Deken van Lossen & Vasten

10 maart 2015

Vandaag is het dan echt zover…ik ga jullie mijn deken presenteren!! Super! Geweldig! Te gek! Gaaf!!! Ik word er zó blij van!
Al sinds de dag dat mijn plannen voor een eigen website wat vorm begonnen te krijgen, wist ik het. Ik wil in de beginfase mijn eigen deken plaatsen. Een zelf ontworpen deken. Wat het precies zou gaan worden wist ik niet, maar dát het iets zou gaan worden, dat wist ik wel, dat wilde ik in ieder geval héél graag! Ik hoop dat velen hem zullen gaan haken, zodat het uiteindelijk ‘onze’ deken wordt.

Ik ben gek op dekens haken én ik ben gek op mijn servies van Room Seven.
De kleuren, de bloemetjes, vlindertjes, stipjes… het is de gezelligheid die het uitstraalt…het past helemaal bij mij!
Een paar jaar geleden wilde ik beginnen aan het bij elkaar sparen van een theeservies. Ik begon me erin te verdiepen en er kwamen heel veel serviezen aan mij voorbij via het scherm van mijn computer. Heel veel vond ik mooi, maar toen mijn oog viel op dit servies, wist ik het, dit gaat het worden!

Mijn vriendin en ik gaan een paar keer per jaar ergens samen winkelen. Een aantal keren hebben we allebei dezelfde mok gekocht, zodat we nog eens aan elkaar zouden denken als we dan thuis koffie of thee gingen drinken. Een leuke traditie. Een paar jaar terug, toen er weer een winkel-afspraak stond, heb ik haar deze mokken laten zien. Zullen we dit keer voor deze gaan? En dat deden we…het begin van mijn servies was er. En bij iedere kop thee die ik drink uit één van mijn mokken, denk ik aan mijn vriendin, die me erg dierbaar is.

2015-03-09 15.03.05

Zo kwam het dat ik op een ochtend heerlijk op de bank zat met een mok koffie in mijn handen. Heerlijk ontspannen…en opeens zat er een plan in mijn hoofd. Ik ga me laten inspireren door mijn servies bij het ontwerpen van mijn deken. Geniaal (al zeg ik het zelf)!!

Toen waren er dus in principe al de kleuren. Ik moest alleen nog kijken van welk materiaal ik hem wilde gaan maken en of dat materiaal dan ook verkrijgbaar was in de juiste kleuren. Hoe ga ik hem haken, welke steken ga ik gebruiken? Allemaal vragen die in mijn hoofd zaten en die ik daar lekker heb laten dwarrelen. Ik had tóch tijd genoeg. Mijn website was er nog lang niet! Ik nam de tijd en wachtte rustig op het moment dat er weer plotseling een plannetje ontstond. En dat gebeurde! Mijn website heet Lossen & Vasten, ik ga proberen mijn deken helemaal te maken van lossen en vasten. Hoe leuk zou dat zijn! Ik ben daarna heerlijk op mijn hobbykamer met mijn haaknaald in de hand aan de slag gegaan. Verschillende dingen heb ik geprobeerd, maar dit is het uiteindelijk geworden. Het ritme van één losse, één vaste, gekleurde strepen op een witte ondergrond, meer werd het niet. Het klinkt simpel, maar ziet er geweldig uit, net als het servies. Simpel chique noem ik het.
Voor de rand had ik ook wel een paar ideeën. Sommige erg mooi, maar bijna niet uitvoerbaar. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een vrij simpele rand, die hetzelfde is als de rand van bijna alle onderdelen van het servies: een gekleurde baan met stipjes en daarna een schulpje.

2015-02-13 12.39.55

Ik ben met mijn idee in het hoofd, een aantal kopjes, mijn theepot en wat schoteltjes in mijn auto, naar Rolde gereden. Daar heb ik in de winkel de hele boel op tafel gezet en ben aan het brainstormen gegaan. Ik wilde graag een zacht, een beetje een “fluffy” garen, maar toch ook wel met een luxe uitstraling, om mijn deken straks niet tekort te doen. Dit is gelukt met de Merino120 van Lang Yarns. Alleen al het vasthouden van het bolletje maakte dat ik niet kon wáchten om ermee aan het haken te gaan. En ook de kleuren kwamen heel dichtbij de kleuren van mijn Room Seven servies.

Ik kon gaan beginnen!!
Heerlijk! Het garen glijdt zo heerlijk zacht en soepel door je vingers heen, het is geweldig om mee te haken. En werken met mijn eigen patroon, ik voelde me zo trots! Bij iedere toer werd dat gevoel sterker. Het werd wat, het werd mooi, ik ben tevreden!!
Nadat alle kleuren een keer waren gebruikt begon ik te twijfelen. Wat ga ik nu doen? Ga ik steeds de volgorde herhalen, of ga ik gewoon iedere keer een andere volgorde aanhouden? Ik heb voor het laatste gekozen. Af en toe ging ik er even voor zitten, even schuiven met de bolletjes, wikken, wegen… Soms gebruikte ik heel simpel mijn 7 loodjes waarop de kleurnummers stonden.

2015-03-09 15.40.45

En zo was ik aan het haken, toer na toer, kleur na kleur, totdat hij groot genoeg was.

Nu kon ik aan de rand beginnen. Ik wist al hoe die eruit moest gaan zien, maar nog niet hoe ik dat wilde gaan doen. Hoe ga ik de strook met witte stipjes erin haken en hoe krijg ik het voor elkaar om van alleen lossen en vasten een schulprandje te maken? De stipjes heb ik gewoon uitgeprobeerd tijdens het haken. Dit ging eigenlijk heel vlot. Ik moest even goed de afstand bepalen tussen de stipjes, maar ook dat was geen probleem.  Een schulpje van alleen lossen en vasten kon wel, maar het was niet wat ik wilde. Uiteindelijk heb ik besloten om in de rand tóch stokjes te gaan gebruiken. Alles klopt nu. Het ritme van de kleuren, de stipjes, het schulpje…ik ben erg tevreden en ik durf hem op mijn website te plaatsen.

Mijn eigen Lossen & Vasten deken is een feit!

Wil je deze deken ook gaan maken? Voor het patroon kun je hier klikken.

Hopelijk word je er net zo blij van als ik en zie ik  je snel weer terug hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.

Download hier het patroon »
  • Stephanie

    Wat een mooie deken zeg! Vind je het goed als ik dit patroon deel op mijn site http://www.gratis-haakpatronen.nl. Uiteraard met link naar jouw site voor mensen die het patroon willen downloaden.

    • lossenenvasten

      Ja hoor, dat is prima! Leuk!!

x
^

Vind je dit leuk?

Like mij op Facebook en blijf op de hoogte van mijn verhalen.