Een halve grannysquare

14 april 2015

Bijna iedere wolwinkel heeft er wel eentje in de etalage. In bijna ieder haakboek of tijdschrift staat wel een leuk patroon. Facebook staat er vol mee, zeker als je veel haak- of breipagina’s bezoekt. Op het internet staan volop patronen. En ook in kledingzaken zijn ze in grote getale aanwezig…sjaals en omslagdoeken, helemaal van deze tijd! Een hele goede reden voor mij om er ook een te gaan maken en te plaatsen hier, bij Lossen & Vasten.

Nadat het plan om een omslagdoek te gaan maken was ontstaan, ben ik na gaan denken over hoe ik wil dat hij eruit komt te zien. Ik had al wel iets van een plan in mijn hoofd, maar ik had het nog niet helemaal uitgewerkt. Het patroon, daar was ik snel uit. Al een tijdje had ik zin om weer eens iets met een grannysquare te gaan doen. Een omslagdoek is dan natuurlijk ideaal. Het is dan wel geen hele granny, maar een halve, omdat het een driehoek moet worden. Ik houd van eenvoudig chique, dus het garen zal een beetje moeten gaan zorgen voor chique, aangezien het patroon heel eenvoudig is. Ook wist ik, dat ik niet een omslagdoek wilde maken om mezelf warm te houden. Het moet er één moest worden die mezelf een beetje mooier maakt en die ik bijvoorbeeld om kan slaan als de zon te warm is op mijn huid.
De eerste stappen zijn gezet. Nu moeten nog het garen en de kleur gekozen worden.
De bak met dit garen stond al een tijdje in de winkel, maar ik had nog niet iets bedacht wat ik ervan wilde maken. Toen ik daar ineens weer voor stond met het plan voor een omslagdoek in mijn hoofd, viel het kwartje. Dit is het garen dat ik wil gebruiken. Dit gaat het worden. Er zit een mooie glans op, het is lekker glad (koel) en het is verkrijgbaar in heel veel, mooie kleuren. Ook de samenstelling is erg mooi. 67% katoen en 33% viscose. Een heerlijk zomers garen dus. Ik liet mijn ogen even over de kleurtjes gaan en deze combinatie smolt samen in mijn hoofd. Het leek me geweldig!

2015-04-06 09.41.09

De 2 effen kleuren, daar zou ik de omslagdoek mee haken en voor de rand had ik het garen met verloop meegenomen. Thuis ben ik meteen enthousiast aan het haken gegaan. De eerste toeren gingen supersnel, dus ik kon meteen zien dat het resultaat me aanstond. Ik heb ervoor gekozen om steeds 2 toeren dezelfde kleur te haken en dan te wisselen van kleur. Zo zijn de strepen net iets breder en blijft het geheel wat rustiger.

2015-04-06 14.34.25

Het is een erg leuk, snel project. Heerlijk om aan te werken. Je kunt ermee bezig zijn terwijl je met iemand zit te praten, of tv zit te kijken. Echte ontspanning dus!
Na 31 strepen, 62 toeren, vond ik mijn omslagdoek klaar. Je kunt natuurlijk doorgaan totdat hij om je heen valt zoals je het zelf mooi vindt staan. Ik ben begonnen met blauw en ik ben er ook mee geëindigd.
Nu kon ik met mijn rand beginnen. Enthousiast pakte ik mijn bolletje garen met de in elkaar overlopende kleuren en begon te haken. Eerst maar een proef-stukje.  Ik begon met een rij stokjes. In de volgende 2 toeren maakte ik er lossenlussen en een schulpje op. Maar ik was niet tevreden. Teleurgesteld keek ik naar mijn mooie omslagdoek…ik vond hem niet mooi op deze manier.

Misschien is de rij stokjes ertussen te breed, dacht ik. Ik deed dus gewoon hetzelfde, maar verving nu de stokjes door vasten.

2015-04-12 10.50.31

Maar ook nu kon ik het niet mooi vinden. Ik moest kiezen voor heel iets anders, of dit garen niet gebruiken, dus haalde ik mijn werk weer uit…

2015-04-12 10.51.39

Maar toen alleen de rij vasten er nog aan zat, dacht ik, dít vind ik mooi! Het is misschien wel heel erg eenvoudig, maar wél precies wat ik wil!! Dus heb ik besloten om de rand alleen van vasten te maken. Mijn omslagdoek was klaar voor gebruik. Alleen nog even blocken.

Wil je ook aan de slag met dit patroon? Je kunt hem hier gratis downloaden. Om mijn omslagdoek vast te zetten heb ik nog een bloem-broche gemaakt. Dit patroon vind je hier. Ik had hem al eens eerder gebruikt.

2015-04-14 10.11.48

Vanochtend ben ik met mijn omslagdoek en een torso uit de winkel naar Loon gereden. Daar heb ik mijn auto aan de Drentsche Aa gezet, heb het hele spul uitgepakt, klaargezet en heb een paar prachtige foto’s genomen. Wat wonen wij toch op een mooi plekje!
Iedere keer voel ik weer iets van trots, als er iets uit mijn handen komt, waar ik blij mee ben, wat ik mooi vind. Deze omslagdoek ga ik zeker veel dragen. Ik heb nu al zin om met de boot naar Schiermonnikoog te gaan, aan de reling te staan met mijn omslagdoek over mijn schouders en me mooi te voelen!

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel weer terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.

Download hier het patroon »
  • www.hakelotje.blogspot.com

    Hij is heel mooi geworden Joke. Morgen modeshow?

x
^

Vind je dit leuk?

Like mij op Facebook en blijf op de hoogte van mijn verhalen.