Een gehaakt boodschappennetje

28 april 2015

Gratis plastic tasjes worden met ingang van 1 januari 2016 verboden. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) aan de Tweede Kamer laten weten.
Het verbod maakt deel uit van een bredere aanpak om het aantal plastic draagtasjes terug te dringen. Er komen twee uitzonderingen op het verbod: plastic tassen die noodzakelijk zijn vanwege functionaliteit en voedselveiligheid.

Dit las ik pas geleden ergens op het grote web en het eerste dat ik dacht was: Wij hakende vrouwen zijn toch niet voor één gat te vangen??

Al sinds lange tijd worden bij veel winkels tasjes in een hoesje verkocht, die je zo in je eigen tas kunt stoppen voor het geval dat. Het vervelende van deze tasje is, althans, zo gaat dat vaak bij mij, dat je steeds het hoesje kwijtraakt op het moment dat je het tasje gebruikt.

2015-04-28 13.27.34

Ook heb ik op verschillende websites al enkele net-tassen, gehaakt of geknoopt, voorbij zien komen. Dit waarschijnlijk allemaal al met de bedoeling om straks goed voorbereid te zijn, als je geen gratis tasjes meer bij de winkel krijgt aangeboden. Want dat gaat natuurlijk problemen geven! Zie je jezelf al lopen met je pas gekochte kleding, los in de hand? Of de spulletjes van de drogist in je handtas gepropt? Appels en sinaasappels samen met je bolletjes garen in één tas? Dit willen wij toch niet? Dit gaat ons toch niet overkomen??

Nee! Vanaf het moment dat ik hoorde dat er een tijd komt dat we geen gratis plastic tasjes meer aangeboden krijgen bij onze gekochte spullen, wilde ik daar iets mee. In mijn handtas zal voortaan altijd een extra tas te vinden zijn. Ik wil niet dat ik straks niet weet waar ik met mijn gekochte spullen naartoe moet! Deze dame wil op alles voorbereid zijn!!
Ik had al ongeveer een idee van wat ik wilde maken. Iedereen heeft al wel eens zo’n tasje gezien met een dubbele bodem, waar dan een netje tussen zit. Dat was wat ik wilde, maar ik wilde wel dat het aan een paar eisen zou voldoen. Een aantal mensen die ik ken hebben al eens een boodschappennetje gemaakt. Veel van deze mensen klagen over het feit dat, als je het netje met je boodschappen vult, hij over de grond sleept. Hij rekt veel te ver uit. Dat moet bij wat ik ga maken in ieder geval niet gebeuren. Mijn netje zal iets korter gaan worden en in het middenstuk wat boller zijn, zodat je naar de zijkanten toe nog wel het één en ander kwijt kunt. Ook wil ik dat het bolletje, het hoesje dat in mijn tas zit, er leuk uitziet.
De bodem zal een dubbele bodem gaan worden. Als hij opgevouwen zal zijn, moet hij er ook goed uitzien. Daarvoor wilde ik een roezeltje langs de rand en een dikke knoop in het midden hebben. Hoe ik dit allemaal voor elkaar moest gaan krijgen wist ik op het moment dat ik begon te haken nog niet. Hij moest zowel aan de binnen- als de buitenkant mooi en stevig worden. Ik ben gewoon begonnen met de rondjes voor de bodem en ineens kwam het idee, waar ik op zat te wachten. Hier zou ik trots op zijn! In het patroon kun je zien hoe ik het allemaal heb gedaan en hoe je het ook zelf kunt doen.

Vanochtend ben ik met mijn netje in de tas op pad gegaan. Voordat ik een geloofwaardig verhaal kan schrijven, moet ik hem toch wel eerst een keer hebben gebruikt. In het winkelcentrum vlakbij ons huis zit een winkel waar ze al een poosje geen gratis plastic tasjes meer meegeven. Toevallig had ik er een paar dingen nodig, dus dat kwam goed uit! Ik moet zeggen, het voelde goed om mijn gehaakte boodschappennetje uit de tas te halen. Hij is mooi, dus mag gezien worden.

En ja hoor, alles paste erin! Bij deze winkel kom ik niet meer in de problemen!

Daarna moest ik nog even naar de supermarkt. Meestal ga ik op de fiets en ook bijna iedere keer neem ik teveel mee. Alles past dan net niet in mijn fietsmandje. Wat is het dan geweldig, dat ik niet meer zonder extra tas zit of een extra tas moet gaan kopen! Ik moet zeggen, hij heeft precies de eigenschappen die ik hebben wilde. Ik voel me trots als ik hem uit mijn tas pak en hij sleept niet over de grond, als ik hem vol boodschappen doe. Er past ook nog behoorlijk wat in. Ik ben er erg blij mee!!

