Beanies…helemaal van deze tijd!

07 april 2015

Beanies, overal in het straatbeeld kom je ze tegen. Op de fiets, in de winkelstraat, in de auto, in restaurants…ze zijn niet meer weg te denken op dit moment. Het is ook niet zo dat alleen jongens of juist alleen meisjes ze dragen, nee, iedereen draagt ze. Stoer, lief, kort, lang, van stof, wol of katoen, met of zonder klep, het maakt helemaal niet uit. Ze zijn superhip!! En het is ook niet zo dat ze je tegen de kou moeten beschermen, de jeugd draagt ze ook in de zomer en zelfs in huis. Het is een mode-item, je moet er eigenlijk wel eentje hebben om erbij te horen.
Dát vind ik leuk en ik doe er dan ook graag iets mee. Voor nu heb ik gekozen om Beanies voor meisjes te maken, misschien komt er nog een keer een stoere mannen-Beanie op de site.

Om iets meer over de Beanie te weten te komen, heb ik het internet eens afgezocht. In het Nederlands was niet veel te vinden, dus moest ik het doen met de Engelse versie van wikipedia.
De oorsprong van de Beanie ligt rond 1940. Hij is begonnen als een soort pet zonder klep. Zes delen, in de vorm van een driehoek, werden aan elkaar genaaid en vormden zo de pet.  De knoop in het middelpunt van de 6 delen had de vorm van een boon (bean). Vandaar waarschijnlijk de naam “Beanie”. Ook wordt gezegd dat de straattaal voor hoofd (head), “bean” geweest zou zijn.
Er is ook nog een propeller Beanie op de markt geweest. Deze werd vooral bekend in een kinderprogramma. Ik vond het wel grappig om hem even te laten zien.

propeller beanie

Beanies zijn er in allerlei soorten en maten. Ze zijn verkrijgbaar als klein hoofddeksel, ver boven de oren, maar ook tot net boven de oren of er overheen. Je hebt de wat kortere modellen, die strak over het hoofd vallen, maar ook de lange modellen die aan de achterkant wat naar beneden terug vallen. Er zijn Beanies met een klep, maar ook heel veel zonder.
Voor mijn eigen Beanies heb ik gekozen voor één lange en één kortere versie. Ik wilde ze graag stoer, maar ook supervrouwelijk maken en ik denk dat ik daar in geslaagd ben. De lange Beanie heeft een pompon in het midden gekregen en de korte heb ik versierd met een paar bloemetjes aan de zijkant.

Je kunt ze natuurlijk opleuken zoals je het zelf graag wilt en je kunt ook alle versiering weglaten. Ga je hem maken, maak hem dan zoals je hem zelf het leukst vindt! Je kunt het patroon van de Beanies hier vinden vinden.
Het is niet moeilijk om ze te maken. Een heerlijk projectje voor tussendoor. Je kunt er aan werken, terwijl je tv kijkt. Het enige dat belangrijk is om goed in de gaten te houden, is waar het begin van je toer is en je moet in de eerste paar toeren niet vergeten te meerderen.
Ik heb er een hoop plezier van gehad om ze te maken. Het is iets heel anders dan ik normaal meestal haak. Veel werk ik aan dekens of kussens en af en toe een tas, maar dit was ook superleuk! En het werd nóg leuker nadat de beide buurmeiden erin hadden toegestemd om ze te showen voor mij. Vorige week kwamen ze even passen en waren erg enthousiast. Toen wist ik zeker dat het goed zat. Zij zijn tenslotte de doelgroep voor deze Beanies!

Aan het begin van deze middag zijn we op pad gegaan voor een fotoshoot. Het was erg leuk om met deze enthousiaste meiden te werken. We hebben een mooie plek opgezocht in Balloo, vlak bij waar ik woon. Ik fiets er ook wekelijks langs als ik naar het haak-, en breicafé bij Knitted Knots in Rolde ga. Iedere keer als ik langs dit autootje fiets, word ik vrolijk, ik vind hem zó leuk! De perfecte plek om deze foto’s te gaan maken.

Het was perfect, alles bij elkaar! Het idee, het ontwerpen, het maken, het passen, de foto’s maken, wat heb ik ontzettend veel plezier beleefd aan deze Beanies! Bedankt meiden!!

Ik hoop dat jij er evenveel plezier van zult hebben als ik dat deed!

Geniet van het haken, geniet van je hobby. Ik hoop je snel terug te zien hier, in mijn wereldje van Lossen & Vasten.

Download hier het patroon »
  • Marsha

    Wat een leuke mutsjes ! En hij zit ook nog lekker 😉

  • alie

    Je hebt inmiddels een toerenteller he!

x
^

Vind je dit leuk?

Like mij op Facebook en blijf op de hoogte van mijn verhalen.