Een beetje van alles

17 maart 2016

Aan het begin van de winter had ik een nieuwe jas nodig. Ik wist precies wat ik wilde, maar niet hoe hij eruit moest zien. Dus gingen mijn man en ik een dagje naar Groningen. We gingen op jassen-jacht!

Nog nooit in mijn leven heb ik zoveel jassen gepast en er het label “afgekeurd”, “goedgekeurd” of “misschien” opgeplakt. Nog nooit ben ik zo lang aan het winkelen geweest voor ik slaagde.
De jas die met mij mee terug naar huis zou gaan moest mijn ogen laten twinkelen en mijn lichaam in de winter lekker warm houden. Hij moest niet te opvallend zijn, maar wel anders. Ik wilde een jas die niet iedereen draagt. Eentje die past bij wie ik ben.
Ik heb hele degelijke, hele stoere, hele opvallende, hele casual en hele saaie jassen aan gehad. Geen van deze jassen, hoe leuk ze me ook stonden af en toe, gaf me het gevoel waar ik naar op zoek was. Totdat ik deze jas zag….

2016-03-17 15.12.13

Het was precies wat ik wilde. Niet te opvallend, maar wel anders. Alleen al van het kijken naar deze jas werd ik erg blij. En volgens mijn man straalden mijn ogen op het moment dat ik hem aan trok. Geen twijfel mogelijk, dit is de jas die met mij mee terug gaat naar huis. Ik was verkocht en ook de jas was verkocht.

En zo ontstond het idee om bij deze jas een mooie tas te maken. Een tas met dezelfde uitstraling als mijn jas. Een beetje chic, een beetje stoer en een beetje fluffy.
Dus ging ik op zoek naar garen. De kleur was natuurlijk al bepaald. Het moest zwart worden met een tikkeltje roze erin. En voor het fluffy effect had ik ook al wel een leuk idee.
Samen met de eigenaresse van de winkel kwamen we uiteindelijk op dit garen uit. Een lekker stevig, iets dikker katoen om een mooie stoere uitstraling te krijgen. Voor het fluffy effect vond ik ook precies wat ik zocht. Helemaal geweldig! Ik had natuurlijk zelf ook wel in de gaten dat dit niet een makkelijk te haken garen is, maar ik wist wat ik wilde.

2016-03-17 15.28.30

Voordat ik er eindelijk aan toe kwam om met mijn tas te beginnen was het einde van de winter al in zicht. De Lossen & Vasten – CAL had al mijn tijd en aandacht in beslag genomen. Heel veel tijd om nieuwe dingen te haken of ontwerpen was er niet. Maar een paar weken geleden werd het iets rustiger en maakte ik een begin.
Wat een heerlijk ontwerp! Het ritme van enkel vasten haken in de achterste lussen had me binnen de kortste tijd in zijn greep. Ik was  verslaafd. Toer na toer, hoe saai het ook mag lijken, genoot ik van het haken van deze tas. En mijn lap werd steeds groter.
Met het haken van het hengsel begon het “tas-gevoel” te komen en was ik niet meer te stoppen. Wat werd hij mooi en wat lukte mijn ontwerp goed! Het fluffy garen gebruikte ik voor de flap die over de opening van de tas zou vallen. Ik haakte er één toer vasten mee in de voorste lussen die bleven liggen omdat ik alleen in de achterste lussen had gehaakt. Het gewenste effect werd bereikt. Misschien nog wel meer dan dat. Ik vond het zo ontzetten mooi!
Nadat alle delen van de tas gehaakt waren, kon ik hem in elkaar zetten. Uiteindelijk haakte ik er ook nog een voering in. Dit maakt zo’n tas toch wel echt af. Van dezelfde stof als de voering in de tas naaide ik ook een strook langs de binnenkant van het hengsel.

Mijn tas was af en ik was tevreden. En wat past hij ontzettend mooi bij mijn jas!

Een ideale tas is dit. Lekker groot, maar niet té. Mijn map met de A-4-tjes waar mijn patronen op staan past er precies in.

2016-03-16 17.44.41

Mijn nieuwe tas. Hij is een beetje stoer, een beetje chic en een beetje fluffy. Hij is van alles een beetje. Geschikt voor heel veel gelegenheden.

Eindelijk is mijn tas klaar, eindelijk kan ik hem gaan gebruiken. Ik ben echt weer supertrots op mijn nieuwste ontwerp.
Wil je deze tas ook gaan haken? Je kunt het patroon hier gratis downloaden.

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.

Download hier het patroon »
 • Henriette van Klaveren

  WOW Joke wat een beauty! Dit is de volgende op mijn to do lijst, maar eerst de bijzonder mooie tas afmaken 😉
  Dank dat je dit patroon weer met ons wilt delen 😘
  Liefs Henriëtte

  • lossenenvasten

   Dank je wel Henriëtte voor je compliment! Fijn dat je het een mooi ontwerp vindt! Ik vind het ook superleuk dat je de andere tas aan het maken bent!!
   Fijne avond!
   Liefs, Joke

   • Henriette van Klaveren

    Dit was 1 jaar geleden…inmiddels is de lap gehaakt en ga ik aan het hengsel beginnen! Gaat het hengsel helemaal onder de tas door of alleen de zijkanten? Kom daar niet zo uit in het patroon. Verder weer een heerlijk patroon ❤️

    • lossenenvasten

     Sorry, sorry, sorry, ik had dit berichtje gemist!
     Het hengsel gaat alleen langs de zijkanten. De bodem loopt in één stuk met de voor en achterkant mee. Deze verstevig je later eventueel met een stukje placemat.
     Fijn dat je er weer zo van geniet! xxx

 • Margaret Rekers

  Wat een gave jas en wat een gave tas. Ik kan me voorstellen dat jouw ogen glimmen als je deze jas met deze tas draagt.

  Groetjes, Margaret

  • lossenenvasten

   Haha ja hè? Ik ben er ook erg blij mee!

x
^

Vind je dit leuk?

Like mij op Facebook en blijf op de hoogte van mijn verhalen.