Voldaan ging ik terug naar huis. Alle spulletjes die ik had gekocht kon ik meenemen in mijn fietsmandje en het netje dat ik bij me had. Mijn handtas kan voortaan gewoon worden gebruikt voor datgene, waar hij voor is bedoeld.

2015-04-28 10.15.07

Ik hoop dat ik jullie met mijn verhaal heb geïnspireerd tot het maken van dit netje. Natuurlijk, op dit moment krijg je bij de winkels nog gewoon een tasje mee. Toch denk ik dat je beter te vroeg kunt zijn dan te laat. Ook is het goed vast te wennen aan de nieuwe situatie. Wil je meteen beginnen met haken? Je kunt het patroon hier gratis downloaden.

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Hopelijk kom ik je gauw weer tegen hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.

Download hier het patroon »
 • Marian

  Ooo,wat leuk.Ik heb er al 2 gehaakt maar deze is nog leuker.Met katoen gehaakt zeker?

  • lossenenvasten

   Ja, voor dit netje heb ik 2 bolletjes katoen gebruikt. Heel veel plezier bij het haken ervan!!

 • Astrid Boon

  Wat een leuk tasje waar kan ik het patroon vinden kan ik er ook een paar maken leuk voor kado tegeven

  • lossenenvasten

   Voor het patroon kun je klikken op de rode ‘hier’ boven de laatste 6 foto’s

 • Joena Goeree

  Leuk! Is er ook een patroon te vinden?

  • lossenenvasten

   Voor het patroon kun je klikken op de rode ‘hier’ boven de laatste 6 foto’s….

 • Dukke

  Hallo graag zou ik willen weten met wat voor soort garen dit netje gehaakt word en wat voor dikte haaknaald

  Gr Dukke

  • lossenenvasten

   Ik heb dit gehaakt met katoen. Ik had 2 bolletjes nodig en heb haaknaald nr 3,5 gebruikt. Veel plezier ermee!!

 • Natascha A

  Wat leuk! Ik wil zeker deze tas gaan maken.
  En zo duidelijk omschreven!

 • Ellen van Kesteren

  Hartelijk dank! Lijkt me heel handig. ik was al op zoek naar een patroon van neen boodschappennetje.

 • Gerrie Van Den Berg

  lijkt me heel handig alleen jammer ik krijg de download niet open zegt iedere keer dat er de site niet is

  • lossenenvasten

   Dat is erg vervelend zeg! Ik weet alleen niet zo goed wat er aan de hand is. Bij mezelf en wat mensen die ik heb gevraagd werkt het verder prima. Ik hoop dat je er uit komt!

 • Wilma Slingerland

  Heb je de blauwe tas ook zelf gemaakt? Wat voor sluiting heeft die?

  • lossenenvasten

   Ja, die tas heb ik ook gemaakt. Het patroon staat onder ‘zomertas’ op de website.

 • Caroline De Prijcker

  Hoi hoi !
  Ik vind deze tas geweldig ! Ben er mee bezig en wil er nog 2 maken voor moederdag. Ik kom alleen in toer 24 uit op 144 stokjes. Heb het al tig keer nageteld, maar kom echt niet op 148…… In toer 22 vond ik een klein foutje, er staat in de 3e van de eerste 2 halve vasten…. ? Ik ga nu maar verder met de 144 stokjes, geen fut om alles uit te halen ! @_@
  Onwijs bedankt voor dit fantastische patroon ! Je hebt er een volger bij hoor !!
  Haakgroetjes,
  Caroline

  • lossenenvasten

   Dank je wel Caroline, voor het grote compliment! Het foutje van toer 22 heb ik inmiddels verbeterd. De 148 stokjes, daarvoor zal ik zelf nog een keer aan het haken moeten. Als daar een fout zit, zal ik ook dat verbeteren… Succes verder met je tasjes. Groetjes, Joke

   • Caroline De Prijcker

    Dank je wel voor je supersnelle reaktie !
    Als ik het nareken kom ik op het volgende sommetje : 72 stokjes geven 36 lossenboogjes, 3 stokjes per lossenboogje en 1 in iedere vaste geeft volgens mij 36 x 4 = 144. Zo zie ik het in ieder geval, heb in de volgende toer tussen de handvaten 2 x 2 stokjes minder gehaakt. Dus kom er wel uit hoor, maar dacht ik laat het toch even weten.
    Zal morgen even garen bijhalen voor de laatste toer stokjes. Kom net te kort, 1 bolletje was al wat van gebruikt. @_@
    Kan niet wachten om te gaan shoppen met mijn tas hihihi !!!!
    Haakgroetjes,
    Caroline

    • lossenenvasten

     Hallo Caroline. Ik heb net mijn eigen netje er even bij gepakt en je hebt helemaal gelijk. Waarschijnlijk heb ik een rekenfout op papier gemaakt en ga het meteen verbeteren. Dank je wel voor het melden!!

