Een heerlijk lang, vrolijk, ander zomervest

19 mei 2015

Hij is klaar! Het voelt zelfs een beetje als “hij is eindelijk klaar”! Niet dat ik er erg lang aan heb gewerkt, ik was gewoon erg nieuwsgierig naar het resultaat. Er zat een idee in mijn hoofd en dat idee probeerde ik van mijn haaknaald te laten komen. Alles in me zei dat datgene dat ik had bedacht er leuk uit zou komen te zien. Maar dat weet je natuurlijk nooit zeker. Het blijft altijd spannend of je hebt gekozen voor het juiste garen, of het model wel zo valt als dat je dacht dat het zou gaan doen. Al die dingen zou ik pas weten op het moment dat hij helemaal klaar zou zijn en ik hem ook daadwerkelijk aan kon gaan trekken.
Het is een eenvoudig, recht patroon. Het wordt gehaakt met haaknaald nummer 5, het garen haakt heerlijk weg, het ging dus heerlijk snel! Wel moest ik tussendoor nog een paar weekjes wachten op een nieuwe bestelling garen. Maar goed, dan nóg was het een vlot project. Toch ben ik zó blij dat hij “eindelijk” af is! En nog blijer ben ik dat het eindproduct helemaal naar mijn zin is, zelfs meer dan dat!!

Na een heleboel projecten voor in en om het huis, zoals dekens, kussens, een uienmandje en dat soort dingen, kreeg ik na mijn omslagdoek steeds meer zin om ook eens een kledingstuk te gaan haken. Ook kreeg ik zo af en toe wel eens de vraag van iemand of ik wel eens een trui of een vest had gemaakt. Nee, dat heb ik nog nooit gedaan, maar er begon zich heel langzamerhand wel een idee te ontwikkelen in mijn hoofd. Meestal aan het begin van zoiets , laat ik het maar gewoon een beetje borrelen, er komt vanzelf een idee, of niet.  In dit geval kwam het wel. Ongeveer een maand nadat ik de beslissing had genomen om een vest te gaan maken, wist ik dat het eens iets heel anders moest worden. Niet zozeer iets heel anders dan al in de boeken staat, of in de winkels hangt. Nee, het moest iets heel anders worden dan al die kledingstukken, die thuis al bij mij in de kast hangen. Als ik mijn kastdeur opentrek is het verre van “een zee van kleur”, wat je daar aantreft. Je komt er veel zwart en donkerblauw tegen. Lekker makkelijk, altijd goed.

2015-05-18 13.48.29

Nu wilde ik eens iets gaan maken dat niet altijd lekker makkelijk of altijd goed is, nee, het mag best anders zijn, het mag best eens opvallen! Om te beginnen wilde ik een lang vest. Echt een lang vest, zo eentje tot over de knie. Dat vind ik zelf zó leuk. Ik heb het altijd al erg leuk gevonden en in mijn jonge jaren droeg ik het ook regelmatig. Maar ineens kom je op zo’n leeftijd, dat je altijd denkt aan handig. Het mag niet langer zijn dan mijn jas, dat staat zo vreemd. Het mag niet teveel kleur hebben, want dan val je zo op… Hmmm, deze keer dus lekker lang en lekker veel kleur. Daar heb ik nu echt eens zin in!  Het moet een zomers en soepel vallend vest worden. Hoe ik aan het soort van garen en de kleur ben gekomen kun je lezen in een andere blog. Het staat achter deze link.

2015-05-09 08.55.42

Ook moest het lekker eenvoudig zijn om te maken, maar wel een hele bijzondere uitstraling hebben. Voor mezelf, het is tenslotte mijn eerste vest, maar ook voor degene die zin heeft om dit vest ook te gaan maken.
Ik kan geen foto’s laten zien van het proces van ontwerpen en bedenken. Dat gebeurd bijna allemaal in mijn hoofd. De maten heb ik berekend met behulp van mijn oude boeken en datgene dat ik nog had onthouden uit mijn schoolperiode. Met een proeflapje van het garen dat ik ging gebruiken kon ik dan uitrekenen hoeveel lossen, of hoeveel toeren stokjes een bepaald aantal centimeters was. De resultaten daarvan heb ik in een tekening uitgewerkt.

2015-05-18 14.09.11

Vroeger, in mijn jonge jaren, heb ik Mode & Kleding gedaan. Dus werken met patronen is wel iets waar mijn hart ligt en waar ik ook wel handig mee ben. We maakten in die tijd ook regelmatig onze ontwerpen eerst van plastic of papier, zodat we het vast al een beetje konden passen. Deze keer deed ik dat met patroonpapier. Zo heb ik een kleine indruk gekregen van wat ik een goede lengte vond zowel voor de panden als de mouwen. Ook kreeg ik een héél klein beetje een idee wat de kraag zou gaan doen als hij langs de midden-voornaad naar beneden zou vallen.
Nadat het ontwerpen, het uitmeten en het berekenen van steken en toeren klaar was, ging ik aan de slag. Het begin was makkelijk. Of eigenlijk, het was zelfs vrij eenvoudig helemaal tot op het punt dat de mouwen erin zaten. Alles verliep volgens plan. De berekeningen klopten. De lengte van het vest was perfect. De mouwen pasten precies in de armsgaten. Helemaal top!
En toen trok ik hem aan…
De bedoeling was dat het vest zou rusten op de mouwnaden, die over de schouders lopen. Daardoor zouden de midden-voorpanden naar beneden vallen en een hele mooie, vallende sjaalkraag vormen. Dit pakte anders uit. Niet alleen de kraag, maar het hele vest ging naar de grond. Het zakte zo van mijn schouders naar beneden. De zwaartekracht was te sterk, of mijn vest te zwaar. Balen!! Je snapt vast wel dat ik van dit moment geen foto heb.
Wat nu? Alles uithalen? Een nieuw project verzinnen voor dit prachtige garen? Nee, zover was ik nog lang niet! Eerst maar kijken of er nog andere mogelijkheden zijn. Ik had al wel in de gaten dat er niet veel anders op zat dan toch schoudernaden creëren. Dan zou het vest in ieder geval niet meer naar beneden vallen, maar op de schouders blijven hangen. Dat het geheel er dan heel anders uit zou gaan zien dan het plaatje in mijn hoofd, daar was ik van overtuigd.
Maar goed, ik had niet veel keuze. Ik heb het vest plat neergelegd en gewoon dwars over het vest, ter hoogte van de bovenkant van de mouwen, evenwijdig aan de bovenkant van de kraag, met een grove steek schoudernaden genaaid. Eerst even heel snel, om te kijken of het wat zou zijn. Ook had ik even aan de ene kant een recht, en aan de andere kant een schuin stiksel gemaakt om te vergelijken.

