De Lossen & Vasten – CAL

07 juli 2015

Het zit erop! Vorige week stond de hele week voor mij in het teken van het bedenken van mijn eigen CAL. Het weer was er perfect voor. Het was buiten té heet voor mij, dus ik nestelde mij heerlijk in het hoekje van onze bank. Ik was de hele week omringt met een aantal bollen Stylecraft, een notitieboekje, een haaknaald en genoeg flesje drinken om niet steeds van de bank te hoeven komen. Als hersenen letterlijk konden kraken, was het behoorlijk lawaaierig geweest in onze huiskamer. Wat is mooi, wat wil mijn publiek, hoe ga ik het doen, wat is de volgende steek??? Allemaal vragen die een week lang door mijn hoofd dwarrelden, terwijl ik stug verder ging.In mijn eigen wereldje, in het hoekje van onze bank, heb ik afgelopen week een CAL bedacht. Het was een hele klus, maar wel een geweldig leuke klus. Het valt nog niet mee om zoiets te bedenken. Welke steken ga ik gebruiken, wat voor soort deken wil ik? Lastig zoiets. Het is best heel moeilijk om dicht bij jezelf te blijven. Diep van binnen zou ik het natuurlijk erg leuk vinden  als er veel mensen zouden meedoen, met me mee zouden haken. Ik probeerde dus iets te bedenken voor het grote publiek. Dat gaat niet. Dan komt er helemaal niks uit je handen. Ik heb gemerkt dat het vooral heel belangrijk is om voor een deken te gaan die ik zelf mooi vindt. Anders lukt het niet om iets te verzinnen. Ik houd zelf erg van rust en regelmaat en dat zal in deze CAL ook goed terug te zien zijn. Ook ben ik me er van bewust dat ik zelf het haken niet heb uitgevonden. Alle steken die in deze deken zitten zijn al door een ander bedacht. Ik heb ze gehaald uit verschillende boeken, of uit mijn eigen herinneringen. Het is de volgorde van steken, de kleurencombinatie en het ritme in deze deken dat maakt dat ik het een heuse Lossen & Vasten – CAL durf te noemen!

Hij is nog niet helemaal af, de rand moet ik nog bedenken en de definitieve kleuren ook. Voor de rand begint zich al een plan te ontwikkelen, maar ik laat het nog even borrelen voor ik begin  te haken. De deken zelf is bedacht en gehaakt en uitgeschreven! Ik heb hem gehaakt op een lossenlijn van 30 steken, anders zou het teveel tijd in beslag nemen. Soms moest er eentje bij en soms moest er eentje af. De ene steek heeft meer of minder steken nodig op de lijn dan de andere.
Het wordt uiteindelijk een CAL van 11 weken haken aan de deken en daarna nog 2 weken aan de rand. In precies 3 maanden haken we dus samen aan een complete deken!
Als ook de rand is verzonnen, ga ik zitten en er een stukje wiskunde op toepassen. Straks moet ik namelijk bepalen met hoeveel lossen ik ga beginnen. Alle verschillende steken moeten natuurlijk wel passen op het aantal lossen dat ik kies voor de lossenlijn. Dat wordt nog even lastig, ik weet het, maar wel een leuke uitdaging.

Het gaat een strependeken worden. En een strependeken betekend draadjes afhechten en afknippen. Na een hele deken, hou je een hoop draadjes over. Vervelend? Welnee! Een heerlijk, rustgevend werkje!

We starten pas in januari met deze CAL, maar de basis staat. Ik heb er zin in. Ik hoop jullie ook!
Hierbij presenteer ik jullie de Lossen & Vasten – CAL.

Geniet van je hobby, geniet van het haken. Ik hoop je snel terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.

 • Ans

  Ik doe mee wordt vast prachtig

  • lossenenvasten

   Wat leuk Ans om te horen! Gezellig!! Groetjes, Joke

 • Helga Span

  Leuk!!!

  • lossenenvasten

   Ja héél leuk en héél spannend! Ik was overweldigd door zoveel reacties op heel veel verschillende manieren! Groetjes, Joke

 • Saskia

  Ik ben erg benieuwd!

  • lossenenvasten

   Ik blijf iedereen op de hoogte houden via de website en de Facebook-pagina. Groetjes, Joke

 • cecile

  Lijkt me leuk ik heb nog niet eerder aan een cal meegedaan.

 • Sandra Schreuder-Nieuweboer

  Leuk idee

  • lossenenvasten

   Ja, ik heb er ook heel veel zin in! Groetjes, Joke

 • Betty de Roo

  Kan je je nu al opgeven om mee te doen?

  • lossenenvasten

   Je hoeft je niet op te geven hoor! Vanaf januari komt er iedere week een patroon op de pagina met een aantal nieuwe toeren die je kunt downloaden. Je kunt dus gewoon aanhaken. Leuk dat je mee wilt gaan doen! Ik heb er erg veel zin in! Binnenkort komt er een blog over de hoeveelheid garen, kleurvoorstellen en dat soort dingen.

 • Linda Hendriks

  leuk idee :)

 • Adrie Boon

  ja lijkt me leuk welk garen gebruik je hiervoor?

  • lossenenvasten

   Ik gebruik Stylecraft voor deze deken. Om op de hoogte te blijven kun je het beste de Facebook-pagina liken https://www.facebook.com/lossenenvasten en anders regelmatig even op de website kijken.

 • Sandra Lether

  Is het voor beginners ook goed te volgen? Ik heb ruim 30 jaar niet gehaakt en als kind waren mijn projectjes niet zo groot :)

  • lossenenvasten

   Ja hoor! Als je een haaknaald kunt vasthouden en je bent een beetje op de hoogte van wat stokjes en lossen zijn, moet het lukken. Alles wordt duidelijk uitgelegd aan de hand van foto’s en heb je dan nog vragen kun je ze “in de groep” gooien.

 • marie

  ik heb wol besteld en doe mee. lijkt me een leuk project.

  • lossenenvasten

   Leuk! Heel veel plezier!

 • corry

  waar vind je de eerste week van cal3

x
^

Vind je dit leuk?

Like mij op Facebook en blijf op de hoogte van mijn verhalen.