Een nostalgisch, gehaakt babydekentje

11 september 2015

Wat ik ermee ga doen, nu hij klaar is? Ik heb geen idee! Maar wat heb ik een plezier gehad aan het haken van dit dekentje. Wat was het heerlijk om met die schattige kleurtjes te werken. Dit dekentje heb ik puur gehaakt als project voor op de website. Even iets anders. Ik wist dat ik het leuk zou vinden. Ik ben er gek op, dekens haken. Ik houd van die grote projecten waarin je meters kan maken. Heerlijk. Lekker op de bank met je haaknaald en je garen en gewoon doen wat je leuk vindt zonder erbij na te denken, haken! Ideaal als je ondertussen lekker tv wilt kijken. Ja, dat is echt hobby! En nu ligt mijn dekentje mooi te zijn. Ik ben benieuwd welk kindje er ooit onder komt te liggen. Ik wacht maar gewoon af. Dat ik binnenkort nog eens aan zo’n babydeken begin, dat is wel zeker. Even iets kleins, maar toch een deken. Toch datgene wat ik zo leuk vind om te doen!

Het proeflapje lag er al een tijdje. Het ontwerpje was al lang goedgekeurd door mezelf. De kleurtjes voor mijn deken uitzoeken, dát viel nog niet mee. Ik wilde iets zachts, maar niet zoet. Ik wilde iets liefs, maar wel kleur. En ik wilde katoen. Van dat gewone katoen voor haaknaald nummer 3. Ik heb veel rondgekeken en verschillende merken in handen gehad. Vaak stond ik al bijna bij de kassa, maar in mijn kleine wandeling van het schap naar de kassa bedacht ik me toch. Tot ik op een keer zonder reden bij een bepaalde winkel was en voor het schap met Katia Capri stond. Ik had met dit garen al eens een leuk kussen gehaakt, dus ik wist dat het fijn katoen was om mee te werken. Binnen de kortste tijd was ik aan het spelen met de kleurtjes. De bolletjes schoven over de grond heen en weer, tot ik ineens deze kleuren bij elkaar had. Ik was verliefd!

Uiteindelijk heb ik er nog een crèmekleur bijgenomen, omdat dat het voor mijn gevoel helemaal af maakte. Ik wilde de bolletje gaan betalen, maar toen bleek dat er van niet één kleur allemaal bolletjes op voorraad waren met het zelfde nummer verfbad. Uiteindelijk heb ik de kleuren onthouden en ze via het intenet besteld. Wat was ik blij toen mijn bestelling binnenkwam!

’s Avonds heb ik meteen een begin gemaakt met mijn mooie dekentje. Na een paar kleine veranderingen in datgene wat ik eerst had verzonnen, was ik helemaal tevreden. Wat haakte dit heerlijk weg! Het patroon, het garen, de kleurtjes, het heeft me geen moment verveeld. Een heerlijk project om overal mee naar toe te kunnen nemen.
Zo nam ik het ook een keer mee naar het haakcafé waar ik altijd kom. Op een gegeven moment zei één van de dames dat dit dekentje haar erg deed denken aan haar babykamertje van vroeger. Grappig vond ik het. Ik vond het zelf al van die heerlijk ouderwetse kleurtjes, dat werd nu alleen maar bevestigd.
Een aantal weken later zat ik weer eens heerlijk op de bank aan mijn dekentje te haken en een beetje weg te dromen. Ineens bedacht ik me dat de babykamer van onze eigen zoon ook dezelfde kleuren had. Dacht ik dit, of was dit zo? Ik ging naar boven, op zoek naar de plakboeken die ik altijd bijhield van de zwangerschappen. En ja hoor! Hoe leuk is dit??

Mijn dekentje werd hier alleen maar leuker van! Wat had hij vroeger goed gepast in mijn eigen babykamer. En wat grappig dat ik de kleuren, die we ruim 20 jaar geleden uitzochten voor een babykamer, nog steeds zo mooi vind!

Ik haakte lekker verder aan mijn dekentje. Af en toe even iets tussendoor. Ondertussen ook nog lekker vakantie gehad. En ineens was hij klaar. Ik was tevreden. Ik vond hem prachtig! Zeker met dit hele verhaal erbij in gedachten.
Gisteren ben ik ermee naar De Wissel gegaan, een kringloopwinkel bij ons in de buurt. Daar staan zo ontzettend veel mooie, oude spullen. Daar wilde ik graag mijn foto’s maken. En ik kreeg toestemming! Dus met mijn deken en mijn  fototoestel ben ik door de winkel gelopen op zoek naar mooie plaatjes. En dit is het resultaat.

Mijn dekentje is af. Het patroon is gemaakt. De blog is geschreven. Ik hoop dat velen van jullie dit dekentje zo leuk vinden dat ze er ook mee aan de slag gaan. Heerlijk meters maken, maar wel goed te overzien. Het patroon kun je hier gratis downloaden.

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.

Download hier het patroon »
 • Henriette van Klaveren

  Wat een heerlijk verhaal weer Joke, verhalen schrijven gaat je net zo goed af als patronen bedenken 😉😘
  Dank voor dit dekentje

  • lossenenvasten

   Haha, dank je wel! Ik ben ook zo blij dat ik die twee hier kan combineren!
   Graag gedaan! xx

x
^

Vind je dit leuk?

Like mij op Facebook en blijf op de hoogte van mijn verhalen.