om eraan te beginnen.
Het garen had ik alweer een tijdje in huis. Vanaf het moment dat ik besloot om dit vest nog eens te gaan haken wist ik dat het gemaakt zou gaan worden van de Colour Crafter Velvet. Dit gebruikte ik ook in mijn tweede Cal-deken en ik ben erg weg van dit garen. Het is zo lekker zacht, de kleuren zijn zo mooi warm en er zit een hele mooie subtiele glans overheen.
Het patroon moest er alleen wel voor aangepast worden. Dit vond ik geen enkel probleem, het was ook precies wat ik heel graag wilde. Vooral de mouwen wilde ik graag iets minder wijd maken. Dit kwam goed uit. Het garen dat ik nu heb gebruikt is dunner dan het garen dat ik de eerste keer gebruikte. Dit betekent dus dat er meer toeren moeten komen om de juiste mouwlengte te krijgen. Na wat passen en meten was ik eruit. Het heeft ontzettend goed uitgepakt.
Aan de panden hoefde ik niet veel meer te veranderen dan dat er een paar toeren extra bij aan moesten. Het hele systeem van rechte lappen over je schouder die je aan de achterkant aan elkaar naait is hetzelfde gebleven. Ik ben er nog steeds ontzettend trots op hoe mooi dat valt.
Ook bij de boord heb ik in de hoeken een paar kleine wijzigingen aangebracht, zodat het naar mijn mening net iets mooier valt met dit dunnere garen.
Al met al ben ik met mijn eindresultaat zeer tevreden. Ik was al erg tevreden, dus bedenk maar eens hoe ik me nu voel!

2017-01-08-15-34-18

Terwijl ik met dit vest aan het haken was, bedacht ik me dat dit vest waarschijnlijk ook wel erg mooi zou uitpakken als het met de Stonewashed van Scheepjes gehaakt wordt. Ook dit is een prachtig garen en ik haakte er onder andere al eens een deken van.
Ik kon het niet laten om er even een proeflapje mee te haken en het resultaat, je ziet het, was geweldig! Ook geweldig!!
Inmiddels wordt het vest voor me gehaakt in twee verschillende lengtes. Ik kan haast niet wachten tot ze af zijn.

Het eerste lapje haakte ik van 2 kleuren Stonewashed. Kleur 802 en kleur 803. Dit vest wordt gehaakt in de langere versie van dit vest. De andere is kleur 805 en dit wordt het kortere vest. Is het effect niet prachtig?

Natuurlijk moet ook dit vest een naam krijgen. Hierover heb ik niet lang na hoeven te denken. Ik wordt zo ontzettend blij van dit vest! Er past bij dit vest geen andere naam zó goed als de naam die ik haar gaf.
“Joyce” zal ze voortaan heten!
Deze naam heeft voor mij ook een dubbele waarde. In de eerste plaats de betekenis van de naam. Vrolijk betekent het en vrolijk word ik van dit vest. Vrolijk van het haken, vrolijk van het dragen en vrolijk van het model en het garen.
Ook noemde mijn zwager mij vroeger af en toe Joyce. Je zou zeggen Joke…Joyce… logisch, zo’n koosnaampje. Voor mij was het meer.
Ik was een nakomertje en mijn zwager was in mijn ogen een hele grote, stoere man. Dat is hij ook echt, maar toen ik nog maar een klein meisje was, ik was 10 of 11 toen hij bij ons binnenkwam, was het natuurlijk nóg overweldigender. Ik keek letterlijk en figuurlijk tegen hem op.
Hij noemde me af en toe Joyce. Ik weet nog precies hoe het voelde als hij dat deed. Ik was trots op die naam. Het was iets van “je bent leuk en lief”. Het was gezelligheid en warmte. De naam Joyce voelt voor mij als een groot compliment.
Ik denk niet dat ik verder hoef uit te leggen dat dit vest voor mij ook een beetje zo voelt. Vrolijk, trots, warmte, gezelligheid, dit vest draagt het allemaal in zich!

2017-01-08-15-51-07

Afgelopen zondag gingen mijn man en ik op pad om foto’s te nemen. De dag ervoor werd het door de weersomstandigheden afgeraden om de weg op te gaan als het niet echt nodig was. Daar hebben we goed naar geluisterd. Deze dag kon het wel, de sneeuw was bijna weg en wij reden naar Groningen om wat leuke foto’s in de stad te maken.

We hebben onze auto bij de IKEA geparkeerd en liepen richting stad. Gelukkig is het een heerlijk warm vest, dus het was te doen, wandelen zonder jas.
Onderweg naar de stad kwamen we een aantal hele leuke plekjes tegen. Hier pakte mijn man de camera en hebben we geprobeerd jullie het vest zo goed mogelijk te laten zien.

Halverwege wisselde ik van vest. Het lange vest ging uit en het korte vest ging aan. Een bibbermomentje.

In mijn mooie, blauwe vest liep ik de stad in. Wat voelt het toch fijn als je trots bent op wat je draagt. Dat moet ook wel als je in de winter zonder jas, met een cameraman door de straten loopt. Je hebt een hoop bekijks. Gelukkig vind ik mijn vest het bekijken meer dan waard!

Eenmaal thuis kwam ik er achter dat ik in de haast helemaal vergeten was het label aan mijn vest te maken voor we op pad gingen. Dit deed ik natuurlijk meteen. Vol trots draag ik mijn ontwerpen en vol trots laat ik dus ook zien dat ze van Lossen & Vasten zijn.

Weer een nieuwe blog en een patroon online! Een heerlijk gevoel!!

Wil je dit vest ook gaan maken? Je kunt het patroon hier gratis downloaden. Ik wens je vast heel veel haak- en draagplezier toe!

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.

Download hier het patroon »
 • Suzanne Senff-Vangangel

  Hmmmm jammer dat er nu een nieuwe variant komt. Ik ben er al een tijdje geleden aan begonnen en heb één pand af, boord nog niet. Kan ik nu alsnog de nieuwe variant maken of moet ik het reeds gemaakte stuk uithalen?

  • lossenenvasten

   Dat er een kleine variatie op het vest zou komen kondigde ik al aan in een blog op 1 december, maar je kunt er nog helemaal zelf voor kiezen hoor! Wel ligt het er ook aan welk garen je gebruikt. De nieuwe variant is geschreven voor haaknaald nummer 4. Het zijn vooral de mouwen en de boord die wat veranderd zijn. Even goed kijken wat je zelf wilt.
   Succes ermee!!

 • Margaret

  Mooie variaties op het eerdere vest. Al vind ik een bankhangvest ook heerlijk, deze iets strakkere versies zien er ook prachtig uit.

  Groetjes, Margaret

 • Els van zomeren

  Goedenavond, ik moet aan toer 11 beginnen van het boord aan het vest. Er staat toer 10 TM 14 maar maar uitleg voor één toer, toer 10. Hoe moet ik 11 TM 14 haken?

  • lossenenvasten

   Deze toeren haak je precies hetzelfde als toer 10.

x
^

Vind je dit leuk?

Like mij op Facebook en blijf op de hoogte van mijn verhalen.