En weer kwam het moment dat ik mijn vest aantrok en in de spiegel moest kijken. Deze keer was ik verbaasd! Niet omdat het mislukt was, maar omdat ik het zo’n grote, positieve verandering vond. Ja, de kraag viel heel anders nu, maar wat vind ik dít mooi! En ook de schoudernaden erin, prachtig, ik kon wel janken van blijdschap!! Uiteindelijk heb ik gekozen voor rechte naden, omdat hierdoor de kraag net iets mooier viel.

2015-05-18 10.27.24

Behalve voor de schoudernaden en het afhechten van alle draadjes, is er geen naald aan mijn vest te pas gekomen. De beide panden zijn aan elkaar gehaakt, de mouwnaad is gehaakt en ook zijn de mouwen in de panden gehaakt.

Mijn vest is af. Weer een project dat ontstond in mijn hoofd, gehaakt werd met mijn handen en gevormd werd tijdens het maken. Heerlijk! Wat kan ik toch genieten van het werken met garen, patronen en ideeën. Wat is het toch geweldig om zulk prachtig materiaal te zien veranderen in een kledingstuk, waar ik zeker weten heel veel plezier van ga krijgen. Het patroon kun je hier gratis downloaden.
Mijn buurvrouw was gisteren zo aardig om met mij op pad te gaan om een fotoshoot te doen. We hebben voor een plek dichtbij huis gekozen. Kampsheide, een prachtig natuurgebied met veel heide en bos en een meertje in het midden. Een geweldige locatie om deze foto’s te maken.
Zeg nu zelf…is het geen plaatje, alles zo bij elkaar?

Ik hoop dat ik je met deze blog heb kunnen inspireren tot het maken van dit vest. Je kunt het maken van hetzelfde garen dat ik heb gebruikt, maar je kunt ook kiezen voor een ander garen natuurlijk. Maak het in ieder geval van het materiaal dat ervoor zorgt dat je net zo blij bent met je eindproduct, als dat ik dat ben met het mijne. Let er wel op dat, als je hetzelfde aantal toeren en steken als ik gebruikt, je ook dezelfde dikte van garen gaat gebruiken. Heel veel plezier ermee!
Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel weer terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.

Download hier het patroon »
 • Karin Veldman

  Wat mooi en wat een prachtig garen.

 • Ellen Kuppens

  Geweldig vest geworden. Ik snap helemaal dat je daar helemaal blij van wordt. Knap hoor, iets wat in je hoofd zit kunnen maken met je handen.
  Groetjes Ellen Kuppens

 • karin

  Wow, hier wordt ik blij van! Alleen al van het zien!
  Kan me voorstellen dat jij er superblij mee bent. Complimenten!

 • Eli

  Wat een mooi vest! Ik vind je verhaal erover ook heel leuk om te lezen :-)

 • Iris

  Heel mooi vest

 • Inge Friege

  Goedemorgen Joke, op slag verliefd en in een opwelling het garen opgezocht dat je gebruikte. Oh wat mooi. Gisteren op internet besteld en weet je wat? Vandaag arriveren ze al. Ik ga voor de lichtblauwe versie. Jammer genoeg verkocht de enige winkel in Alkmaar geen Lang. Dus heel spannend allemaal. Tja het is een opwelling want ik heb nog nooit een kledingstuk gehaakt. Ben niet verder gekomen dan dekens. Dus oei, waar begin ik aan. Zou ik je af en toe mogen benaderen als ik vragen heb? Als dat zo is voel ik me een stuk geruster! Heel hartelijk gegroet vanuit Alkmaar en dank dat je hem deelt!

  • lossenenvasten

   Hallo Inge. Voordat ik dit vest haakte, had ik ook nog nooit een kledingstuk gehaakt hoor! Misschien stelt dat je wat gerust. En natuurlijk mag je me af en toe wat vragen. Geen enkel probleem! Heel veel plezier met je prachtige bolletjes garen en met het haken van je vest!! Groetjes, Joke

 • Inge Friege

  Kijk eens, de wol is binnen! Nu nog beginnen! Zijn er meer volgers die met dit vest bezig zijn?

 • Inge Friege

  Kijk Joke, het begin is er! Straks loopt er in Alkmaar iemand in jouw creatie rond!

 • Diana van Velsen

  Wow tof, dankjewel voor je snelle reactie :)

  • lossenenvasten

   Graag gedaan!

x
^

Vind je dit leuk?

Like mij op Facebook en blijf op de hoogte van mijn verhalen.