Een heerlijk warme Beanie voor de winter

26 november 2015

Mam, kun je zoiets ook maken? Dat was het begin van deze Beanie.
Als je kind je dát vraagt, kun je toch alles? Hoe leuk is het om iets voor je volwassen zoon te mogen haken?
Ik bekeek de plaatjes die hij me liet zien op zijn mobiel en meteen draaiden alle radertjes op volle toeren. Ideetjes werden plannen en met die plannen ging ik aan de slag.

Het garen dat ik wilde gebruiken voor deze Beanie was vanaf het begin duidelijk, dit zou een tweed gaan worden. Heerlijk warm, lekker stoer, precies de twee belangrijkste ingrediënten voor deze muts.
Ik haalde voor het proefmodel een goedkoop garen. Zo kon ik even uitproberen wat ik precies wilde. Ik had wel een beeld voor ogen, maar dat moet dan ook nog eventjes gemaakt worden. Meestal betekent dit eerst een paar keer uithalen, voordat het klopt met het plaatje in mijn hoofd. Zo ook deze keer.

Het eerste proefmodelletje haakte ik bij de kapper. Ik wilde donkere lokjes in mijn haar. Sinds een paar jaar liet ik mijn haar gewoon grijs worden, maar af en toe is dit toch een beetje slikken. Die lokken zijn precies wat ik wil. Lekker natuurlijk en nog niet helemáál grijs. Ach, een beetje ijdel zijn mag toch?
Maar omdat je best wel even bij de kapper zit te wachten tot de verf er goed genoeg in zit én ik niet van al die tijdschriften houd, nam ik mijn haaknaald, mijn bolletje garen en een notitieblokje + pen mee.
Eenmaal thuisgekomen leek het erop, maar het was het niet, dus uithalen maar. Gelukkig had ik alles opgeschreven en wist ik precies wat ik er niet goed aan vond. De tweede poging was dus al raak. Fijn!!
Toen de laatste toer eraan zat, bedacht ik ineens dat ik er eigenlijk ook nog wel graag een boordje op wilde. Dit had ik nog nooit gedaan en probeerde het uit met reliëf (halve) stokjes. Het verbaasde me hoe mooi ik het vond en blies de loftrompet over mezelf uit.
Toen moest ik aan de slag met datgene wat deze Beanie wat “anders” zou maken. De opdracht was een beetje een lange muts te maken, zodat hij naar achteren zou vallen. Het leek me leuk om dat “naar achteren vallen” een handje te helpen. Dit wilde ik doen door een soort van plooien over dwars te maken. Om deze reden haakte ik de hele muts alleen in de achterste lussen. Dat dit ook een erg leuk effect aan de muts gaf, was een zeer prettige bijkomstigheid. Ik haakte steeds twee steken samen van 2 verschillende toeren die een stukje uit elkaar lagen. Dat zag er goed uit. Super!!
Zo had ik ineens het proefmodel in handen van de Beanie voor onze zoon. Nu moet hij nog goedgekeurd worden.
Heerlijk dat appen van tegenwoordig! Met drie jongens buiten de deur kun je elkaar tóch op de hoogte houden van alles wat je doet, inclusief foto’s. En we appen wat af! Zo ook deze keer. Ik stuurde hem een aantal foto’s en het leek hem erg leuk.

Hij zou hem alleen graag in het groen willen hebben.
Dat kan. Ik moest dezelfde week nog naar handwerk.nl en nam het garen mee waarvan ik dacht dat dit precies was wat hij wilde!

2015-11-26 15.02.06

En ja hoor, ik had gelijk! Het was de perfecte keus!
Dus haakte ik de Beanie nog een keer, maar nu voor het echie. Dit garen was iets dunner dan het garen van het proefmodel, dus moest ik alles iets aanpassen. Dit was geen enkel probleem. De meerderingen gingen nog één keer extra verder en toen was hij precies zo wijd als zijn voorbeeld.
En toen was hij klaar! En toen moest ik wachten tot het weekend was.

2015-11-22 13.15.59

Gelukkig ging de tijd snel en was het zaterdag voor ik er erg in had.
En gelukkig was hij nog enthousiaster dan ik had gehoopt. Hij vond hem geweldig!!

Leuk hè, die boord?

2015-11-22 16.23.43

En die achterkant is ook zó geweldig!

2015-11-22 16.18.40

Onze zoon is een echte muzikant. Hij is de middelste, degene die ook zorgt voor de prachtige filmpjes op de website. Deze Beanie is ook een echte “muzikanten-muts”, dus werden de foto’s gemaakt terwijl hij gitaar aan het spelen was. We namen een heerlijke vintage gitaar mee. Mijn man heeft hem ooit bij een kringloopwinkel gekocht.

2015-11-22 16.19.22

We vonden de brug aan het einde van onze straat de perfecte plek om de foto’s te maken. Het was echt superleuk om dit een keer met mijn eigen kind te doen!

Ondanks de gezelligheid wilden we tóch graag naar huis. We waren koud! En hij had een heerlijk warme muts op, maar ik niet!

2015-11-22 16.24.58

Het garen voor een bijpassende sjaal is al besteld. Binnenkort een patroon. Ik moet het alleen eerst nog verzinnen.
Het patroon van de Beanie kun je hier gratis downloaden.

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.

Download hier het patroon »
  • Petra Kuivenhoven

    Wat een heerlijk verhaal om te lezen..ik geniet!! En de muts is super geworden…wat een leuke zoon heb je! Onze derde dochter speelt ook zo graag gitaar…ik hou van muziek in huis. Fijne avond en groetjes van Petra

x
^

Vind je dit leuk?

Like mij op Facebook en blijf op de hoogte van mijn verhalen.