 • Barbara Smeets

  Heel erg bedankt voor het delen van dit patroon. Super duidelijk ook!!

  • lossenenvasten

   Dank je wel Barbara! Je hebt er een prachtig netje van gemaakt!

 • Marianne Verhagen-Leijssen

  Bedankt en ook complimenten voor je handtas

 • Diny, hobbymuisje

  vind het een heel leuk netje, maar vind ik het patroon>

 • Johanna Baas

  Leg je de 2bodems met de goeie of andere kant op elkaar

 • Kakaatje

  Wat een leuk idee, ik heb al een paar gewone netjes gemaakt, zodat er in verschillende tassen iets zit. Deze is lux, ook leuk voor een kadootje. Dank je wel! Eén opmerking moet mij van het hart: wil je geen tassen aan je fietsstuur hangen, dat is echt gevaarlijk. (Was vroeger Veilig Verkeer Nederland vrijwilliger bij verkeerexamens e.d. en dat gaat er niet meer uit)

  • lossenenvasten

   Haha, ik zal erom denken! Bedankt voor je compliment!

 • Corrie

  Wat een ontzetten goed maar ook erg leuk idee. Heb het patroontje opgeslagen en ga het netje zeker maken. Bedankt voor het delen van het patroon.

 • Griet

  Super mooi, alleen het laatste lukt nog niet helemaal, krijg het netje niet goed weg,
  Maar die andere kleur is dan uit eindelijk aan de vereerde kant van het werk,

 • Akkelien Smink

  Erg leuk bedacht en een mooie duidelijke en uitgebreide beschrijving! Ik heb er ook een versie van gemaakt. Laat ik binnenkort op mijn blog zien, uiteraard met een link naar je inspirerende site!
  Groetjes,
  Akkelien (debreimeisjes.blogspot.nl)

  • lossenenvasten

   Wat leuk om te horen, ik kijk uit naar je blog! En bedankt voor je lieve reactie!

 • Danielle Zwaard

  Hij doet het als “tuintas” ook uitstekend. Thermoskan, beker, waterfles, boterhammen, schepje, leeg ijsdoosje voor aardbeien, tuinhandschoenen, telefoon, gladiolen… Ik ga er vast nog meer maken!

 • Ann Hanssens Lacko

  Vorige week bij Action zag ik een leuk bolletje garen met een mooi kleurenverloop. Het garen vond ik wat dunnetjes, dus kocht ik er ook een bolletje grijs bij, met de bedoeling er een netzakje van te maken. En zo kwam ik bij jouw patroon terecht. Heel leuk om te haken! Het is enkel wat groot en zwaar uitgevallen, dus ik experimenteer nog met andere garens. Maar dit zakje zal ook zeker dienst doen als boodschappentasje.

  • lossenenvasten

   Wat ontzettend leuk! En inderdaad, je kunt hem van verschillende garens en diktes maken. Voor iedere grootte een ander doel :-) Bedankt voor het laten zien. Super!!

 • Jolanda

  Djw!!!

 • Joyce pierik

  goedenavond ik ben bezig met het haken van het netje! maar bij toer 2 loop ik vast. De losse bogen van 5 lossen moeten die ook om de opening gehaakt worden en zo ja moet dit aan 1 kant of aan 2 kanten of door de beide vasten van de opening. graag hulp!!!! ik kom niet verder. in ieder geval vast bedankt voor jullie hulp.

  groet joyce

  • lossenenvasten

   Volgens mij heb ik je net antwoord gegeven op een andere plek. Ik hoop dat je er daarmee uitkomt.

 • ijda hilbrink

  hoi

  bij toer 2 van de rondjes staat niet dat je de toer moet sluiten maar als ik dat niet
  doe krijg ik een gat denk dat je dat vergeten bent
  groetjes ijda

  • lossenenvasten

   Hallo Ijda,
   Sorry voor mijn late antwoord, maar ik was op vakantie. Je hebt helemaal gelijk, inmiddels heb ik het aangepast. Heel erg bedankt voor het melden!
   Groetjes, Joke

 • Wendy

  Hallo, erg leuk patroon!
  Alleen ik snap deze zin niet. ‘Sluit de toer met een halve vaste in de vierde van de eerste 5
  halve vasten.’

  Deze zin komt bijna na elke toer voor.
  Ik krijg de einde van de toer ook niet mooi. En mijn tasje word ook smaller.

  Help :O

  • lossenenvasten

   Hallo Wendy,
   Je begint je toer met 5 halve vasten en je eindigt je toer met een halve vaste in de vierde hiervan. Beter kan ik het eigenlijk niet uitleggen. Dat je tasje op het einde weer wat smaller wordt klopt.
   Ik hoop dat je het inmiddels iets beter begrijpt.
   Groetjes, Joke

x
^

Vind je dit leuk?

Like mij op Facebook en blijf op de hoogte van mijn verhalen.